Política17/11/2013

Navarro s'imposa als crítics amb el 83% dels suports

S'aprova la seva resolució al consell nacional condicionant el dret a decidir a l'acord amb l'Estat. Els crítics havien forçat la votació secreta

Ferran Casas
i Ferran Casas

BarcelonaLa direcció del PSC, que encapçala Pere Navarro, s'ha imposat de nou als crítics i ho ha fet fins i tot amb més suport que no pas va guanyar el congrés del partit a finals del 2011. Aquest cop ha estat per àmplia majoria al consell nacional extraordinari convocat per abordar la posició del partit en el dret a decidir i en una votació secreta amb urna forçada pels díscols. Després de fracassar en els intents les darreres 72 hores per acostar posicions −que s'han allargat fins aquest mateix matí−, els 309 consellers nacionals presents han votat dues resolucions: l'oficialista, que aposta per deixar clar que qualsevol pas sobre el dret a decidir ha de ser pactat amb l'Estat, i la dels crítics, que volien suavitzar la posició i promouen un text que proposa que el PSC no es despengi de la resta de partits i forçar la comissió bilateral Generalitat-Estat per demanar l'autorització de la consulta per part de l'Estat d'acord amb l'article 150.2 de la Constitució. La primera s'ha imposat amb 258 vots −un 83,5%− enfront de 41 sufragis −un 13,3%− per la segona i 9 de vots en blanc i un de nul. En una mateixa papereta s'havia de triar entre la resolució oficial o la crítica o el vot en blanc.

Caldrà veure si Navarro és capaç de fer respectar l'acord del consell nacional al grup parlamentari quan el 4 de desembre es voti al Parlament l'acord de CiU, ERC i ICV-EUiA per portar al Congrés la sol·licitud de consulta. Si els crítics trenquen la disciplina, tal com ja van fer amb la declaració de sobirania al gener, la direcció els podria enviar al grup mixt o prendre altres mesures disciplinàries. Just després de la votació, Joan Ignasi Elena ha manifestat que seguiran defensant la seva posició i que no consideren que estiguin fent "soroll".

Cargando
No hay anuncios

El consell nacional, amb una elevada assistència i cares de tensió evident per la divisió del partit, ha començat amb una hora de retard, a les onze del matí, perquè Navarro, Antonio Balmón i Daniel Fernández estaven reunits amb representants del sector crític per forjar una entesa que ha estat impossible.

Després de la intervenció inicial de Navarro en obert ha començat el debat. S'han demanat 17 paraules. Algunes d'elles han donat suport explícit a la direcció, com les de l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, molt aplaudit pel sector oficialista, i l'expresident José Montilla, que ha demanat la clarificació del discurs en la línia de Navarro. L'exdiputat Joan Ferran ha apostat per fer net i expulsar del partit els díscols si no assumeixen el criteri majoritari. Àngel Ros, Joan Ignasi Elena i Laia Bonet, crítics tots ells, també han intervingut per defensar la seva posició.