El PSOE qualifica d'"innecessària i inoportuna" la campanya de Podem contra la monarquia
Ábalos tanca la porta a una llei de la Corona i no es mulla sobre la possible retirada del títol a Joan Carles I
MadridLa negociació pels pressupostos generals de l'Estat va posar a prova els límits de la primera coalició de govern a Espanya des de la Segona República. Semblava que Unides Podem deixaria de marcar perfil durant un temps i intentaria fer pinya amb el PSOE per no obligar el president espanyol, Pedro Sánchez, a prendre partit. Però la regularització de Joan Carles I ha tornat a aflorar les diferències de base entre els socialistes i el partit lila. Amb el PP intentant passar de puntetes per la qüestió per no haver d'entrar a valorar gaire la situació actual del rei emèrit, Ferraz s'ha convertit més que mai en el baluard de la monarquia constitucional. I els de Pablo Iglesias, que des del govern espanyol avalen el silenci de la Zarzuela, no fan sinó pressionar perquè Felip VI mogui peça.
La campanya viral d'Unides Podem llançada la setmana passada, en què es compara la monarquia espanyola amb el càrtel de la droga de Pablo Escobar emulant la caràtula de la sèrie Narcos amb el títol de Monárquicos, ha estat la gota que ha fet vessar el vas. El secretari d'organització del PSOE, el també ministre José Luis Ábalos, ha qualificat aquest dilluns de "desafortunada, innecessària i inoportuna" la campanya. "Nosaltres no seríem capaços de fer una cosa així", ha dit després de la reunió de l'executiva federal.
La roda de premsa ha tractat sobre les desavinences al si del govern de coalició, tant en la pressió del partit lila per augmentar el salari mínim –ha assegurat que caldrà la unanimitat del govern espanyol perquè tiri endavant– com també per tirar endavant la moratòria antidesnonaments, promesa per Iglesias la setmana passada. Pel que fa a la Corona, Ábalos ha tancat la porta a una llei que la reguli, tal com s'ha plantejat en alguns sectors polítics madrilenys els últims dies. Per contra, ha evitat valorar la possibilitat que Felip VI retiri el títol de rei emèrit –és a dir, els honors– a Joan Carles I si acaba tornant a Espanya per Nadal.
No entrar en "polèmiques"
"Ho ignoro totalment", ha dit el ministre, que ha apuntat que, si es plantegés una mesura com aquesta, pertocaria negociar-la a Felip VI amb Sánchez, perquè es tracta de la "prerrogativa institucional que té com a interlocutor" amb el cap d'estat. "No tinc cap interès en saber si es produeix aquesta situació", ha subratllat el ministre, confiant que en tot cas s'actuarà amb "prudència i responsabilitat". En tot moment, Ábalos ha subratllat que, a diferència de Podem, el PSOE no volia entrar en "polèmiques" al voltant de la Corona. Ferraz assegura una vegada i una altra que té el màxim interès per "preservar" la monarquia constitucional i considera que tots els seus poders estan prou bé en l'actual carta magna.
En això té un aliat, el PP, que ha decidit mantenir un perfil baix pel que fa al rei emèrit. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha evitat respondre si reprovava l'actitud del rei emèrit i ha carregat contra els dirigents de Podem implicats en casos judicials. "Efectivament, no tots som iguals davant la llei", ha dit el número dos del PP en roda de premsa, tal com va afirmar Isabel Díaz Ayuso. Però en aquest cas no es referia al rei emèrit: Egea ha subratllat que Iglesias i Alberto Rodríguez, secretari d'organització de Podem, "van camí del Suprem i es permeten el luxe de donar lliçons a l'arc parlamentari". "Altres, en canvi, van haver de dimitir", ha afegit.
Mentrestant, la portaveu d'Unides Podem, Isa Serra, ha insistit aquest dilluns en la necessitat que s'investigui el rei emèrit al Congrés pel que considera "activitats corruptes" de la monarquia espanyola com a institució, i ha considerat que la tornada de Joan Carles I per Nadal equivaldria a "riure's del conjunt dels ciutadans". En roda de premsa des de la seu del partit, Serra ha assenyalat que l'exmonarca "mai se n'hauria d'haver anat" i "hauria d'estar donant explicacions". Divendres el partit lila va registrar una nova petició de comissió d'investigació al Congrés, ara sobre les targetes opaques que presumptament Joan Carles I va fer servir un cop ja va abdicar i no estava protegit per la inviolabilitat que li atorga la Constitució.