Eleccions al parlament català

El PSC activa la negociació i inclou el PP en l'equació dels pactes

L'elecció de la presidència del Parlament marcarà les aliances per a la investidura

4 min
El guanyador de les eleccions Salvador Illa

BarcelonaEl PSC s'activa per obrir negociacions i aconseguir els suports per investir Salvador Illa. Fonts del partit confirmen a l'ARA que ja estan fent "trucades i primers contactes" per a unes converses que tindran la mesa del Parlament com a primera parada. Les aliances que es teixeixin per repartir els càrrecs a l'òrgan que comanda la cambra catalana ja podrien donar pistes sobre amb qui compten els socialistes per poder governar, sigui en coalició o en solitari i buscant fórmules de geometria variable. I tot i que per ara el PSC "no renuncia" a presidir el Parlament, des del partit no amaguen que caldrà veure què demanen i què volen la resta de forces polítiques. "Veurem quines majories es poden confeccionar tant per a la mesa com per al Govern", ha afirmat la número dos del PSC, Alícia Romero, en declaracions a Catalunya Ràdio.

En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu del partit, Núria Parlon: "Una cosa és negociar i l'altra que nosaltres renunciem a presidir la mesa del Parlament", ha dit en una entrevista a SER Catalunya. La potestat per convocar el ple de constitució del Parlament la té el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, que a hores d'ara encara no ha decidit la data, segons ha explicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. La data límit és el 10 de juny, i si Aragonès decidís avançar aquest ple, coincidiria amb la campanya de les eleccions europees. Des del Govern es limiten a demanar que la "provisionalitat" a la Generalitat duri com menys millor.

A l'espera d'Esquerra

En aquest escenari, totes les mirades se centren en Esquerra, que els socialistes confien poder seduir per investir Salvador Illa i evitar la repetició electoral. Fonts del PSC afegeixen que la mesa del Parlament "ha de reflectir la pluralitat, però també la força" que els ciutadans han donat als partits a les eleccions. Però un pacte de l'independentisme podria deixar el PSC sense la presidència del Parlament si els socialistes no tanquen una aliança amb alguna altra força, per exemple amb el PP, per evitar-ho. Cal tenir present que el president o presidenta de la cambra és qui proposa el candidat a la investidura: si Carles Puigdemont lligués els suports d'Esquerra per intentar-ho, podria acabar sent ell qui se sotmetés primer a un debat d'investidura.

A hores d'ara, Esquerra encara no ha obert el debat sobre la mesa a la seva executiva, on s'hauria de valorar aquesta qüestió. La patacada del 12-M ha deixat el partit tocat i encara s'està refent de la desfeta. De fet, fonts republicanes asseguren que a hores d'ara encara no han decidit si volen negociar. Si els socialistes oferissin la presidència als republicans i aquests acceptessin parlar-ne, això es llegiria com la primera pedra per a una futura investidura de Salvador Illa. Per tant, el debat en el si del partit serà intens.

A l'altra banda, Puigdemont continua reivindicant el seu dret a intentar formar govern amb una aliança independentista i l'abstenció del PSC. En una publicació a X, ha recordat que Pedro Sánchez va ser elegit president tot i perdre els comicis, com també José Montilla, Pasqual Maragall i Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona. "Discutir la legitimitat que ara a Catalunya es pugui fer el mateix em sembla molt incoherent i estrany, posats a donar qualificatius", ha afirmat. La Moncloa, però, tanca la porta a pressionar el PSC perquè s'abstingui a favor de Puigdemont.

El PP, en les converses

En qualsevol cas, el PSC farà una ronda de contactes amb tots els partits, excepte l'extrema dreta de Vox i Aliança Catalana, per saber si hi poden comptar o no de cara a les aliances postelectorals, tant per a la mesa com de cara a la investidura d'Illa. En aquesta ronda hi inclouen també la CUP i el PP, un partit de qui Salvador Illa havia rebutjat rebre els vots en campanya. En una altra entrevista a RTVE, Romero ha argumentat que "és un partit que ha passat de 3 a 15 diputats i tampoc se'l pot ignorar", ha dit. Però acostar-se massa al PP els podria fer perdre un altre suport clau: els comuns ja han avisat que si inclouen els populars dins la fórmula ja es poden oblidar dels seus vots, perquè només negociaran per un Govern d'esquerres. Ara bé, també és cert que a Barcelona aquests dos partits van ser els que van permetre l'elecció de Jaume Collboni com a alcalde.

I què hi diu, el PP? Per ara, ha posat com a condició trencar tots els pactes amb els independentistes tant a l'Estat com a les diputacions i els ajuntaments, una condició en què ha insistit avui Alberto Núñez Feijóo a l'executiva dels populars. Fonts de la direcció del PP, tant estatal com catalana, afirmen estar disposats a parlar amb el PSC si els truca, però reiteren que les converses no aniran enlloc si els socialistes no trenquen amb els independentistes, també al Congrés. De fet, subratllen que fins que no passi no hi haurà cap mena de negociació i que qui ha de moure fitxa és Illa. Això també afecta la constitució de la mesa del Parlament. Per tant, d'entrada la posició de Fernández i la direcció estatal dificulta l'entesa en aquest primer capítol clau per a futures majories a la cambra. De fet, per ara, segons fonts populars, no han tingut cap contacte amb el PSC per negociar sobre la mesa. Queda gairebé un mes per a la data límit.

stats