La reforma de la sedició

El PSOE calibra si el Procés encara el desgasta

Des del partit confien en poder vendre als votants que la supressió de la sedició "destensa" relacions amb Catalunya

Pedro Sánchez en una entrevista a La Sexta
19/11/2022
3 min

BarcelonaContradient els seus adversaris, el PSOE assegura que el president espanyol, Pedro Sánchez, actua no només sense parar atenció a les enquestes sinó assumint que algunes de les seves decisions sobre Catalunya el poden perjudicar. Per això el portaveu del partit al Congrés, Patxi López, va mostrar-se convençut que calia eliminar la sedició del Codi Penal "encara que costi vots". Però quants? Les enquestes apunten que l'independentisme no està entre els problemes que més inquieten els espanyols, molt més preocupats per l'economia o la sanitat. Això va donar espai als socialistes per concedir els indults als presos polítics el 2021 mitjançant una explosió controlada que va consistir en un acte solemne previ a les vacances estivals. L'impacte als sondejos de la decisió va ser aparentment escàs: no s'aprecien grans diferències en les preferències de vot dels ciutadans abans i després de prendre la decisió. ¿Passarà el mateix amb la reforma del Codi Penal?

El de la sedició és un meló que Sánchez tenia sobre la taula i ja feia temps que havia d'obrir, insistien la setmana passada els socialistes, que ho volen desvincular de la negociació dels pressupostos de l'Estat. L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques no serveix per calcular l'efecte de l'anunci –l'estudi es va fer abans– i, per tant, l'únic "cost" palpable de la mesura a les files socialistes han sigut els barons que se n'han desmarcat públicament. Fonts de la Moncloa assenyalen, a més, les fortes crítiques de l'oposició i apunten que "la crispació no beneficia el govern", mentre que des del PSOE treuen ferro al possible desgast i creuen que "la gent valora un govern que resol els problemes". Aquesta setmana, a més, una altra polèmica, la de la llei del només sí és sí, ha contribuït a diluir el soroll sobre la sedició.

L'últim impacte

El politòleg i professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Oriol Bartomeus defensa que la sentència als líders de l'1-O va ser l'última notícia sobre el Procés que va "impactar" en les perspectives electorals a Espanya, donant una empenta a Vox abans de les eleccions del 2019 : "A partir d'aquí, el tema desapareix en les preocupacions dels espanyols". Ara bé, l'expert adverteix que la reforma del Codi Penal pot "tornar a posar aquest assumpte sobre la taula", cosa que sempre implica un risc: "El PSOE necessita explicar per què fa les coses, mentre que el discurs del PP és contundent i molt simple". També és aquest el motiu pel qual el PSC s'ha mobilitzat per argumentar l'estratègia a la militància: "Fem aquest esforç per explicar-ho bé", apunten fonts del partit.

El politòleg Toni Rodon mostra cautela sobre les "derivades" de la reforma del Codi Penal, que a diferència dels indults afecta tots els ciutadans. Si el debat s'embruta al Congrés al voltant de la malversació i desplaça altres temes de l'agenda, podria desgastar el PSOE i, de manera indestriable, el PSC a Catalunya. Una veu dels socialistes catalans té clar com es pot capitalitzar l'estratègia del diàleg a Catalunya: els republicans treuen pit d'haver aconseguit la mesura, mentre que els socialistes ho fan de les seves "conseqüències". "Si contribueix a destensar, la valoració serà positiva", assenyala. Però el camí és incert, i així es desprèn de la manera en què es va comunicar la mesura. Es va decidir que Sánchez ho expliqués a la televisió, però deixar que fossin els grups parlamentaris proposants els que "expliquessin els detalls", i també per això es va presentar com a proposició de llei i no com a projecte del govern. Una manera subtil de posar distància.

stats