Consell de Mallorca
Política 12/09/2024

El PSIB recorre la legalització en rústic a Mallorca per ser inconstitucional

La formació apunta que el Consell va decidir aplicar la norma "de manera precipitada, sense cap classe d'informe d'impacte"

ARA Balears
2 min
El sòl rústic illenc, especialment el mallorquí i el pitiús, és ple de construccions.

PalmaEl grup socialista del Consell de Mallorca ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l'aplicació a l'illa del decret llei del Govern que preveu la legalització de construccions en rústic, per considerar que és inconstitucional en suposar un canvi de facto de la normativa territorial. El recurs presentat en un jutjat del Contenciós Administratiu de Palma s'ha fet "davant la sospita d'inconstitucionalitat que comporta l'aplicació exprés del Decret llei de simplificació administrativa" a Mallorca, segons ha recollit EFE. La formació apunta que el Consell, per majoria del PP i Vox, va decidir aplicar la norma "de manera precipitada, sense cap classe d'informe d'impacte ni guia d'aplicació per als responsables municipals".

El recurs és contra l'aprovació en el ple de la institució insular del passat 18 de juny de l'acord que donava llum verda a l'aplicació del Decret llei de mesures de simplificació administrativa del Govern. El Consell basa l'aplicació del decret en la Disposició Addicional 7a de la norma, però els socialistes consideren que "l'actuació extraordinària no queda motivada perquè el mateix objecte principal del decret llei és la simplificació administrativa, i no la reforma de la normativa territorial, que és la que queda modificada de facto, en el moment en què el Consell l'eleva a votació en el ple".

Així, consideren que l'acord del ple del Consell és nul de ple dret per la vulneració del principi de jerarquia i especialitat normativa, i, per tant, contrari a la Constitució. El grup socialista ha recordat que el Consell va aprovar l'aplicació del decret llei una setmana després de la seva entrada en vigor, sense fer cap estudi d'aplicació pels municipis. També han qualificat el decret de "norma depredadora de territori i contrària a la voluntat de milers de persones".

La secretària general de la Federació Socialista de Mallorca, Catalina Cladera, ha assegurat que "concorre suficient base jurídica per poder elevar una qüestió d'inconstitucionalitat i la consegüent suspensió cautelar de l'aplicació de la mesura que ara permet la legalització quasi incondicionada de qualsevol classe de construcció en rústic a Mallorca".

Cladera també ha advertit de la "inseguretat jurídica" d'una normativa que pot ser declarada inconstitucional, cosa que suposaria "la reversió de l'amnistia urbanística que ara afecta més de 30.000 habitatges en rústic".

stats