El PSIB aconsegueix l'excepció de la moratòria dels edificis BIC a canvi que no afecti Menorca

Aquestes edificacions podran convertir-se en hotels d'interior amb un creixement de 200 places a Mallorca, 100 a Eivissa i 50 a Formentera

El convent i la capella són al centre de Sineu. / DÍNGOLA
12/05/2022
2 min

PalmaEls edificis que estiguin catalogats com a Bé d'Interès Cultural (BIC) i es trobin en sòl urbà quedaran exempts de la moratòria turística per poder convertir-se en establiments hotelers. En l'última sessió de la ponència de la normativa de turisme que s'està tramitant, segons fonts del Pacte, ha sortit aprovada l'esmena introduïda pel PSIB gràcies als vots a favor d'El Pi i l'abstenció del PP. Aquests edificis BIC se solen trobar a l'interior dels nuclis urbans, i es podran transformar en hotels, però amb un límit de creixement: 200 places a Mallorca, 100 a Eivissa i 50 a Formentera.

L'esmena inicial preveia que Menorca també pogués créixer en 100 places turístiques a partir d'aquesta proposta, però ha estat el PSIB qui ha modificat l'esmena per deixar l'illa fora de l'excepció, segons les fonts, ja que des del Consell Insular de Menorca no la veien amb bons ulls. Per la qual cosa, aquí els edificis BIC no es podran reconvertir en hotels d'interior al llarg dels quatre anys de vigència de la moratòria. S'ha de recordar també que Més per Menorca ha acordat amb el conseller de Turisme, Iago Negueruela, que el canvi d'ús d'edificis obsolets pactat amb El Pi no afecti aquesta illa.

Com va avançar l'ARA Balears, aquesta excepció a la moratòria es va introduir després de constatar dos casos que havien iniciat els tràmits i havien quedat a les portes de poder adquirir les places. Per una banda, es tracta d'una casa al centre històric de Manacor, al carrer de Francesc Gomila. L'edifici ja va ser un hotel a principi de segle i ara es reformarà per convertir-se en un allotjament turístic de poc més de 20 habitacions, és a dir, entre 40 i 50 places turístiques. A part d'aquest cas, s'ha pogut saber que l'altre projecte causant de l'esmena és al municipi de Porreres, que conté gairebé 15 edificis BIC dins el nucli urbà.

L'esmena ha estat presentada pel PSIB en solitari, ja que els dos partits minoritaris del Govern no s'hi han volgut adherir. Des d'un principi, MÉS per Mallorca i Unides Podem han mostrat reticències davant la modificació introduïda pel PSIB, i finalment s'han decantat per no donar-li suport.

De manera contrària, els ecosobiranistes i la formació morada sí que van firmar amb els socialistes una altra esmena que també és una excepció a la moratòria. En aquest cas, es tracta d'intercanviar la ubicació d'un establiment hoteler "per motius mediambientals i/o paisatgístics". Tampoc s'aplicarà la suspensió, "sempre que s'estigui tramitant una sol·licitud de llicència urbanística d'edificació destinada a l'obertura de l'establiment". Aquí, els socis minoritaris veien en bons ulls el trasllat d'una zona turística a un altre indret per possibilitar utilitzar la parcel·la per una zona verda, d'habitatges o fer-ne un ús lúdic o municipal.

Diferències entre el PSIB i UP

Les esmenes sobre qüestions energètiques presentades per Unides Podem han sortit rebutjades, segons confirmen des del partit. Així i tot, queden totes vives, ja que es podrien incorporar en el darrer moment, tenint en compte que el pròxim dijous hi ha la comissió de Turisme i dia 31 es discutirà la llei en el ple del Parlament. La formació morada havia presentat una esmena conjunta amb el Pacte per incloure punts de recàrrega elèctrica en els establiments turístics, una esmena que no ha tirat endavant amb el vot en contra del PSIB, que havia firmat inicialment la modificació.

stats