El PSIB adverteix al director de l'Oficina Anticorrució: "No es fiqui en política"
Jaume Far carrega contra la Sindicatura de Comptes i reclama una comissió d'investigació sobre el seu informe
PalmaEl director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, ha carregat contra la Sindicatura de Comptes i contra l'informe que va fer sobre la seva gestió de l'Oficina aquest dimecres davant la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament. Però també ha anat més enllà de la crítica i , a més d'acusar la Sindicatura de mentir, ha reclamat una comissió d'investigació per analitzar l'informe i les seves conclusions. "Per favor, creïn una comissió d'investigació. Ho deman expressament com a director de l'Oficina Anticorrupció", ha dit en una de les seves intervencions. La diputada del PSIB Pilar Carbonero s'ha mostrat contrària a la petició de Far d'una comissió d'investigació i li ha advertit que "no es fiqui en política". "No es fiqui en política ni demani comissions d'investigació", ha dit. "Ja veu que els partits fan qualsevol cosa per fer oposició i mesclar ous amb caragols. No es fiqui en històries", ha afegit.
Far ha criticat les irregularitats que assenyala la Sindicatura i ha considerat que, en cas que hi hagi algun problema amb la gestió de l'Oficina, es tracta de "petits defectes formals". Cal recordar que la Sindicatura de Comptes va presentar un informe al Parlament sobre el compliment de la legalitat de l'Oficina Anticorrupció durant el 2019. Segons la Sindicatura, tant els contractes com la gestió dels recursos humans i les despeses de personal no es varen fer aquell any segons la normativa legal. Aquest organisme va fer 17 recomanacions de millora.
A més, Far ha remarcat que va presentar 150 al·legacions a l'informe de la Sindicatura, les quals no ha respost. "Si ha de prevaler la versió de la Sindicatura, no tens possibilitat de defensa. Per això, he agafat aquesta proposta de crear una comissió d'investigació", ha dit en acabar la seva compareixença. De fet, ha estat el representant de Vox, Sergio Rodríguez, qui ha posat aquesta possibilitat sobre la taula "per saber qui té raó": si la Sindicatura o l'Oficina Anticorrupció.
El director ha comparegut a petició de tots els partits, llevat de Més per Menorca, i ha destacat que no s'hi han pogut constatar irregularitats. "En molts de casos, les irregularitats no són així, i en altres, hi ha hagut defectes formals. L'auditoria de la Sindicatura no ha obtingut evidència suficient per arribar a conclusions sobre contractació de personal ni procediments administratius. El procés de revisió ha finalitzat amb propostes de millora, algunes de les quals s'han recollit i s'han duit a la pràctica", ha explicat.
Un dels punts forts de la crítica de Far a la Sindicatura ha arribat quan el director ha mostrat altres informes d'aquest organisme amb irregularitats més greus que les que s'han trobat a l'Oficina Anticorrupció i on s'assenyala que "l'activitat contractual és conforme a la normativa aplicable", segons ha indicat Far. Aquests informes fan referència tant al Govern com als consells insulars i els ajuntaments. El director ha enumerat deficiències com "manques de procediments de contractació, facturació per sobre de xifres pactades, modificacions posteriors a les signatures de contractes, manques d'evidència en les justificacions de contractes, fraccionaments recurrents, manca d'oferta pública per ocupar llocs de feina i subvencions sense convocatòria", entre d'altres. "Ho he fet per demostrar que hi ha una doble vara de mesurar", ha dit als passadissos del Parlament. Sobre si se sent perseguit, Far s'ha limitat a suggerir que "es pot veure així". "Han atacat la línia de flotació de l'Oficina. Quan es posa en qüestió el seu bon funcionament, s'està fent malbé la seva integritat", ha afegit.
Sobre l'acusació de no haver enviat tota la documentació a la Sindicatura de Comptes, Far ha explicat que sí que s'han enviat tots els documents que es varen reclamar i que el problema és que la Sindicatura no ha donat per bo que estiguin signats a mà. Quant als contractes irregulars, el director ha recordat que "les despeses inferiors a 2.000 euros no necessiten cap tramitació". "Els contractes que diu la Sindicatura són menors. Es va comprar un programa informàtic per fer les nòmines, una base de dades... Sumen 22.500 euros i n'hi ha set que no arriben ni als 1.000 euros", ha explicat. En el cas dels contractes no menors, la Sindicatura n'ha qüestionat tres: el de lloguer de la seu, la compra de mobiliari i el del formulari electrònic perquè els alts càrrecs pujassin les seves declaracions patrimonials. En aquest apartat, Far ha remarcat que "tota la tramitació es va fer a la plataforma de contractació pública".
