Partits

El cas Koldo deixa desnortats els socialistes balears

El focus de la polèmica se centra en Francina Armengol, líder absoluta del PSIB, a través de la qual el PP cerca fer mal al govern de Sánchez

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, el passat dimarts en roda de premsa.
11/03/2024
4 min

PalmaEl cas de les mascaretes, o cas Koldo, o cas Ábalos ha estat a prop en la darrera setmana de convertir-se en el cas de Francina Armengol. Si més no, a escala mediàtica. Després que el PSOE apartàs l’exministre de Transports, la dreta ha tret l’artilleria contra la presidenta del Congrés. Encara que els contractes que investiga l’Audiència Nacional afecten diverses administracions, l’atenció s’ha centrat en el de 3,7 milions d’euros que va adjudicar el Govern balear durant la pandèmia. I això ha posat Armengol al centre de l’huracà, malgrat que no està investigada judicialment. “És una peça de caça major”, assegura una font socialista, que argumenta que, per al PP, desgastar la tercera autoritat d’Espanya significa fer mal al govern de Pedro Sánchez, una prioritat d’Alberto Núñez Feijóo. Però aquesta erosió també té repercussions a les Illes: el PSIB ha acusat la ferida. I el fet que la polèmica s’hagi produït a escala estatal ha deixat els socialistes illencs sense capacitat de control de danys. Tot i el salt a Madrid d’Armengol, la federació balear encara és absolutament depenent del seu lideratge. Debilitar l’expresidenta és una estocada important per al PSIB.

La mostra més evident del nerviosisme que ha imperat al partit va ser el viatge fins a Madrid del portaveu del grup parlamentari socialista, Iago Negueruela, per donar a la premsa local la seva versió sobre el contracte. “L’estratègia comunicativa va ser intentar minimitzar els danys”, apunten fonts del partit:“La campanya del PP i Vox ha estat furibunda”.

La pressió damunt Armengol s’ha intensificat a mesura que evolucionaven les notícies als mitjans. L’u de març varen sortir els dirigents del PP en tromba –inclosa la presidenta Marga Prohens– a exigir-ne la dimissió, una reclamació que reforçaren diumenge en registrar la petició de la seva renúncia al Congrés. Aquest qüestionament és en bona mesura el que va dur Armengol a oferir una roda de premsa per donar explicacions sobre el cas, de nou des de Madrid, deu dies després que esclatàs. Tot i les constants compareixences públiques dels socialistes, el PP els continua retraient que no hagin aclarit qui va contactar amb el Govern d’Armengol per part del Ministeri de Transports per oferir el contracte d’una presumpta trama corrupta, ni tampoc amb quin representant de l’Executiu balear es va contactar.

Empesa a donar explicacions

Diverses fonts consultades expliquen que inicialment l’estratègia comunicativa del partit va ser la de la “contenció”:“Tot el que digués Armengol podia ser emprat en contra seva”. En aquest nou escenari, el PSIB ha conegut de primera mà els desavantatges que la seva líder ocupi un lloc a la primera línia de la política estatal:“El nivell d’exposició és molt alt”, apunta una veu del partit. Finalment, es va decidir a donar explicacions. Ho va fer en dos sentits: el primer, per defensar la legalitat de les actuacions del Govern balear. En segon lloc, per atacar el PP:“No permetré que embrutin el meu nom”, va assegurar. Aquesta intervenció va anar seguida d’una mostra de suport explícita del PSOE, que ha tancat files al voltant de la presidenta del Congrés. En paral·lel a la destitució del secretari de Ports de l’Estat, Álvaro Sánchez, per haver tramitat un dels contractes investigats a través del Ministeri de Transports, figures destacades del partit varen sortir a defensar públicament Armengol. També el president Sánchez, que va assegurar que comptava amb el seu “suport” i va acusar el PP de fer una estratègia basada a estendre “insídies”.

“Som com el Barça amb Messi”

El cas de les mascaretes ha evidenciat el taló d’Aquil·les del PSIB: la seva dependència absoluta del lideratge d’Armengol, l’única figura que el cohesiona internament. “Som com el Barça amb Messi, quan falta hi ha un període de travessa pel desert”, apuntava una veu de la formació. Una idea compartida al partit, que a hores d’ara tanca files entorn d’Armengol i no es planteja cap relleu, encara que fonts socialistes admeten que no és del tot clar que pugui tornar a presentar-se a les autonòmiques, malgrat que és l’únic escenari que a hores d’ara la direcció té damunt la taula.

L’estratègia del PSIB per a la legislatura autonòmica també està basada en la figura d’Armengol, encara que ella és a Madrid. Les cares més visibles del partit al Parlament són exconsellers del seu Govern, que han cercat dibuixar-se com a alternativa de gestió enfront de l’aliança del PP i Vox. Això implica que bona part d’aquests portaveus també han patit un desgast pel cas Koldo. Especialment el portaveu del grup, Iago Negueruela, que ha personificat la resposta comunicativa sobre el cas, una decisió que diverses fonts asseguren que és “personal”. En canvi, l’exconsellera de Salut –el departament des d’on es va signar el contracte sota sospita– Patricia Gómez manté un perfil baix des de l’esclat de la polèmica.

“Durant els primers mesos del mandat havíem aconseguit desgastar Prohens, i això ens va malament”, diu una font del partit en referència al cas de les mascaretes. Des d’ara, el PP burxarà en la qüestió cada cop que pugui. Ho confirmen fonts populars, que consideren que Armengol ha quedat “carbonitzada”. Ara bé, el PP també tem que el cas pugui girar-se-li en contra a les Balears, pels dubtes sobre si l’expedient administratiu que es va impulsar per reclamar part dels doblers del contracte ha caducat sota el mandat de Prohens. L’Executiu ho ha negat, però les crítiques al respecte el poden “esquitxar” als mitjans, expressen les mateixes veus. Això és el que també creuen fonts socialistes:“El PP intentarà mantenir viu el conflicte fins que els faci mal a ells”.

stats