La majoria absoluta del PP impedeix que Rajoy s'expliqui al Congrés sobre l'amnistia fiscal
Tota l'oposició havia donat suport a la demanda del PSOE, que, a més, reclamava una comissió d'investigació
MadridQuan falten poc més de dues setmanes per començar la campanya electoral de les eleccions municipals i autonòmiques, el PP no vol situar Mariano Rajoy sota els focus del Congrés per explicar els efectes de l'amnistia fiscal que va ordenar el 2012 i qui se'n va beneficiar. Els populars han aprofitat la seva majoria absoluta per tombar una proposta del PSOE en aquest sentit, que ha rebut el suport de tota l'oposició –segons han assegurat els socialistes– a la reunió de la junta de portaveus de la cambra baixa.
Tal com explicava l'ARA aquest dimarts, la Moncloa "no veu raonable" aquesta petició de més transparència després de l'escàndol de l'exvicepresident espanyol Rodrigo Rato, a qui s'investiga per presumptes delictes de frau, blanqueig de capitals i aixecament de béns. El portaveu del PP a la cambra, Rafael Hernando, ha assegurat que amb els mecanismes habituals de control al govern ja n'hi ha prou i que no calen "extravagàncies interessades". El PP, a més, nega que s'hagi amnistiat ningú, i afirma que es va portar a terme una regularització fiscal extraordinària, "en què es van pagar les multes convenients".
El PSOE ha avisat els populars que "la regeneració democràtica" de la política espanyola no començarà de veritat fins que es faci pública la llista dels qui es van acollir a aquella mesura. Són 30.000 persones i societats, de les quals 705 s'estan investigant pel presumpte origen il·lícit dels diners. Aquesta tarda, el ple del Congrés debatrà una moció en aquest sentit –que també demana la reprovació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro–, que previsiblement el PP també rebutjarà.
El govern espanyol i el PP asseguren que, més enllà de la conveniència política, la llei no permet fer públic aquest llistat i que fer-ho seria "prevaricar". En canvi, el PSOE argumenta que la llei general tributària actual, en el seu article 95, permet que aquests noms es facilitin a una comissió parlamentària que els conservadors no volen posar en marxa.
Per a Rafael Hernando és "xocant" que els qui, a parer seu, no van perseguir prou el frau quan governaven ara demanin explicacions a qui fa funcionar les institucions.