Sánchez afirma que és "imprescindible" el retorn dels immigrants irregulars
Reacciona a l'acusació de Feijóo, que havia qualificat d'"efecte crida" la gira africana el viatge del president espanyol a Mauritània, Gàmbia i Senegal
Barcelona / MadridPedro Sánchez ha sortit al pas de les crítiques d'Alberto Núñez Feijóo a la seva gira africana i ha introduït matisos al seu discurs sobre la immigració. Si dimarts a Mauritània va defensar la "necessitat" de rebre immigrants que poden contribuir al creixement de l'economia espanyola, aquest dimecres a Dakar també s'ha referit a l'arribada irregular de persones per via marítima i ha qualificat d'"imprescindible" el retorn als seus països d'origen. "Trasllada un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies", ha subratllat. Hores abans, el líder del PP l'havia acusat de fer un "efecte crida" i "promocionar Espanya com a destinació". Tot plegat, en plena crisi per la saturació de migrants menors que no poden ser atesos a Canàries i Ceuta i la incapacitat d'arribar a un acord entre el govern espanyol i les comunitats autònomes liderades pel PP per repartir-los pels diferents territoris.
El PP ha posat el crit al cel per aquest suposat "canvi de posicionament" de Sánchez. "Esperem una disculpa de qui ens va dir xenòfobs", denuncien fonts dels conservadors. El president espanyol ha posat l'èmfasi en aspectes diferents en segons quina intervenció ha fet durant aquesta gira per Mauritània, Gàmbia i Senegal, però no ha fet cap cop de timó. El marc jurídic per al retorn de migrants irregulars ja existeix des de fa anys —amb Mauritània des de 2003—, tal com informava la Moncloa abans de començar aquest viatge, si bé fonts governamentals admetien que és un tema "delicat" i que s'abordaria amb els mandataris d'aquests tres països que són origen de la ruta canària.
"Soc un ferm defensor de la migració regular, perquè obre camins per a la prosperitat", insistia Sánchez aquest dimecres al vespres a Senegal. Més enllà de la qüestió humanitària, la Moncloa ha volgut posar l'accent en aquest viatge en el fet que a Espanya li convé nova mà d'obra per fer rutllar l'economia. En diverses capçaleres espanyoles s'ha posat sobre la taula una xifra d'un estudi del banc d'Espanya, que estima que es necessiten 250.000 nous treballadors anuals fins al 2050 per sostenir el sistema públic de pensions, però el govern espanyol destaca que no es treballa amb cap objectiu concret a nivell de números.
La proposta és que aquesta migració sigui "regular i circular", deia Sánchez des de Mauritània, alertant que "calen fórmules per gestionar el fenomen de la immigració de manera segura i ordenada". El govern espanyol defensa el model circular, és a dir, que les empreses contractin en origen gent amb la formació que es requereixi (un dels motius de la gira és, de fet, la col·laboració entre Espanya i els països africans en formació professional) amb contractes de duració determinada i que, en acabar, tornin als seus països. Un model que no és nou i que ja funciona especialment amb països de l'Amèrica Llatina i Central: Argentina, Uruguai, Hondures, Colòmbia i Equador. També es tenen programes amb Marroc i Senegal i ara s'amplia a Mauritània i Gàmbia. L'any 2023 uns 17.400 treballadors van participar d'aquest mètode i, d'aquests, només 141 eren senegalesos.
Com que no és el govern espanyol qui contracta, Sánchez no pot oferir llocs de feina, sinó que han de ser les empreses interessades les que ho facin (l'Estat els facilita eines per poder-ho fer). Sigui com sigui, per a Feijóo, que Sánchez promogui les bondats de la immigració durant "la pitjor crisi d'immigració" (no ha aportat dades per justificar aquesta afirmació) va "en direcció contrària a la resta de la Unió Europea". El president espanyol no ha respòs explícitament al líder del PP, però aquest dimecres sí que ho van fer diversos ministres com el de Presidència, Félix Bolaños, que va assegurar que "l'únic efecte crida és el de Vox cap al PP". "Vox sembra odi i el PP s’alimenta", ha insistit tot demanant a Feijóo "responsabilitat i humanitat".
La veu del Vaticà
Precisament avui una altra veu en favor de la "responsabilitat" en l'acollida de migrants s'ha pronunciat des de fora de l'estat espanyol. Es tracta del papa Francesc, que en una audiència general celebrada a la plaça de Sant Pere ha advertit que els que treballen "sistemàticament" per "repel·lir" els migrants "a consciència" cometen "un greu pecat". El Papa ha posposat la seva catequesi habitual per reflexionar sobre el tema de debat dels darrers dies a l'Estat, tot i no referir-s'hi. "Cal dir-ho clarament: hi ha qui treballa sistemàticament i per tots els mitjans per repel·lir els migrants. I això, quan es fa a consciència i amb responsabilitat, és un greu pecat", ha declarat. També ha lamentat que el Mediterrani s'hagi convertit en "un cementiri" i ha dit que la mort de la majoria d'aquestes persones "podria haver-se evitat".
Altres acords signats per Sánchez amb Mauritània passen per reforçar la col·laboració en matèria de seguretat i de lluita contra el crim organitzat –el president espanyol va agrair al seu president, Mohamed Cheikh El Ghazouani, els esforços per combatre la migració il·legal i la lluita contra les xarxes de tràfics de persones–, per la constitució d’un consell empresarial hispano-maurità o per l’aterratge a Mauritània de l’Institut Cervantes a partir de la tardor. També firmarà un memoràndum d'entesa amb Gàmbia per a programes de migració circular i per mantenir la col·laboració policial contra les màfies. "Tenim l'objectiu comú de salvar vides al mar i frenar les màfies que exploten persones que tenen un desig legítim de prosperar", deia Sánchez durant una visita als equips de Guàrdia Civil i Policia Nacional destinats a Banjul. "Sou imprescindibles", els ha traslladat. A Dakar va firmar la creació de l'Aliança Espanya Avança que busca crear oportunitats a Senegal, sobretot per a joves.