A l'apartat de gestió de personal, les crítiques de l'informe de la Sindicatura se centren tant en la contractació com en el pagament de la carrera professional i les ajudes socials. "L'informe diu que hi ha d'haver una comissió de valoració per a les contractacions de lliure designació. Però el que diu el reglament és que es pot demanar la intervenció d'especialistes. La comissió està pensada per a concursos de mèrits i no per a processos de lliure designació", ha comentat el director. Pel que fa al pagament de la carrera professional, es va censurar que no es negociàs amb els treballadors, encara que Far ha explicat que la relació de llocs de treball (RLT), que va aprovar el Parlament, diu que es pagarà com a la Comunitat Autònoma. "Les recomanacions que fa l'informe no són d'aquest món: fer una nova convocatòria per al personal de lliure designació i que el personal torni els doblers de la carrera professional", ha criticat el director.
Per acabar, Far ha subratllat que les recomanacions de la Sindicatura de Comptes "no són vinculants" i que, com que l'Oficina no està obligada a aplicar-les, no pot recórrer als tribunals. "Les recomanacions han de ser propostes de millora i les hem fetes. Hi havia defectes d'un organisme que comença a funcionar i que ja no es produeixen. L'informe de la Sindicatura m'ha deixat per terra. Si el que importa és l'informe de la Sindicatura, m'ho diguin i me'n vaig", ha dit el director, qui també ha recordat que els primers mesos no tenia personal i només tenia un ordinador portàtil i una connexió wi-fi.
Les crítiques de PSIB i Podem
Tant PSIB com Podem s'han mostrat molt crítics amb la gestió de Jaume Far al capdavant de l'Oficina Anticorrupció. La socialista Pilar Carbonero ha remarcat que "els aspectes formals són molt importants" i no ha volgut restar importància a l'informe. "No ens embullin més. Volem que es faci cas de les recomanacions. Deixi d'atacar la Sindicatura i analitzi en profunditat com es pot millorar", ha indicat. La diputada de Podem Esperança Sans ha criticat com estaven escrites "algunes al·legacions" de Far. "Ens preocupa que, quan redacti altres informes, ho faci en aquests termes", ha apuntat. "Es desprèn que sentencia la Sindicatura i, fins i tot, expressa que l'informe s'ha fet de manera premeditada, fet que seria un presumpte acte de corrupció. Entenc que s'ha posat a investigar i denunciar els fets", ha continuat Sans. "És un llenguatge impropi, amb ús del sarcasme i de l''i tu més' com a argument", ha afegit.
Per part seva, el PP ha relacionat l'informe amb la investigació de l'Oficina Anticorrupció sobre la vacunació de càrrecs. I, curiosament, el Govern ha publicat en el portal de transparència quins membres del Consell de Govern s'han vacunat mentre Far compareixia –només ho ha fet Yllanes–. "Ara com ara, nosaltres no som els seus enemics", ha apuntat la diputada del PP Maria Antònia García. "Els que el volen fer desaparèixer són els que han pretès reprovar-lo, els que no accepten que investigui el cas de les vacunes de manera equànime", ha afegit. García ha considerat que "hi ha una estratègia" per fer passar Far "per un incompetent ineficaç. "Ho diuen els que el varen promoure, els que ara en promouen el relleu i el deixen a les potes dels cavalls", ha sentenciat. A més, tant el PP com Vox han assegurat que, en cas de governar, faran desaparèixer l'Oficina Anticorrupció.
La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, sí que ha defensat la utilitat de l'Oficina i ha lamentat que el PSIB i el PP "l'estiguin utilitzant per fer oposició". A més, ha coincidit a argumentar que institucions del Govern com l'IB-Salut reben informes desfavorables de la Sindicatura de Comptes i "no se'ls demanen explicacions". Per part d'El Pi, Maria Antònia Sureda ha argumentat que l'Oficina no és un organisme necessari perquè ja hi ha altres institucions que podrien dur a terme les seves tasques. En el cas de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat ha argumentat que l'Oficina "és fonamental per consolidar la democràcia". "Aquesta oficina ha d'estar lliure de qualsevol sospita", ha afirmat.