Eleccions europees 2024

El jutge respon a Sánchez que Begoña Gómez no es presenta a les eleccions europees

Peinado vol prestar declaració a un testimoni des de l'hospital on es tracta d'una malaltia

5 min
Pedro Sánchez i Begoña Gómez en un acte electoral del 9-J a Benalmádena

MadridPedro Sánchez publica cartes i el jutge que investiga la seva dona, Begoña Gómez, li respon a través d'una providència. El president espanyol acusava dimarts Juan Carlos Peinado de "condicionar" el 9-J i ell ha replicat que no ha citat a declarar a cap candidat als comicis. "Per la junta electoral de zona o la junta electoral provincial no s'ha comunicat que hagi sigut proclamat en el procés electoral vigent cap de les persones que fins ara han estat citades com a testimoni o investigada", ha afirmat en una interlocutòria el magistrat. Així, el magistrat pretén rebatre que la citació de la parella de Sánchez per al 5 de juliol interfereixi en els comicis, tot i que un dels eixos de la campanya fa dies que s'ha instal·lat en el cas Begoña Gómez.

Ho ha fet la dreta però també el PSOE. Sánchez ha tornat a fer de la necessitat virtut i ha convertit la investigació judicial contra la seva dona en emblema de campanya. La citació comunicada pel jutge Juan Carlos Peinado pocs dies abans del 9-J és un reclam electoral per al PSOE, que insta a rebutjar a les urnes "l'assetjament" que pateix l'esposa del president del govern espanyol, orquestrat per la "màquina del fang" de la "dreta i la ultradreta". "No passaran", proclamava la candidata dels socialistes, Teresa Ribera, en l'acte electoral al qual va assistir Gómez per primer cop en la campanya europea. Vestida de vermell i agafada de la mà del líder del partit, Gómez va aparèixer aquest dimecres al vespre a Benalmádena (Màlaga) convertida en símbol de la resistència contra l'intent de l'oposició de "derrocar el govern" espanyol. La dona de Sánchez no va intervenir, però els dirigents socialistes la van mencionar en les intervencions i la van abraçar sota la mirada de totes les càmeres.

No és el primer cop que els socialistes transformen una estocada dels seus adversaris polítics en bumerang. Ja ho va fer Sánchez a l'inici de la campanya de les eleccions catalanes amb la primera carta dirigida a la ciutadania i amb els cinc dies de reflexió per l'obertura de la causa al jutjat 41 de Madrid. En la seva reaparició, en què va proclamar que se sentia "més fort" que abans, el secretari general del PSOE va demanar el vot per Salvador Illa el 12-M per dir "no" al "fang" de PP i Vox. Sánchez repeteix l'estratègia un mes després de la victòria del líder del PSC demanant la mobilització a favor de la vicepresidenta Ribera. En aquesta ocasió, el PSOE fa un pas més i sense cap pudor situa Gómez com a protagonista de la recta final de la campanya. Una decisió criticada durament pel PP, que fa l'exercici contrari i demana rebutjar a les urnes aquest intent de "victimització".

En una entrevista aquest dijous al matí a esRadio, Alberto Núñez Feijóo ha comparat Sánchez i Gómez amb les "imatges populistes" dels Kirchner a l'Argentina. El líder del PP ha negat que la seva formació hagi utilitzat la dona de Sánchez per fer campanya i ha replicat que és el president espanyol qui ho ha fet. "I ahir més, per victimitzar-se a ell i per salvar la seva carrera política", ha dit. El president dels populars ha insistit que es tracta d'un cas "d'antipolítica" i de "xantatge" impropi d'una democràcia occidental. També Vox i fins i tot Sumar han rebutjat aquesta estratègia dels socialistes de posar el focus en Gómez.

