El PSOE fa de la censura de PP i Vox un ariet contra Feijóo
Sánchez ignora el veto a revistes en català a Borriana en un acte del món de la cultura
MadridL’equip de campanya de Pedro Sánchez reconeix que improvisa part de la segona meitat de la campanya i organitza el seu discurs i la seva agenda en funció del lloc on ballin escons o calgui consolidar el vot, o bé del missatge que convingui destacar. L'assistència del president espanyol aquest divendres in extremis en un acte del món cultural en contra de la censura que PP i Vox han començat a aplicar al sector des que han accedit a governs municipals arran de les eleccions del 28-M n'ha sigut una mostra. Conscient que bona part de les seves opcions passen per desgastar Alberto Núñez Feijóo pels acords amb l'extrema dreta, Sánchez vol utilitzar la censura com un ariet contra el seu adversari. “No permetrem que es faci un pas enrere en la lliure creació dels nostres artistes i la millor eina és el vot”, ha subratllat en una declaració als mitjans que el PSOE va convocar dijous gairebé a les onze de la nit. En agenda, el president espanyol només hi tenia una reunió amb el president xilè, Gabriel Boric, a la Moncloa, i la Junta Electoral ja l’ha advertit que no pot emetre missatges de campanya des de seus institucionals.
Els socialistes busquen un impuls després del cara a cara de dilluns entre Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, eufòric després d’un debat que al president espanyol no li va sortir com esperava. L’opció per intentar canviar el marc ha sigut acompanyar el sector cultural, integrat majoritàriament per persones de tarannà progressista, tot i que el dirigent del PP Borja Sémper ha replicat que "la cultura no és d'esquerres ni de dretes" i que ha de ser una "política d'estat". Però el sector està especialment mobilitzat de cara al 23-J davant l’amenaça que representa un hipotètic govern de dreta dura que doni continuïtat a allò que ja ha començat a passar en alguns municipis. El veto a l’obra Orlando de Virginia Woolf al municipi madrileny de Valdemorillo perquè s’aborda una història d’un canvi de sexe, o la retirada de la programació estiuenca a Santa Cruz de Bezana (Cantàbria) de la pel·lícula familiar Lightyear perquè hi apareix un petó entre dues dones, podria ser només el principi.
Per això, des que es van conèixer els primers casos, just a l’inici de la campanya, es va crear l’Organització per la Llibertat Artística (OLA), que de la mà dels sindicats CCOO i UGT i desenes d’entitats i associacions culturals ha celebrat aquest divendres un acte sota el lema "La cultura s’uneix enfront de la censura i en defensa de la llibertat de creació". S'ha llegit el manifest A les urnes els ciutadans i les ciutadanes!, que ja s’havia presentat dimarts i que compta amb la firma de més de 300 personalitats del món de la cultura, la comunicació i la política. Entre els assistents aquest divendres, hi havia els actors Marisa Paredes i Miguel Rellán; la directora precisament d’Orlando, Vanesa Martínez; el president de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, i la poeta nicaragüenca Gioconda Belli, desterrada pel president del país, Daniel Ortega.
Volen les 'Camacuc' i 'Cavall Fort'
Al costat de la porta d’entrada a la sala on se celebrava l’acte, hi havia una taula plena d’exemplars de les revistes Camacuc i Cavall Fort, la subscripció de les quals ha estat cancel·lada a la biblioteca municipal de Borriana. L’ARA ha pogut constatar que no tots els assistents coneixien el motiu pel qual aquells exemplars eren allà, si bé la pila es va anar buidant a poc a poc fins que només van quedar dues o tres revistes. En canvi, han passat completament inadvertides per a Sánchez, que des que es va conèixer l’escàndol –més enllà de la decisió de suprimir la subscripció, el regidor de Cultura de Vox va voler confiscar personalment les revistes de la biblioteca de Borriana davant l’estupefacció dels treballadors–, no hi ha fet cap referència. En les seves paraules d’aquest divendres, s’ha referit a la prohibició d’emetre determinades pel·lícules i a la celebració d’algunes obres de teatre, però no ha mencionat l’últim exemple de censura que s’ha conegut, aquest fonamentat en motius lingüístics. Com que no ha acceptat preguntes dels periodistes, tampoc se li ha pogut traslladar.
Ben diferent ha sigut l’actitud del ministre de Cultura, Miquel Iceta, que s'ha endut tres exemplars, mentre assegurava estar “indignat”, i fins i tot s'ha deixat fotografiar exhibint-los [vegeu la imatge que il·lustra la crònica]. A Madrid no ha tingut ressò l’episodi de Borriana ni ha suscitat cap reacció a les files del PSOE en l'àmbit estatal, sinó que ha quedat derivat en el PSC i el Partit Socialista del País Valencià. “És una de les notícies més negatives i impactants dels darrers dies. Mostra quina és la concepció que tenen del país [PP i Vox] i com no hi cabem la immensa majoria social”, deia la candidata del PSC per Barcelona i presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en l’entrevista d’aquest divendres a l’ARA. “Déu meu!”, s’exclamava dimecres la cap de llista per València, Diana Morant.
Els equilibris amb el català
Delegar en els líders catalans aquells pronunciaments que el PSC no pot ignorar però que al PSOE li poden passar factura arreu de l’Estat és un modus operandi amb arrels sòlides al partit de Sánchez, que ja té encarrilada la victòria el 23-J a Catalunya. Fonts de Ferraz apunten altres places que el candidat del PSOE podria visitar sense tenir-ho inicialment previst, com Conca –calculen que un escó balla per 1.000 vots–, Burgos o Lugo. “L’agenda és flexible. Veiem els trackings i hi anem”, expliquen des de la sala de màquines de la formació.
Això sí, ja estaven planificats els actes d’aquest dissabte a València i de diumenge a Barcelona, dos dels llocs que reparteixen més escons –32 i 15– i on Sánchez tindrà l’oportunitat, acompanyat de Morant i Batet, de referir-se al perill que corre la llengua i la cultura en català. En el cas del País Valencià, ja donava els primers senyals el nou president, Carlos Mazón. De moment, el líder del PSOE no es mou del seu crit d’alerta pels retrocessos que poden propiciar PP i Vox i intentar que el sector cultural el triï a ell i no a Yolanda Díaz.