DISSOLUCIÓ

El PSM queda "congelat" i cedeix tot el poder a MÉS

El partit du a terme avui un congrés a Llubí en què modificarà els estatuts i la ponència d’organització

El PSM celebrà el 2017 el seu 40è aniversari en un dinar.
Jaume Ribas
14/12/2018
4 min

PalmaEl Partit Socialista de Mallorca, el PSM, quedarà avui “congelat”. Aquesta és l’expressió que fan servir els militants i dirigents sobiranistes que no volen dir directament que el partit mor o que es dissol. Avui, el partit fundat oficialment el 1976 amb les sigles de Partit Socialista de les Illes (PSI) aprovarà en el 24è Congrés al teatre Municipal de Llubí una nova ponència d’organització.

El document, i els nous estatuts, suposa “una adaptació de l’organització a una nova realitat: el fet que el PSM-Entesa ha traslladat tota la capacitat de decisió i influència política a MÉS per Mallorca”. Així, els dirigents de la força sobiranista constaten el fet que el partit ja ha cedit pràcticament tot el seu poder a la coalició de què forma part i n’és el soci majoritari, MÉS per Mallorca.

Segons explica la ponència que s’aprovarà avui, el partit eliminarà la comissió executiva, ja que s’entén que queda substituïda per l’executiva de MÉS, i també el consell de direcció política, i traslladarà aquesta activitat al consell polític de la coalició. En el lloc d’aquests dos òrgans, es crearà una junta de gestió de només tres càrrecs: una secretaria general, una secretaria d’organitzció i finances i un membre més. A més de l’assemblea, aquest serà l’únic òrgan de decisió política del partit. Tot i això, la ponència explica que el canvi “té una forta càrrega política”, perquè la nova junta de gestió “no ha d’executar les decisions i estratègies polítiques”, perquè “ja se n’encarrega la comissió executiva de MÉS per Mallorca”, de manera que “simplement ha de gestionar administrativament i econòmica les qüestions, en benefici de MÉS per Mallorca”. Així mateix, el partit elimina la Comissió de Comptes i en traspassa les funcions a la Secretaria d’Organització i Finances, que forma part de la Junta de Gestió, de manera que aquest òrgan assumeix el control de tota l’activitat administrativa i econòmica del partit.

Segons fonts de MÉS, el PSM no es pot dissoldre definitivament perquè encara manté certa activitat administrativa i econòmica, malgrat que tota la seva activitat pública es fa en nom de MÉS per Mallorca.

El procés que emprèn el PSM té certes similituds amb el que inicià el 1987 el Partit Socialista Unificat de Catalunya, el PSUC. Els comunistes catalans desaparegueren de la vida pública sense acabar de dissoldre formalment el partit i crearen la marca Iniciativa per Catalunya, que assumí tota l’activitat pública de la mateixa manera que ja ha fet MÉS. Llavors, els dirigents i mitjans popularitzaren el terme “congelar” per descriure aquesta nova situació.

Iniciativa es manté viva

L’altre gran soci de MÉS, Iniciativa-Verds, manté la seva pròpia estructura interna. Tot i que el partit ecologista no té activitat pública i està absolutament centrat en MÉS, un dels seus coordinadors, Biel Frontera, assegura que el partit només manté un espai de debat mensual i que no pren decisions, sinó que ho fa participant dins MÉS. Així i tot, Frontera descarta per ara emprendre el camí de la congelació.

En el darrer congrés de MÉS a Lloseta, les reticències d’Iniciativa a simplificar i integrar la coalició en detriment dels partits provocaren que l’organització de la coalició mantingués encara algunes quotes. El PSM, majoritari i amb més força interna, acostuma a pressionar els companys d’IV perquè els càrrecs no es decideixin en funció de quotes, mentre que la formació minoritària intenta mantenir la seva presència.

A més, Iniciativa va dur a terme el 23 de novembre una assemblea per, entre altres temes, debatre el seu paper dins la coalició. Els ecologistes descarten sortir-ne i hi donen tot el suport, però fan notar malestar amb certes decisions, com l’autopista Llucmajor-Campos.

Aquesta diferència entre els “moments” que viuen els dos partits majoritaris de MÉS fa que alguns dirigents interpretin el moviment del PSM com una manera de pressionar IV perquè també decideixi dissoldre’s dins la coalició. No obstant això, la decisió que prendrà el PSM avui estava planificada des de mesos abans de la darrera assemblea d’IV.

Els històrics, satisfets

Els dirigents històrics del PSM estan satisfets amb la congelació del partit. Pere Sampol, que fou vicepresident i conseller en el primer Govern de Francesc Antich, a més de diputat i senador autonòmic, assegura que està d’acord amb el rumb del PSM i que forma part “d’un camí que ja emprengué fa anys Biel Barceló” amb la política de pactes amb Esquerra Unida per formar el Bloc i, després, amb Iniciativa i Entesa. Recorda que “el que s’ha assolit des de la fundació del PSI és molt” i creu que l’èxit “de MÉS i el PSM” és “inqüestionable”.

Damià Pons destaca el mèrit d’haver donat continuïtat històrica al nacionalsime durant més de 40 anys, fet que mai succeí abans de la dictadura, i la importància d’introduir en el sistema polític balear característiques que el diferencien de la resta de províncies espanyoles.

Així mateix, Mateu Morro, secretari general durant 18 anys, es mostra il·lusionat amb la continuïtat del projecte dins MÉS i també destaca la influència del nacionalisme “i, en concret, del de caire progressista” a les institucions de les Illes.

stats