Gómez torna a la campanya

Sense ser-hi presencialment, Begoña Gómez ha tornat avui a ser protagonista de la campanya dels socialistes pel 9-J, marcada per un acte a L'Hospitalet davant de 2.000 persones amb Sánchez i l'Alt Representant de la Unió Europea, el socialista Josep Borell on, per cert, no hi ha intervingut cap candidat del PSOE ni del PSC a les europees. El president espanyol ha tornat a fer esment al cas que afecta la seva dona, tot i que aquesta vegada s’ha estalviat les crítiques als jutges i no ha al·ludit als moviments de l'instructor de la causa a les portes de les eleccions. Entre aplaudiments i crits de suport, ha agraït l'escalf de la militància i s’ha limitat a assenyalar que cal tenir molta "paciència" amb la dreta espanyola, a qui ha convertit en blan de les seves crítiques: "A mi no em sap greu dir que estimo la meva dona i defensaré la seva honorabilitat davant dels atacs infames d’aquells que només fan oposició destructiva contra l’adversari!". Mentre deia aquestes paraules, l’organització ha projectat a l’escenari imatges d’ahir del president espanyol amb la seva esposa en la seva reaparició al míting de dimecres.

Tot i no referir-se explícitament al cas Begoña, Borrell ha aprofitat la seva intervenció per fer un al·legat en defensa de la "independència del poder judicial" que no només ha de ser independent, ha recalcat, "sinó responsable" i també ha alertat dels perills de viure en un estat on el que fan els jutges depèn de les ordres de l'executiu. En aquest sentit, ha elogiat els intents del PSOE de renovar el Consell General del Poder Judicial, caducat des de fa cinc anys per la negativa del PP a arribar a un pacte amb els socialistes que no passi per actualitzar-ne simultàniament el sistema d'elecció.

'Perro Sanxe'

Més enllà del cas de la seva dona, Sánchez ha aconseguit ressignificar els atacs contra ell en altres ocasions. Sense anar més lluny, en aquesta mateixa campanya europea el PSOE ha convertit en un lema l'insult del president argentí, Javier Milei, als polítics progressistes, a qui anomena "zurdos". Sánchez, en ple conflicte diplomàtic amb el dirigent argentí, s'ha apropiat d'aquesta paraula, que empra com a reivindicació del seu espai polític, i fa bandera de representar els interessos dels "zurdos i zurdas".

És molt similar al que va passar durant la campanya de les eleccions espanyoles, en què el que va començar com un insult ja és un lema icònic. El PSOE ha fet de l'expressió "Perro Sanxe" un emblema que ja té fins i tot marxandatge i un videojoc.

Informacions sobre Peinado

En la mateixa interlocutòria d'aquest dijous en què Peinado respon a Sánchez, el jutge demana a l'hospital 12 d'Octubre de Madrid que informi del dia i hora de la setmana del 17 al 23 de juny en què pot prestar declaració a l'empresari Juan Carlos Barrabés, que havia de comparèixer aquest divendres però està tractant-se una malaltia. Segons li ha traslladat el doctor que li fa el seguiment, pot practicar-se la declaració testifical.

En paral·lel, Eldiario.es i El País aquest dijous han publicat informacions que posen en entredit la professionalitat del jutge Peinado. Segons el digital, el 2020 el magistrat va rebutjar citar l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, del PP, per evitar la seva "estigmatització" quan va ser acusat de prevaricació quan va tancar els parcs de la ciutat els primers mesos de pandèmia. Per la seva banda, El País revela que va evitar interrogar un testimoni del cas Gómez sobre les cartes de recomanació sota sospita i va impedir que ho fes també la Fiscalia. El testimoni era el director d'El Confidencial.

Les insinuacions del PSOE sobre la intencionalitat política del moviment del magistrat sobre Gómez ha provocat que la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hagi decidit convocar una reunió extraordinària dilluns que ve per "pronunciar-se sobre les últimes manifestacions públiques que puguin afectar la independència judicial". El CGPJ, que ho ha acordat en una reunió aquest matí, deixa així el pronunciament per a després del 9-J.

stats