Política 28/06/2024

El PSIB denuncia que només el 70% de les famílies de Palma tenen plaça escolar en primera opció

La diputada Amanda Fernández ha advertit que aquest problema s'agreujarà perquè el Govern ja ha anunciat que aplicarà la zona única

ARA Balears
2 min
La secretària d’Educació del PSIB, Amanda Fernández.

PalmaLa secretària d'Educació del PSIB-PSOE i diputada del Grup Parlamentari Socialista, Amanda Fernández, ha denunciat aquest divendres que en la majoria dels centres de Palma la xifra de famílies que aconsegueixen el centre triat en primera opció es troba al voltant del 70%, mentre que en el conjunt de les Balears seria del 92%. Segons ha informat la formació en una nota de premsa, Fernández ha advertit que aquest problema s'agreujarà perquè el Govern ja ha anunciat que "encara reduirà més les zones escolars i que Palma passarà a ser zona única, per la qual cosa els problemes de mobilitat, sostenibilitat, d'arrelament a les barriades, entorns segurs i conciliació seran encara pitjors".

Pel que fa al decret d'escolarització que volia posar en marxa l'Executiu, el Consell Escolar de les Balears en va fer un informe molt crític i també va tenir un dictamen negatiu per part del Consell Consultiu, que posava en dubte el procediment que s'havia tirat endavant i on es criticava la posada en marxa del punt d'antic alumne per ser discriminatori. Davant la situació, la Conselleria va aturar aquest decret i el procés d'escolarització d'enguany s'està fent amb el decret del Govern anterior però amb una variable en les zones d'escolarització de Palma, que han passat de vuit a tres, la qual cosa implica que moltes famílies hauran de dur els fills enfora de casa, amb els problemes de la conciliació, mobilitat i arrelament que crea.

La secretària d'Educació del PSIB també ha agraït la tasca de la comunitat educativa i les famílies per tota la feina feta "malgrat les dificultats i les imposicions de l'Executiu de Prohens i els seus socis de Vox".

Pendents del Pla de segregació lingüística

Fernández ha criticat que Prohens "està imposant la segregació lingüística a tots els centres educatius de les Illes malgrat que no s'hagin sumat al Pla pilot". En aquest sentit, ha criticat la manca de transparència de la Conselleria d'Educació, pel fet que ara com ara encara no ha fet públic quins centres s'han adherit al pla, quan fa més d'un mes i mig que s'ha acabat el termini de sol·licitud. Amb tot, ha celebrat que no s'hi hagi sumat cap centre públic i molt pocs de concertats, "gràcies a la feina de la comunitat educativa".

"Han obligat a triar la casella de català o castellà en la matriculació dels infants que fan la primera escolarització, per la qual cosa s'haurà signat una sol·licitud on es diu que s'accepta un projecte lingüístic que tal vegada anirà en contra del que desenvoluparà el centre", ha apuntat, i ha afegit que tot plegat crea "incertesa, inestabilitat i molta frustració per a les famílies perquè se'ls ofereixen unes expectatives difícils de complir, la qual cosa provocarà conflictivitat als centres educatius".

stats