Operació Catalunya
Política17/01/2024

El PSOE parla de Watergate del PP i reclama ara que la justícia investigui l'operació Catalunya

Els socialistes no avancen si presentaran denúncia ni si la Fiscalia hauria d'actuar d'ofici

MadridEl PSOE ara es posa les mans al cap amb l’operació Catalunya com no ho havia fet abans, malgrat que el reguitzell de proves de l’existència de la policia política es remunta a molts anys enrere. La publicació aquesta setmana de notes informatives de José Manuel Villarejo a La Vanguardia i Eldiario.es, la majoria de les quals amb contingut ja difós anteriorment en àudios i les agendes de l’excomissari, així com del suposat coneixement de Mariano Rajoy de la guerra bruta –tot i que no n'hi ha proves–, ha provocat un canvi de posició en els socialistes. Bategen el cas com "el Watergate del PP", en referència a l’escàndol d’escoltes de l’expresident dels Estats Units Richard Nixon els anys 70 i que va acabar provocant-ne la dimissió. Fonts de Ferraz reclamen ara “investigacions judicials immediates” sobre l’operació Catalunya.

En un comunicat, el PSOE assegura que arribarà “fins al final” perquè s’aclareixin possibles delictes comesos pel govern del PP amb la guerra bruta contra el Procés. Consultades per l’ARA, fonts del partit no concreten si la Fiscalia hauria d’actuar d’ofici i es limiten a dir que la justícia, per la via que sigui, hauria d’obrir una investigació a fons sobre la persecució que la policia política a les ordres de l’exministre Jorge Fernández Díaz va fer a multitud de persones vinculades (o no) al sobiranisme a partir del 2012. De moment, fonts de la Fiscalia General de l’Estat assenyalen a l’ARA que no ha canviat res arran de les notícies d’aquests dies als mitjans. El PSOE tampoc avança si, en cas que el ministeri públic no es mogui, presentarà una denúncia.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ja va demanar que la comissió d’investigació que es constituirà al Congrés sobre l’operació Catalunya serveixi per arribar fins al fons de la qüestió i va obrir la porta que el PSOE sigui favorable a la compareixença de l’expresident espanyol. “¿Rajoy va tenir coneixement o va participar d’alguna manera en l’entramat? ¿Col·laborarà el Sr. Feijóo en aquestes investigacions? El seu silenci només aprofundeix en la preocupació i ens fa esperar el pitjor: que tot sigui veritat i que al nostre país hagin passat fets que avergonyirien qualsevol demòcrata”, destaquen els socialistes en el seu comunicat, en referència al fet que el PP no n’hagi dit res fins ara.

Cargando
No hay anuncios

A diferència de Génova, que manté el silenci, el president del PP català, Alejandro Fernández, sí que s’hi ha pronunciat. En un missatge a X, Fernández ha rebutjat “categòricament” aquestes pràctiques. “La unitat d’Espanya es defensa amb idees i amb la llei. Pasterejar amb Pujol de dia i Villarejo de nit és perjudicial per a Espanya”.

Per què ara?

En roda de premsa a la Moncloa, Alegría assegurava que les informacions que s’han publicat havien merescut fins i tot que s’abordessin en la reunió del consell de ministres. Però fa anys que l’independentisme malda per denunciar l’operació Catalunya, als tribunals i al Congrés. L’any 2017 ja hi va haver una comissió d’investigació sobre l’ús que el PP va fer dels ressorts de l’Estat i, malgrat l’acreditació parlamentària a l’existència de l’entramat, la cambra baixa ni tan sols ho va portar a la Fiscalia. En la legislatura anterior, Junts i ERC van voler preguntar amb insistència sobre aquests fets en la comissió d’investigació pel cas Kitchen, també vinculat a les maniobres de Villarejo, però al PSOE no li va interessar gaire la pota catalana. No va caldre plantejar-se accions judicials perquè l’Audiència Nacional ja té una causa oberta sobre Kitchen, el robatori de documentació a l’extresorer del PP Luis Bárcenas vinculada a casos de corrupció com la trama Gürtel. 

Cargando
No hay anuncios

Els últims mesos han proliferat converses molt sensibles en relació amb l’operació Catalunya, com per exemple la que Villarejo va gravar amb Fernández Díaz i l’exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino a finals del 2012. L’exministre deia que “negaria, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió hagués existit”. Fernández Díaz demanava als seus interlocutors focalitzar la recerca de draps bruts contra el llavors president Artur Mas quan Villarejo explicava que havia indagat sobretot en la família Pujol.

La legislatura anterior, els avenços en la trama andorrana de l’operació Catalunya, en la qual Rajoy està investigat, van motivar que s’iniciés una nova comissió d’investigació que es va veure frustrada per l’avançament electoral. Ara, amb aquest degoteig d’informacions que s’estan publicant, tot i que no aporten gaires novetats, el PSOE ha decidit passar a l’atac i reclamar que la justícia actuï, en un moviment que li permet aplanar de cara a l’opinió pública l’acostament a Junts.