Què proposen els partits per frenar la saturació?
De la "gestió dels fluxos" del PP a l'aposta per la indústria de MÉS
PalmaEl gir en el discurs del PP sobre turisme, que en pocs anys ha passat de defensar el creixement a plantejar que cal limitar l'arribada de viatgers, ha forçat la resta de l'arc parlamentari a posicionar-se. Després de les rodes de premsa d'aquest dilluns, ha quedat clar que ja no hi ha cap grup que doni suport al creixement turístic. Què proposen els partits per afrontar la pressió humana que s'espera per a aquesta temporada turística? Més enllà de les mesures curtterministes, cal un canvi de model?
El PP: limitació i gestió dels fluxos
El PP va donar el passat divendres les línies mestres del seu pla contra la saturació. Els populars aposten per limitar i fins i tot reduir el sostre de places turístiques (a través dels consells insulars, i per ara no aixecaran la moratòria), reforçar la lluita contra el lloguer turístic il·legal, limitar l'entrada de vehicles a Eivissa i gestionar els fluxos en aquelles zones amb un elevat índex de pressió humana. En paral·lel, la presidenta Marga Prohens ha convocat una cimera amb tots els partits i diverses entitats per cercar una solució de consens per transformar el model turístic. "El patró de creixement actual és insostenible", va assegurar fa uns dies el vicepresident, Antoni Costa. La portaveu adjunta del grup parlamentari del PP, Marga Durán, ha negat que aquestes propostes representin un canvi de discurs –com li retreu l'oposició–, sinó que ha criticat la gestió del Pacte en les dues darreres legislatures. La diputada ha assegurat que el seu programa electoral ja apostava per "un model sostenible" i "una gestió eficient del destí" per "minimitzar i externalitzar" les conseqüències negatives del turisme. Fonts de l'Executiu, però, admeten que hi ha hagut un canvi de discurs, motivat per la situació de col·lapse del territori i el descontentament social.
Vox: diversificar
La portaveu del grup parlamentari de Vox, Manuela Cañadas, s'ha limitat a dir que valorarà les propostes del PP "quan surtin". Amb tot, s'ha mostrat a favor de diversificar l'economia de les Illes: "Tenen un model basat exclusivament en el turisme i, per tant, el canvi seria bo per a tothom, estaríem disposats a valorar uns altres tipus de plans".
El PSIB: limitar els preus dels lloguers i retirar la Llei de simplificació administrativa
El portaveu adjunt del grup parlamentari del PSIB, Marc Pons, ha reclamat al PP que, després d'apostar per limitar el turisme, "sigui conseqüent". "Demanam que paralitzi la Llei òmnibus [de simplificació administrativa]", ha remarcat. "Si cream una mesa de diàleg per acordar mesures que facin possible posar límits i lluitar contra els excessos, no pot aprovar una llei que elimina la Comissió balear de Medi Ambient, que vetlla per aquests límits, o anunciar una barra lliure al sòl rústic en tot el que és il·legal", ha sentenciat el socialista.
En paral·lel, Pons ha demanat al Govern que apliqui la Llei espanyola d'habitatge, impulsi la declaració de zones tensades a les Illes i fixi els preus màxims al lloguer. "S'han de posar límits, s'ha de fer un decreixement, però no només", ha dit, insistint en el fet que el turisme té efectes sobre "la pressió viària, el preu dels lloguers".
MÉS: potenciar la indústria
Ras i curt, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha assegurat que la situació de col·lapse per al turisme "només se solucionarà decreixent". En aquest sentit, ha defensat que les mesures plantejades pel PP "no basten": "Els convidam a continuar reflexionant". L'ecosobiranista ha plantejat dues mesures de "decreixement passiu" a curt termini: "L'amortització de places turístiques que no varen ser adquirides de la borsa, que ens permetria baixar 105.000 places, i reduir el nombre d'intercanvis de places privats". A mitjà termini, ha plantejat que "es destinin fons públics a eliminar places turístiques existents", per exemple, mitjançant el 50% de la recaptació de l'impost turístic. "Disminuir a l'ordre de 20.000 places anuals, començant per l'oferta turística obsoleta, és possible i la proposta és concreta", ha sentenciat.
L'ecosobiranista ha posat sobre la taula un canvi de model econòmic, que passa per una "industrialització". "Desenvolupar una indústria és possible", ha remarcat, i ha apostat per dedicar-hi "estímuls fiscals, econòmics, ajudes". "Hem de pensar col·lectivament", ha insistit: "Ens interessen igual els autònoms que es donen d'alta per desenvolupar un negoci turístic que persones que es donen d'alta per desenvolupar un negoci de caràcter industrial? Jo crec que no". En paral·lel, Apesteguia ha lamentat que en les darreres dues legislatures hi va haver "una falta de compromís i un acord global per decréixer turísticament en ambdós costats de l'arc parlamentari".
Unides Podem: decreixement i polítiques mediambientals
La diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha assegurat que el partit està a favor del decreixement turístic. "És impossible, amb els recursos que tenim, gestionar els residus tal com toca", ha explicat, després de referir-se a l'escassetat d'aigua. "El consum energètic està disparadíssim", ha lamentat. La diputada ha insistit que les Illes no tenen la capacitat ambiental de gestionar la suma de residents i de visitants. "El PP diu que hem de reduir unes places que no estaven consumides, estarien dient que toca mantenir l'status quo", ha criticat. Gómez ha insistit en la necessitat d'aplicar la limitació del preu de lloguer, i que es declarin les Illes com a zona tensionada.