Parlament

El PSIB, sobre el lloguer turístic a cases legalitzades en rústic que vol Pollença: "No estam per valorar què fa cada ajuntament"

Els socialiestes presenten prop de 200 esmenes al decret de simplificac

Habitatge en construcció en sòl rústic
05/09/2024
2 min

PalmaEl PSIB ha preparat gairebé 200 esmenes al Decret de simplificació administrativa del Govern, que es tramita al Parlament com a projecte de llei. Pel que fa a la legalització d'habitatges en rústic, els socialistes no proposaran cap esmena sinó la derogació de l'article en qüestió. Un posicionament que contrasta amb el de l'Ajuntament de Pollença, encapçalat pel socialista Martí March, que ha demanat al Govern que permeti que les cases que es legalitzin no perdin la llicència turística. "No estam aquí per valorar què fa cadascun dels ajuntaments", ha assenyalat el portaveu del PSIB en el Parlament, Iago Negueruela.

Segons Negueruela, en el PSOE hi ha unanimitat quant a derogar la legalització en rústic. "Si el PP ha de fer les esmenes que volen els batles del PSOE, que els cridi, perquè diran que volen això", ha dit, a més de destacar que, "en un primer moment, el batle [de Pollença] va demanar la derogació i mantenir la situació actual". El portaveu socialista ha recordat que l'atorgament de llicències turístiques a habitatges il·legals en rústic ve de l'època de Jaume Matas, quan l'actual director general de Turisme, Josep Aloy, també s'encarregava d'aquesta àrea.

Sobre quina és l'alternativa que proposa el PSIB en cas de derogar la legalització d'aquests habitatges en rústic, Negueruela ha apuntat que "ara mateix no és moment que el PSOE faci una proposta sobre un fet que no ha succeït". "El que hem d'aconseguir és la derogació d'aquest article sencer", ha afegit.

Pel que fa a les esmenes dels socialistes, la diputada Mercedes Garrido ha remarcat que es tracta de propostes per tornar al "model de consens territorial i urbanístic" que es va assolir a les Balears amb el Decret de protecció del territori que es va aprovar el 2020.

D'altra banda, el PSIB també ha fet una esmena perquè "no es permetin macromansions en rústic" i es torni a la limitació d'un màxim de 200 metres quadrats per habitatge. Els socialistes també volen recuperar la prohibició de construir a zones vulnerables a incendis i inundacions. "El PP no ha après la lliçó de Sant Llorenç i tornen a permetre que es puguin fer urbanitzacions a zones inundables", ha assenyalat Garrido.

Entre les 200 esmenes, el PSIB ha inclòs una proposta per prohibir la circulació de buguis i quads a zones naturals com a activitat recreativa. En rústic, aquests vehicles no podrien circular per camins que no estiguin asfaltats. A camins asfaltats, no podrien superar els 30 quilòmetres per hora. Una altra esmena del PSIB que afecta la mobilitat és l'eliminació dels aparcaments a platges que el decret permet durant vuit mesos. La modificació planteja fer aparcaments a zones adjacents als nuclis dels municipis en sòl urbà, urbanitzable o rústic en transició. Aquests aparcaments haurien d'estar connectats amb transport públic o carrils bici i han de tenir la tramitació ambiental.

A més, els socialistes volen que es recuperi la zonificació de turisme d'excessos que es va establir la legislatura passada. També pretenen que no es faci un gran centre comercial nou a Son Ramonell (al costat d'Alcampo) i que aquest sòl es destini a habitatges protegits.

Una altra de les esmenes fa referència a la Llei de canvi climàtic, que es va aprovar la legislatura passada i que continua vigent. El PSIB vol que el Govern reguli en un mes quan entrarà en vigor la prohibició de nous vehicles dièsel a les Balears que la norma preveu per a 2025.

stats