La investidura de Salvador Illa

El PSOE celebra la investidura i el PP la veu fruit del “xantatge”

L’ANC i la CUP, indignades per l’aval d’ERC a Illa, mentre que Junts es pronunciarà aquest dissabte

4 min
El líder del PSC, Salvador Illa, després de ser proclamat candidat al congrés del partit.

BarcelonaEl sí de les bases republicanes a la investidura de Salvador Illa alleuja la pressió que el PSOE arrossega des que es va fer seu el pacte entre Esquerra i el PSC per impulsar un “finançament singular” per a Catalunya. Poc després de saber-se els resultats de la consulta, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha celebrat la “política en majúscules” que ha permès arribar a un “gran acord entre diferents” perquè Salvador Illa sigui el pròxim president de la Generalitat. “Catalunya guanya, Espanya guanya”, ha escrit a X (en català). Les paraules de Bolaños contrasten amb el silenci en què encara es manté el PSC: cap dels seus dirigents ha sortit a celebrar la decisió de les bases republicanes, com tampoc no ho van fer durant la setmana quan es van fer públics els pactes amb ERC primer i amb els comuns després (a excepció d’uns tuits de la número 2 del PSC i negociadora, Lluïsa Moret).

Tot i el desenllaç favorable a Illa de les negociacions d’investidura, la remor de fons al PSOE continua. A les crítiques de dirigents socialistes com el manxec Emiliano García-Page, l’aragonès Javier Lambán o l’extremeny Miguel Ángel Gallardo s’hi han sumat aquest divendres les del president d’Astúries, Adrián Barbón. El baró socialista s'ha mostrat contrari a la possible sortida de Catalunya del règim comú i no ha descartat dur el nou model davant dels tribunals. Illa li va trucar, però no va aconseguir convèncer-lo: “Ell té la seva posició i jo la meva”, ha dit Barbón.

El nou model pactat entre republicans i socialistes preveu que Catalunya recapti tots els impostos a través de l’Agència Tributària de Catalunya i que contribueixi a les despeses de l’Estat i amb la resta de comunitats a través d’un fons que, a hores d’ara, no se sap com es concretaria –tot i que els republicans subratllen que seria en el marc d’una negociació bilateral.

Més munició per a la dreta

El dels republicans a Illa ha donat nova munició al PP per carregar contra el PSC i Pedro Sánchez. La número dos del PP, Cuca Gamarra, li ha exigit que pregunti a les bases del PSOE si “estan disposades a entregar la igualtat i solidaritat entre els espanyols a canvi de la presidència per a Illa”. “La cessió i el xantatge permanent només generen enfrontaments i divisions negatives per als espanyols”, ha lamentat la popular, que creu que “les següents seran les del referèndum i la independència”. Vox s'ha afegit a aquestes crítiques.

A Catalunya, els més bel·ligerants amb ERC han estat la CUP i l’ANC, que s’havien mostrat contraris al pacte malgrat els avenços pactats en matèria de finançament. Amb els resultats de la consulta ja sobre la taula, la cupaire Laia Estrada ha lamentat que ERC faci president el líder del PSC “més de dretes i més espanyolista de la història”, una “mala notícia” perquè suposa obrir les portes de la Generalitat a un partit contrari al dret a l’autodeterminació, que defensa un turisme “depredador” i que avala “especular” amb l’habitatge. “Suposa el tancament de l’1-O en clau autonomista i d’encaix amb l’Estat. ERC està assumint pretensions de CiU prèvies a l’1-O”, ha mantingut.

En aquesta mateixa línia, l’ANC ha acusat ERC d’haver-se subordinat als socialistes i d'acceptar el marc de la Constitució espanyola, una decisió “inexplicable” i de “funestes conseqüències”. “Els dirigents que han portat Esquerra a aquests contrasentits són culpables dels seus efectes fatals per a Catalunya, per a l’independentisme i per al seu partit. La història els jutjarà”, ha advertit l’entitat en un comunicat. De la mateixa manera, s'ha dirigit a ERC el seu president, Lluís Llach: "Adeu i que la història no us sigui lleu". Junts s'ha mantingut en silenci. Durant la setmana havien acusat ERC de prestar-se a fer president el socialista “més favorable a la repressió i el menys compromès amb el català”, però no es pronunciaran sobre el desenllaç de les negociacions fins aquest dissabte, una vegada l’hagin analitzat en una executiva. Òmnium tampoc s'ha pronunciat.

Illa parlarà aquest dissabte

El PSC ha contingut la respiració al llarg de tota la setmana davant de la possibilitat que les bases tombessin l’acord. Però fins i tot aquesta tarda el partit no ha volgut fer cap valoració. El silenci del PSC va ser “acordat” amb ERC, segons ha admès Marta Rovira, perquè fossin els republicans els que expliquessin el contingut del pacte. En tot cas, Illa i la cúpula socialista han seguit l’anunci dels resultats des de la seu del PSC al carrer Pallars, tot i que han declinat fer declaracions a la sortida. Serà aquest dissabte quan el futur president parli públicament per primera vegada després d’haver aconseguit els 68 vots que li obriran les portes de la Generalitat: serà en una intervenció davant d’una executiva del partit per valorar el resultat de les negociacions.

Qui sí que ha sortit a celebrar el resultat de la consulta han estat els comuns, la tercera pota del govern que donarà suport Illa, o que almenys en facilitarà la investidura. Ho han fet tant la líder al Parlament, Jéssica Albiach, com el ministre de Cultura, Ernest Urtasun: “Un bon dia per al conjunt dels progressistes”, ha dit, després de les reticències d'alguns dels partits de Sumar al nou model de finançament per a Catalunya. Superat el primer escull, voldran els comuns entrar en el Govern? En una entrevista a TV3, el portaveu David Cid ha demanat esperar a veure el “grau de compliment de l’acord per part del PSC” i ha recordat que els seus vots són “imprescindibles” per tirar endavant la legislatura.

stats