Divisions al PSOE pel pacte d'estat amb el PP
Madina intervé per primer cop en un debat del grup socialista al Congrés des que va perdre en la cursa per liderar el PSOE. "Què ens ha passat?", es pregunta. Considera inacceptable avalar la presó permanent revisable
MadridEl grup socialista Congrés ha viscut aquest dimarts un intens debat sobre el pacte antiterrorista amb el PP, que diversos diputats han criticat per la seva referència a la presó permanent revisable –un eufemisme de la cadena perpètua–. Un d'ells ha estat l'excandidat a la secretaria general PSOE, Eduardo Madina, que ha trencat el seu silenci en una reunió d'aquest tipus per denunciar-ho.
"Què ens ha passat?", ha arribat a preguntar-se el diputat basc, que ha intervingut per primera vegada davant el grup socialista des que Pedro Sánchez es va imposar en la cursa per liderar el PSOE. Segons fonts socialistes, ha insistit que és inacceptable la referència a la presó permanent revisable que inclou el text que se sotmetrà a votació aquest dimarts a la cambra baixa, tot i que hi votarà a favor per complir amb la disciplina que imposa el partit.
Altres diputats han criticat, a més, l'escenificació de l'acord, que van segellar a la Moncloa el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE. Entre ells hi havia Odón Elorza, que abans que comencés la reunió ja havia reconegut que trobava pegues a un acord al qual, no obstant, també donarà suport, tot i que amb poc "convenciment".
Luena defensa que el pacte forma part de la "identitat" del PSOE
El debat l'ha encetat el secretari d'Organització, César Luena, que ha defensat que el pacte "forma part de la identitat" del PSOE, que és un partit "responsable, lleial i de govern" que "sempre" ha apostat per la unitat contra el terrorisme", segons han indicat fonts socialistes.
El número dos del PSOE –que no sol intervenir per fixar la posició del grup– ha subratllat que ha estat un acord promogut per la direcció del partit "com en els anteriors" pactes contra el terrorisme i ha posat èmfasi en el fet que els socialistes han deixat clara la seva oposició a la presó permanent revisable. De fet, ha insistit que van posar com a condició que no aparegués cap referència a aquesta pena introduïda pel PP en el Codi Penal.
En el debat posterior han pres la paraula fins a 15 diputats. Segons les fonts consultades, a favor d'aquest acord s'han pronunciat José Enrique Serrano –negociador del pacte i qui s'ha encarregat defensar la posició del PSOE en el ple del Congrés–, els exministres Manuel Chaves, Trinidad Jiménez i Jesús Caldera; els portaveus de comissió Antonio Trevín (Interior), Juan Moscoso (Economia), Diego López Garrido (Defensa) i Rafael Simancas (Ocupació); i els diputats Herick Campos i José Segura.
I en contra de l'acord o d'alguns aspectes han parlat, a més de Madina i Elorza, José María Barreda (expresident de Castella-la Manxa) i la gallega Laura Seara, que ha defensat que aquest acord s'hauria d'haver sotmès a un debat previ en el Grup Socialista.
En canvi, Herick Campos defensa que hi ha competències que corresponen a la direcció del partit i que cal respectar aquesta estructura, i apunta, a més, que els socialistes tenen oportunitat de debatre en les seves reunions de grup, de les que no tenen altres partits. La canària Patricia Hernández, candidata a les autonòmiques del maig, també ha intervingut, però no per manifestar-s'hi a favor o en contra, segons les fonts consultades, sinó per fer una "reflexió" sobre com s'està portant aquest debat.
El debat l'ha tancat el portaveu del grup, Antonio Hernando, que ha insistit que el PSOE sempre ha defensat la unitat en contra del terrorisme, fins i tot en els temps "més durs" i d"atacs" del PP a l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, a qui acusaven de "trair els morts". La seva intervenció ha provocat alguns aplaudiments.