La proposta de la llei de la Serra passa el primer filtre: el Consell de Mallorca l'aprova
L'objectiu de la norma és dinamitzar la producció agrària de la zona i blindar-ne la protecció
PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dimecres la proposta de la llei de la serra de Tramuntana amb els vots en contra de l'oposició. La norma, que pretén protegir i dinamitzar aquesta zona, ha passat aquest primer filtre per, en un futur, ser elevada al Parlament i continuar la tramitació establerta. No obstant això, aquesta segona passa no es produirà en aquesta legislatura, ja que el darrer ple del mandat va tenir lloc dimarts passat. Així, l'aprovació del futur text articulat depèn del pròxim govern autonòmic.
L'objectiu principal de la futura norma és assegurar la gestió, la protecció i la dinamització de la Serra per així blindar i dotar de reconeixement jurídic la declaració com a Patrimoni Mundial per la Unesco. La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, ha destacat que és un text "molt participat", ja que "entre un 70% i unn80% de les propostes d’entitats i dels informes sectorials s’hi han incorporat i la majoria, de manera idèntica a la proposada”.
Cal recordar que varen ser set ajuntaments i quatre entitats que presentaren al·legacions a la primera proposta de la Llei. En general, apuntaven a un "excés de burocratització" a causa de la creació de nous òrgans de gestió i consulta. Cal recordar que la llei preveu se'n creïn vuit de nous que s'afegirien als quatre ja existents. En aquest sentit, Garcias ha precisat que "la llei millorarà la governança" amb una "major coordinació".
Ampliar la zona protegida
La normativa augmentarà la zona de protecció, ja que s'ampliarà la superfície de la serra de Tramuntana Patrimoni Mundial amb 5.736,16 hectàrees. Això també suposarà que els propietaris d'aquests terrenys es puguin adherir a les ajudes que es donen per produir, mantenir o restaurar aquesta zona. En concret, el Consell calcula que pugui afectar uns 5.000 propietaris.
Dinamitzar l'activitat agrària
Un altre dels punts que s'hi tracten és incentivar la producció ecològica, regenerativa, basada en les races autòctones i les varietats locals. Per això, inclou la iniciativa del Distintiu Serra de Tramuntana, que dona un valor afegit als productes i serveis fets a la Serra per la dificultat també afegida que suposa produir i treballar en aquest indret.
Conservar i restaurar la pedra en sec
Es protegeix i s'estandarditza la tècnica de pedra en sec com a Patrimoni Immaterial declarat per la Unesco, com també els marges, les parets, els camins i els sistemes de drenatge, a més dels elements etnològics d’especial interès. Així mateix, el text inclou els sistemes de reg , les teules pintades i considera les possessions com a "elements essencials del patrimoni cultural de la Serra".
D'altra banda, com que moltes de les edificacions existents –conegudes localment com a porxos– es troben en estat ruïnós perquè la normativa urbanística és molt restrictiva, es podran restaurar amb la mateixa tècnica constructiva i els mateixos materials.
Protegir les oliveres
Així mateix, el document obliga el Consell a elaborar un inventari i una catalogació de les oliveres i oliverars monumentals. A més, per fer-ne el seguiment, es preveu crear la Comissió Tècnica per a la Protecció de les Oliveres i els Oliverars Monumentals.