Eleccions generals

Sánchez rebutja reunir-se amb Feijóo per tractar la investidura

El líder del PSOE i el del PP s'intercanvien cartes plenes d'advertències

Votació de Pdro Sánchez a Madrid

Barcelona / MadridLa negociació per la investidura del pròxim president espanyol serà llarga i, aquest diumenge, l'atenció s'ha concentrat en l'intercanvi epistolar entre els dos aspirants a la Moncloa: el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez. El popular li ha enviat una carta al socialista reclamant-li una reunió aquesta mateixa setmana per abordar la seva investidura. Sánchez ha rebutjat la invitació. L'argument del president espanyol és que primer cal que es constitueixin les Corts espanyoles –el 17 d'agost– i després, quan el rei Felip VI proposi un candidat a la investidura, ja es veuran.

Els respectius escrits constaten la distància entre els dos partits i, el més important, que els socialistes no tenen cap intenció de facilitar amb una abstenció una investidura als populars. El PSOE ho intentarà tot per investir Sánchez, encara que per a això hagi de negociar amb Junts, partit que té la clau i que no li posarà les coses fàcils. Així doncs, el PP té molt complicat, per no dir impossible, que Feijóo sigui president.

Però malgrat aquesta dificultat, els populars volen exhibir en públic els seus arguments perquè Feijóo sigui president. El més important: recordar que el PP ha sigut la força més votada i que a Espanya mai ha liderat el govern un partit que hagi quedat en segona posició. Així doncs, Feijóo exposa a la carta que el PP és qui "ha de governar" davant "d'eventuals combinacions negatives que polaritzin la societat, malmetin greument la cohesió territorial i portin al límit el nostre sistema constitucional". El popular vol un "diàleg responsable" amb Sánchez perquè, tot i les "marcades diferències" que els separen, cal aconseguir una "estabilitat política i institucional" a l'Estat. "Espanya no es mereix una situació ingovernable i tampoc podem permetre'ns un bloqueig", conclou. En definitiva, li demana que el PSOE s'abstingui i li posi la catifa vermella per ser president.

La resposta de Sánchez només ha trigat unes hores a arribar. Ha sigut també a través d'una carta, en el seu cas plena d'ironies, fins al punt que en algun moment es pot llegir amb un to de befa. Primer de tot, Sánchez celebra que el PP vulgui reprendre les relacions després de tallar-les de manera "abrupta i unilateral" quan es van barallar per la renovació del Poder Judicial. Tot seguit li recorda que el sistema constitucional espanyol estableix que governarà qui tingui més suports al Congrés i no qui quedi primer a les eleccions. Li fa memòria, fins i tot, de quin és l'article de la Constitució espanyola que ho diu –l'article 99–. I no es queda aquí, sinó que també li recorda que el PP, "de manera sistemàtica" i en "diverses latituds" d'Espanya, també ha descavalcat el PSOE com a força més votada quan l'aritmètica parlamentària ho ha fet possible.

Però al marge de les ironies, el més rellevant és que Sánchez rebutja veure's amb Feijóo fins que el rei proposi un candidat a la investidura. Això no passarà com a molt aviat fins a finals d'agost o principis de setembre. "Un cop designat el candidat, estaré encantat de reunir-me amb vostè", conclou Sánchez. A qui proposarà Felip VI? El monarca es pot trobar amb un dilema, perquè tant Feijóo com Sánchez estan disposats a presentar la seva candidatura per presidir el govern espanyol tot i no tenir, d'entrada, els suports suficients. Ara bé, Sánchez pot aspirar a tenir-los mentre que Feijóo, davant la negativa del PSOE, no.

L'escó clau de Madrid

L'intercanvi epistolar no ha sigut l'únic punt de tensió del dia pel que fa a la investidura. També aquest diumenge els socialistes han intentat un moviment a la desesperada per mirar de recuperar l'escó que van perdre en el recompte del vot exterior a Madrid. Aquest escó perdut, que va anar a parar al PP, és el que fa que la investidura de Sánchez ara depengui dels vots favorables de Junts i no de l'abstenció, com al principi. Aquest fet li encareix la negociació. Així doncs, els socialistes han demanat a la Junta Electoral Provincial de Madrid que revisés els 30.302 vots nuls d'aquesta circumscripció amb l'esperança de trobar algun vot perdut. No se n'ha sortit: l'òrgan ho ha rebutjat.

Quan es va fer el recompte del vot exterior de Madrid, els socialistes es van quedar només a 1.323 vots prendre-li un escó al PP. Així, esperaven que amb el recompte d'aquests poc més de 30.000 vots nuls poguessin eixugar aquesta diferència que el separaven d'obtenir aquest diputat decisiu. Els hi han denegat. Malgrat tot, han reaccionat elevant un recurs a la Junta Electoral Central perquè aquest òrgan sí que els concedeixi la revisió. Ho aconsegueixin o no, tots aquests moviments demostren la importància que el PSOE dona a la negociació amb Junts. La qüestió és que si tenen 121 escons, com ara, necessiten el del partit de Carles Puigdemont. Si en tenen 122, els valdria amb una abstenció. Sigui d'una manera o de l'altra ho tindran complicat. Això sí, l'únic cònsol que tenen és que Feijóo ho té impossible.

stats