MEDI AMBIENT
Política12/05/2018

Les prospeccions petrolieres tornen a amenaçar la Mediterrània

El nou projecte Medsalt-2 topa amb el rebuig de la societat civil i la majoria de partits

Jaume Ribas
i Jaume Ribas

PalmaEl dissabte 21 d’abril es publicava al Butlletí Oficial de l’Estat: el Ministeri d’Assumptes Exteriors anunciava l’autorització del projecte Medsalt-2. Coincidia amb la visita de Mariano Rajoy a Palma i suposava el tret de sortida a una polèmica que torna a enfrontar la majoria de partits i institucions de les Illes amb el govern central.

El Medsalt-2 és un nou front obert sobre els sondatges acústics i les prospeccions petrolieres a la mar Mediterrània, aquesta vegada en una àrea entre Mallorca i les Pitiüses, després que les institucions i els moviments socials hagin pogut evitar que altres projectes tirassin endavant, com ara el de l’empresa Schlumberger i el d’Spectrum.

Medsalt-2

Recerca científica o cavall de Troia de les petrolieres?

Cargando
No hay anuncios

L’organisme sol·licitant del projecte Medsalt-2 és un institut de recerca vinculat al govern italià i, segons recull el BOE, té per objectiu “adquirir dades geofísiques al marge sud de les Illes Balears amb l’objectiu de comprendre la formació del dipòsit salí gegant més jove de la terra: la capa de sal del miocè superior a la conca Mediterrània”. A més a més, l’aprovació del projecte a través del Butlletí oficial no fa absolutament cap menció a la recerca d’hidrocarburs ni a cap empresa energètica.

De fet, Medsalt és una xarxa d’investigadors i científics europeus, responsable, entre d’altres, del projecte Medsalt-2 i finançada amb doblers públics a través de l’Associació COST, que es dedica a la recerca i rep l’impuls de la Unió Europea.

Per justificar i explicar la seva activitat, els responsables del projecte presenten un “memoràndum d’entesa”, un document en què detallen la finalitat de la recerca i com podria funcionar. En aquest text, hi llegim que “set companyies de petroli i gas actives a la Mediterrània han expressat de manera escrita el seu interès en el projecte”. El mateix document detalla que els “usuaris finals” de la investigació inclourien “les indústries del gas i el petroïl”, a banda de les administracions públiques i les institucions acadèmiques.

Canons d’aire

Cargando
No hay anuncios

El mètode d’exploració, un perill per a la fauna?

A més a més de tot l’impacte ambiental i ecològic que podria suposar l’extracció del cru, una altra de les amenaces del projecte és el mètode de recerca dels diferents tipus de jaciments minerals situats davall el llit marí. La tècnica que vol fer servir el programa Medsalt-2 per a l’obtenció de dades sísmiques són els canons d’aire comprimit, que també anirien acompanyats d’un sistema d’hidròfons sostinguts amb boies. El prinicipal problema d’aquesta tècnica, tal com recull un informe d’impacte ambiental emès pel Ministeri de Medi Ambient, és que pot causar lesions i molèsties a diverses tortugues i cetacis, especialment catxalots. A la zona on es vol realitzar l’estudi, s’ha “constatat la presència de, com a mínim, vuit espècies de cetacis comuns i també la tortuga marina Caretta caretta, d’interès comunitari”, destaca el document.

Així mateix, segons detalla l’informe ambiental, els impulsors del projecte no saben ni poden garantir que no afectarà altres espècies de peixos i d’invertebrats, alguns dels quals -com la tonyina vermella- tenen un important valor pesquer. Segons detallen els tècnics del Ministeri, l’àrea afectada per aquesta recerca podria afectar directament el Parc Nacional de l’arxipèlag de Cabrera i diversos espais protegits i qualificats com a Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

En un comunicat signat pels gairebé 200 membres de la xarxa d’investigadors Medsalt, els científics reconeixen que “és ben conegut que l’ús dels canons d’aire pot afectar certs animals marins, especialment els cetacis”, però argumenten que adopten “mesures àmpliament regulades per tal de mitigiar aquest impacte”. Així mateix, expliquen que incorporen “observadors professionals de mamífers i monitors acústics passius per evitar qualsevol possible pertorbació de la fauna”. Sigui com sigui, l’informe ambiental del Ministeri contradiu que aquestes mesures siguin suficients i alerta del risc.

Cargando
No hay anuncios

Polítics

El PP acusa l’esquerra d’inventar-se prospeccions

Cada vegada que el tema ha estat d’actualitat, cada partit s’ha posicionat en contra de les prospeccions petrolieres. De fet, el Parlament va aprovar el febrer del 2017 una iniciativa de llei per prohibir la cerca i extracció de combustibles fòssils a la mar balear. Aquesta mateixa setmana, cada partit ha tornat a registrar la mateixa iniciativa perquè s’elevi al Congrés i s’aprovi, ja que la darrera vegada va ser vetada pel govern espanyol i la mesa de la cambra gràcies als vots del PP i Ciutadans.

Tots dos partits donen suport a tramitar una altra vegada la prohibició dels sondatges petroliers, però el Partit Popular nega que Medsalt-2 sigui un projecte destinat a extreure hidrocarburs i afirma que és només una recerca científica. El president dels conservadors a les Illes Balears, Biel Company, va acusar l’esquerra d’“inventar-se notícies falses” quan la resta de partits va advertir de l’amenaça del projecte autoritzat pel Ministeri d’Assumptes Exteriors del govern de Mariano Rajoy.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, tant l’esquerra com El Pi s’han oposat de manera rotunda al projecte Medsalt-2. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal (MÉS), va acusar el PP de “vestir d’estudi científic” allò que realment és una recerca de gas i petroli.

Societat civil

Aliança Mar Blava i Balears diu no! s’oposen al Medsalt-2

Els diferents projectes de prospeccions petrolieres que han anat sorgint d’ençà del 2014 han contribuït a fer aparèixer i a enfortir dues de les principals plataformes que s’oposen a la cerca i extracció d’hidrocarburs a la Mediterrània.“Tornam a tenir una amenaça al nostre ecosistema; lluitarem i els tornarem a aturar”, diu la plataforma Balears diu no! en un comunicat. Aquest grup ecologista ha posat en marxa un sistema per recollir i presentar al·legacions dels ciutadans contra el projecte Medsalt-2. “És el moment d’unir-nos i exercir tota la pressió necessària perquè el projecte s’arxivi”, afirmen.

Cargando
No hay anuncios

Aliança Mar Blava, per altra banda, va ser el primer grup a denunciar l’autorització del nou projecte i també impulsa una potent campanya d’informació, seguiment i presentació d’al·legacions contra el Medsalt-2. Aliança Mar Blava és especialment activa a l’illa d’Eivissa i té el suport no només de grups ecologistes, sinó també d’hotelers, de patronals, de sindicats, de clubs esportius, d’entitats del tercer sector i d’institucions públiques com els consells insualrs i alguns ajuntaments, fins i tot de fora de les Illes Balears, com ara el de Barcelona.

Un dels representants de la plataforma, Carlos Bravo, defensa que el projecte autoritzat per l’Estat és “nul”, perquè s’ha tramitat de manera “irregular” i hi manca documentació jurídica i tècnica que és necessària.