El PSIB va moure fils per aprovar la proposició de règim fiscal de Vidal i no la del PP
Els socialistes illencs varen plantejar al PSOE que tiràs endavant el text alternatiu del senador de MÉS, però va imperar la disciplina de partit
Palma“El PP ha estat oportunista, però són vostès els que han donat aquesta oportunitat després de dos anys”. Així va responsabilitzar el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, la bancada socialista d’una situació insòlita que es va viure en el Senat dimecres. El PSOE va votar en contra d’una proposició de llei del PP sobre el règim fiscal del REB. La qüestió és que aquesta iniciativa era pràcticament calcada al projecte de llei que el Consell de Ministres del govern de PedroSánchez va aprovar el febrer del 2019, la tramitació de la qual va quedar paralitzada des de llavors –només lleva la data de finalització el 2026 i incloïa més deduccions per a inversions en recerca, desenvolupament i innovació. Però Vidal havia presentat un text alternatiu al dels populars (i més ambiciós, perquè incloïa un IVA diferenciat), i el PSIB va maniobrar perquè, ja que els números indicaven que el règim fiscal s’acabaria tramitant, fos la iniciativa del senador ecosobiranista la que es prengués en consideració.
La jugada, que consistia a abstenir-se en la votació de la presa en consideració de la proposició de Vidal, no va sortir perquè va imperar la disciplina de partit marcada des de Madrid: s’havia de votar en contra de qualsevol proposició sobre el règim fiscal. Sense l’abstenció dels socialistes, Vidal va decidir no especular i va votar a favor del text del PP. A més, el senador ecosobiranista va moure fitxa perquè també ho fessin el seu grup a la Cambra Alta –Esquerra Confederal– i Esquerra Republicana, i també per l’abstenció de formacions com el PNB –aquí també hi va intervenir El Pi–, Junts i Bildu.
Arribats a aquest punt, allò important era que es tramitàs una de les proposicions independentment del partit que l’hagués impulsada perquè, com ja s’ha dit, contenia bona part dels acords dels socialistes de fa dos anys. “Els altres partits varen fer una mostra de generositat votant el text del PP”, explica Vidal, que reconeix que hi va haver dificultats per aconseguir que formacions tan diferents acabassin donant via lliure a una iniciativa del PP.
Segons fonts del Senat, la negociació va ser bàsicament entre el PSIB i Vicenç Vidal. “La iniciativa estava presentada des de feia un any al registre de la Cambra Alta, i Cosme Bonet [senador del PSIB] em va dir que ho estaven mirant”, explica per part seva el senador autonòmic del PP, José Vicente Marí Bossó. El que sí que va fer el PP va ser enviar una carta –signada per Marga Prohens i els senadors populars– a la portaveu del PSIB en el Parlament, Pilar Costa, la qual data del 18 d’octubre. En la missiva, a més de demanar el vot dels socialistes a favor de la iniciativa del PP, se’ls sol·licitava que enviassin una representació de diputats al ple del Senat per mostrar “la unitat de tots els grups polítics del Parlament de les Illes Balears”. Aquesta no va ser l’única carta. Prohens també va reclamar directament a Francina Armengol que fos present en la votació.
La clau, en mans de María Jesús Montero
Ara bé, el PSOE hauria pogut desmuntar la votació en el Senat just un dia abans, quan Vicenç Vidal va fer una pregunta i va reclamar a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, un compromís per avançar la tramitació del règim fiscal abans que acabi la legislatura. “Amb aquestes paraules hauria bastat”, va retreure Vidal al PSOE.
Però en aquest apartat entra en joc fins i tot la manca d’afinitat de Montero amb Vidal. La ministra és molt crítica amb les intervencions del senador ecosobiranista i des del PSOE s’assegura que “ella no l’entén”. Per part seva, el que no entén Vidal és que “amb la mateixa ministra d’Hisenda i els mateixos presidents” al govern espanyol i a l’Executiu balear no sigui possible cap acord.
“El que ha passat s’entén des de la perspectiva de la cogovernança multinivell: en funció d’on es trobi un mateix partit, a Madrid o en una comunitat, les coalicions són diferents”, explica el politòleg i membre del col·lectiu Passes Perdudes Llorenç Soler sobre el vot conjunt del PP, MÉS, partits independentistes i fins i tot Vox –l’extrema dreta va donar suport al règim fiscal. “A les Illes Balears es poden matar i a Madrid entendre’s. En aquest cas, MÉS ha prioritzat el seu posicionament polític per damunt del lligam autonòmic amb el PSIB”, afegeix.
Soler també destaca el rèdit que els ecosobiranistes han tret de tenir un senador autonòmic en termes de visibilitat, encara que, una vegada admesa a tràmit la proposició del PP, també creu que els socialistes tenen marge per maniobrar a la defensiva. De fet, des del PSOE s’assegura que “és molt complicat que aquest text tiri endavant”. Així mateix, els socialistes recorden que els equilibris del Congrés són molt diferents respecte del Senat i no creuen que partits com Esquerra Republicana actuïn de la mateixa manera.