Té prou força ERC per vetar els pressupostos en una votació al Senat?
El PSOE necessitaria recollir suports de molts partits minoritaris per esquivar la derrota
MadridEl projecte de pressupostos del govern espanyol va passar el tràmit del Congrés i ara es debat al Senat. Aquesta setmana s’estan debatent les seccions en comissió i el divendres a les 12 hores del migdia acaba el termini per presentar vetos totals o parcials als comptes. Junts, per exemple, que ja va presentar una esmena a la totalitat al Congrés, també ha presentat el seu veto als pressupostos al Senat.
El dia 9 de desembre, dijous vinent, hi ha un ple on es votaran aquestes esmenes i si se n’accepta alguna, el projecte tornarà a la cambra baixa. El Congrés té capacitat per, primer per majoria absoluta i després simple, aixecar aquests vetos i que s’aprovin definitivament.
L’aritmètica al Senat
Per tant, per tombar els pressupostos de forma definitiva caldria que s’aprovés primer un veto per majoria absoluta al Senat i després una segona vegada al Congrés, on si tothom vota igual que l’anterior vegada els vots d’ERC serien necessaris per un sol vot. Això sí, el govern encara tindria l’opció de sumar el del BNG, que es va abstenir, i salvar el match ball.
Però quina és l’aritmètica al Senat? Aquí ERC, que té 14 senadors i forma grup amb EH Bildu, que en té dos més (en total 16), hauria de sumar els seus vots a tots els grups que són oposició a Sànchez: als de PP (100), Junts (5), Coalició Canària (1), Ciutadans (3), Independents que són ex-Cs (2), Vox (3), UPN (1). Amb això sumarien 131 i es quedarien a dos vots de tenir majoria absoluta. La votació, doncs, seria molt ajustada i dependria de senadors com el de MES, el del PAR, la d’Adelante Andalucía o el de l’Agrupació Socialista de la Gomera, que han estat negociant el seu suport amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i que encara no han decidit el vot. Per tant, la possibilitat de tombar-los és políticament remota, perquè el govern espanyol inentarà acontentar aquests grups, però encara no impossible aritmèticament.
Si el 9 de desembre se supera el tràmit, els pressupostos tornen en comissió per abordar les esmenes. La setmana del 20 de desembre se celebraria un segon ple on es debatrien i votarien les esmenes vives. Si se n’aproven, caldrà que el Congrés les ratifiqui o bé les revoqui. Si no en surt cap endavant, el recorregut parlamentari dels comptes haurà arribat a la seva fi amb la validació del Senat.