La governabilitat de l'Estat

El PSOE arriba al Congrés sense el suport garantit per tirar endavant la llei d'estrangeria

Un any després del 23-J, Sánchez malda per aprovar iniciatives a la cambra baixa

Pedro Sánchez al Congrés
3 min

MadridEncara amb la ressaca de la citació judicial de Pedro Sánchez com a testimoni pel cas de la seva dona, Begoña Gómez, el govern espanyol s'enfronta a l'últim ple del Congrés convocat abans de les vacances d'estiu, que té com a plat fort la presa en consideració de la reforma de la llei d'estrangeria. La proposició de llei registrada la setmana passada pel PSOE, Sumar i Coalició Canària per la via d'urgència implica la modificació d'un únic punt (l'article 35) que pretén convertir en obligatori el trasllat de menors migrants a la Península quan territoris saturats, com les Illes Canàries o Ceuta, sobrepassin el 150% de la seva capacitat d'acollida. Malgrat les crides dels grups impulsors a la "solidaritat", la iniciativa no té els suports garantits per continuar la tramitació.

Junts s'ha negat fins ara a donar-hi suport perquè reclama que s'exclogui Catalunya del repartiment, que veu un "abús" pel fet que també hi ha saturació als centres del Principat, i perquè el considera una imposició centralista: els juntaires exigeixen una cessió de competències en immigració. Això aboca el govern espanyol a dependre del PP, que després d'una reunió per videoconferència ahir a la tarda amb el govern espanyol va donar un cop de porta afirmant que el seu vot serà 'no'. "És evident que els plans del govern no són pactar la política migratòria amb el PP [...] Sort amb els seus socis de Junts", van concloure fonts dels populars. "No cedirem a cap pressió ni governamental ni partidista ni mediàtica", havia advertit hores abans Alberto Núñez Feijóo davant la junta directiva del partit. El líder del PP insisteix que, si l'executiu espanyol vol fer-los passar al 'sí', ha d'acceptar les exigències dels populars, entre elles la declaració de l'emergència migratòria a tot l'Estat, finançament per a les autonomies, implicació del govern espanyol en la gestió dels menors o més control de fronteres.

En un debat marcat per Vox i la seva ruptura amb els populars a les autonomies per aquesta qüestió, Feijóo fa equilibris entre el "sí a la solidaritat" i l'adopció d'un discurs que recorda al de l'extrema dreta amb apel·lacions a mantenir alhora la "seguretat". "Els espanyols tenim dret a sortir tranquils al carrer", va afegir davant dels barons del partit, que han vist perillar els seus executius autonòmics pel debat migratori. Malgrat la possibilitat que no tiri endavant, el PSOE assegura que no retirarà la iniciativa i manté la pressió pública sobre el PP. El portaveu socialista al Congrés, Patxi López, ha assegurat que tothom "s'haurà de retratar".

Un any del 23-J

El d'aquest dimarts serà un ple maratonià. A banda de la reforma de la llei d'estrangeria, es debatran vuit punts més. Entre ells, la modificació de la llei que regula el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la que regula l'estatut del ministeri fiscal pactada entre el PSOE i el PP. També es votarà la proposta de nomenaments dels nous vocals del CGPJ, que va de la mà de les anteriors modificacions.

Alhora, es sotmet a votació el decret aprovat a finals de juny pel govern espanyol que prorroga algunes de les mesures excepcionals adoptades arran de la guerra d'Ucraïna, com la rebaixa de l'IVA d'alguns aliments bàsics o la garantia de subministraments a consumidors vulnerables. Tot plegat quan fa just un any de les eleccions espanyoles del 23-J, que van permetre revalidar l'executiu de coalició progressista.

Dotze mesos marcats per una incessant batalla electoral amb els comicis gallecs, bascos, catalans i europeus i una activitat legislativa centrada gairebé exclusivament en la llei d'amnistia, el principal cavall de batalla de la dreta i una de les poques iniciatives aprovades al Congrés. La votació d'aquest dimarts pot ampliar el nombre de normes que han rebut el vistiplau de la cambra baixa, que en aquesta legislatura, a banda de la d'amnistia, només l'ha donat a una altra llei: la que regula els ensenyaments artístics superiors.

L'aritmètica parlamentària amb una majoria plurinacional en la qual Junts és imprescindible i amb la ruptura entre Sumar i Podem ha complicat la governabilitat. Això ha fet que el PSOE hagi optat per mirar al PP davant la indignació d'alguns dels seus aliats parlamentaris, que retreuen manca d'ambició en aquesta legislatura. La sessió d'aquest dimarts serà una altra prova de foc per Sánchez.

stats