PSOE i Junts tornen a la taula de negociació
Negocien decrets clau per al govern espanyol com la bonificació del transport públic, ajudes per la DANA i la revalorització de les pensions

Madrid / WaterlooL’avís de Carles Puigdemont divendres passat ha tingut conseqüències i el PSOE i Junts han tornat a la taula de negociació. A les portes de la represa de l’activitat al Congrés, amb un ple extraordinari aquest dimecres per convalidar tres reials decrets, les dues formacions han reprès les converses per intentar lligar el suport de la formació independentista. Com a mínim, al decret òmnibus que inclou bonificacions al transport públic, ajudes per als afectats per la DANA, la consolidació de l’augment del salari mínim interprofessional i la revalorització de les pensions.
Una delegació socialista s’ha desplaçat a Waterloo aquest dilluns i dimarts per desencallar les relacions amb Puigdemont, que divendres passat va deixar en suspens les “negociacions sobre qüestions sectorials”. “Si hi ha decrets a negociar, que no ens busquin”, deia el líder de Junts. Alhora, sol·licitava una reunió urgent al PSOE en l’àmbit de la negociació internacional, a Suïssa i amb mediador. De moment, però, ni Junts ni PSOE expliquen si hi ha hagut mediador en la trobada a Bèlgica.
Els dos partits han portat els contactes amb una discreció absoluta –ni tan sols han volgut confirmar oficialment les reunions; tampoc les desmenteixen–, de manera que no n'ha transcendit el contingut. “Per descomptat que hi ha converses”, afirmava el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, sense entrar en detalls.
Fonts juntaires han descartat que la reunió s'hagi fet aquest dimarts i menys a la Casa de la República de Waterloo, com algun mitjà ha publicat. L'ARA ha comprovat com destacats dirigents de Junts eren allà: el secretari general del partit, Jordi Turull, i el vicepresident Antoni Castellà, a més de Puigdemont. Segons l’entorn de l’expresident, tots tres han dinat a la Casa de la República, però no s'han reunit amb la delegació socialista, almenys aquest dimarts. Puigdemont va donar per trencats els contactes amb el PSOE fins que el mediador comprovés els incompliments dels socialistes i ja divendres passat van començar els contactes per organitzar una trobada que finalment s'ha acabat fent a Bèlgica. Junts exigeix el compliment d'acords com el traspàs integral a la Generalitat de les competències d'immigració o l'oficialitat del català a Europa.
La Moncloa se la juga aquest dimecres al Congrés
El govern espanyol té una primera prova de foc al Congrés aquest dimecres. “Els ciutadans ens voten perquè els millorem el nivell de vida”, ha manifestat Bolaños, que posa pressió als grups parlamentaris perquè convalidin el decret òmnibus. Fonts de la Moncloa confirmen que estan parlant amb els socis d’investidura per tirar endavant aquest paquet, mentre que el decret per mantenir l’impost als beneficis extraordinaris de les empreses energètiques va pel camí de decaure per l’oposició del PP, Junts i el PNB. El ministeri d’Hisenda va pactar amb les formacions d’esquerres que buscaria una fórmula que pogués convèncer nacionalistes bascos i catalans, si bé no es van presentar a les reunions que es van convocar per abordar-ho i aquest dimecres deixaran morir aquest tribut. Hi ha un tercer decret per compatibilitzar la pensió de jubilació i el treball que té garantida la seva aprovació perquè el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va avançar la setmana passada que els seus 137 diputats hi votarien a favor.
Al govern espanyol també creuen que el PP podria facilitar la convalidació del decret òmnibus, tenint en compte que rebutjar-lo implicaria que decaiguessin les ajudes als afectats per la DANA o que es reduís la quantia de les pensions que ara s’estan cobrant. “Hauran d’explicar el perquè del seu vot negatiu”, ha advertit la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría. A la Moncloa esperen que, com a mínim, els conservadors es puguin abstenir, de manera que ja no caldria lligar el vot afirmatiu de tots els aliats d’investidura.
Més enllà de la convalidació dels decrets, aquest dimecres també es votarà al ple la concessió del suplicatori al Tribunal Suprem perquè pugui investigar formalment el diputat no adscrit José Luis Ábalos, imputat en el cas Koldo pel suposat cobrament de comissions derivades de contractes públics. La comissió de l’estatut del diputat va avalar aixecar-li la immunitat i ara falta només la decisió definitiva del ple.