Governabilitat a l'Estat
Política25/06/2024

PSOE i PP acorden la renovació del Poder Judicial més de 2.000 dies després

El pacte PSOE-PP inclou el nomenament d'una vacant al Constitucional i una reforma legal per a la "independència judicial"

MadridAquesta vegada sí. Al límit del termini que va marcar Pedro Sánchez, aquest mes de juny, el PSOE i el PP han pactat la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), més de 2.000 dies després que s'esgotés el mandat dels vocals actuals. Queda lluny el primer intent frustrat per aquell whatsapp de l'exportaveu del PP al Senat Ignacio Cosidó el novembre del 2018 sobre "controlar la sala segona del Suprem per la porta del darrere" si se situava Manuel Marchena de president. La firma s'ha produït en una reunió a Brussel·les entre el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i el vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, amb la mediació de la comissària de Valors i Transparència, Věra Jourová. L'acord inclou l'elecció dels vint nous vocals de l'òrgan de govern dels jutges de manera "immediata", el nomenament d'una vacant al Tribunal Constitucional —l'ocuparà el català José María Macías, actualment vocal de la dreta al CGPJ— i l'aprovació d'una reforma legal "que reforçarà la independència judicial".

Cargando
No hay anuncios

Les tres accions es produiran la mateixa setmana de juliol. La modificació legal beu de les mesures que ja van estar a punt de pactar el 2022, quan el PP es va fer enrere amb l'excusa de la derogació de la sedició. Entre altres coses, destaca que el CGPJ haurà d'escollir per tres cinquenes parts els magistrats del Suprem, presidents de Tribunals Superiors de Justícia autonòmics i les seves sales, presidents d'Audiències Provincials i les seves sales. A més, es crearà una Comissió de Qualificació formada per cinc vocals que s'aniran renovant anualment i que s'encarregarà de proposar al ple els nomenaments que corresponguin, "garantint una valoració objectiva dels candidats basada en la seva trajectòria professional". Cobrir totes les places pendents és una de les principals urgències, atès que ara el CGPJ no tenia competències per fer designacions.

L'elecció dels vocals

El que feia impossible l'acord entre el PSOE i el PP fins ara era el model d'elecció dels vocals del CGPJ. Els socialistes defensen el model actual: els 12 vocals de procedència judicial passen per una preselecció prèvia dins la carrera —en queden una cinquantena— i després s'escullen per acord polític al Congrés i al Senat. En canvi, els conservadors reclamen que s'elimini aquesta elecció a les Corts espanyoles i que siguin triats directament pels mateixos jutges. El que s'ha pactat és que, de cara a renovacions futures —no aquesta—, el nou CGPJ elaborarà en sis mesos una proposta sobre un nou sistema d'elecció dels vocals de procedència judicial —l'hauran d'avalar tres cinquenes parts del ple— que compti amb la "participació directa de jutges i magistrats que es determini". L'ambigüitat permet als dos partits justificar l'acord: el PP aconsegueix situar aquesta terminologia al text i el PSOE tira la pilota endavant i no es lliga de mans. Bolaños ja ha avisat que caldrà "consens" al Congrés per aprovar-la.

Cargando
No hay anuncios

També es faran canvis en matèria de portes giratòries. L'acord inclou que no podran ser vocals del CGPJ juristes que en els últims cinc anys hagin estat ministres, secretaris d'estat, consellers de governs autonòmics, alcaldes o diputats. Tampoc podrà ser fiscal general de l'Estat algú que en els cinc anys anteriors hagi ocupat un càrrec com els anteriorment esmentats —es tractaria d'evitar un nou cas Dolores Delgado—. A més, els jutges que haguessin ocupat un càrrec polític no podran reingressar a la carrera fins dos anys després d'haver cessat.

Post eleccions europees

La d'aquest dimarts era la quarta reunió dels negociadors, després que en les tres primeres, amb la mediació del comissari Didier Reynders, Bolaños i González Pons no poguessin acostar posicions. Avui s'han lloat mútuament, i el dirigent popular fins i tot s'ha atrevit a inaugurar una nova "amistat". Fa uns mesos hi havia un cicle electoral pendent que ara ha culminat amb les eleccions europees del 9 de juny. "El dia de la marmota ha acabat", proclamava el president del govern espanyol després dels comicis, quan va anunciar que si no hi havia acord amb el PP per renovar el CGPJ durant aquest mes, reformaria la llei per modificar el sistema d'elecció dels magistrats del Tribunal Suprem, que és l'"incentiu pervers" que, segons Sánchez, tenia el PP per mantenir bloquejat l'òrgan de govern dels jutges. La creació d'una Comissió de Qualificació per a fer nomenaments de magistrats sintonitza amb la idea que havia posat sobre la taula l'actual president interí del CGPJ, Vicente Guilarte, i que s'havia fet seva Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada el govern espanyol va canviar els dards a Alberto Núñez Feijóo per la discreció en aquest àmbit. Era un indici clar que les converses s'havien reprès i que s'obria una nova finestra d'oportunitat. "La sala de govern del Suprem crida a la responsabilitat de qui té en la seva mà el remei imprescindible perquè adoptin [la renovació] sense més demora", demanava l'alt tribunal en un contundent comunicat aquest dilluns. Que Sánchez no hagi comparegut aquest dimarts i sí que ho hagi fet el líder del PP és indicatiu de qui estava bloquejant fins ara, i Feijóo ha admès que en aquest assumpte ha rebut "pressions de tota mena". De moment, José María Aznar i Isabel Díaz Ayuso no s'han pronunciat sobre l'acord, i el dirigent conservador ha justificat el pacte amb Sánchez en matèria judicial, malgrat l'amnistia i malgrat que el Tribunal Constitucional estigui exonerant condemnats pels ERO d'Andalusia. "Sabem distingir entre l'oposició i la lleialtat a l'Estat", ha argumentat.

Crítiques dels partits

Les associacions judicials més afins al PP i al PSOE han celebrat l'acord, mentre que les centristes Francisco de Vitoria i Foro Judicial Independiente han criticat un nou "intercanvi de cromos" en l'elecció dels nous vocals. Els partits minoritaris també han discrepat. El PNB ja ha avançat que no votarà els noms pactats entre les dues grans formacions i Podem s'ha queixat que "comença la legislatura de la gran coalició". En la mateixa línia, Gabriel Rufián (ERC) ha criticat que el PSOE pacti amb un "element de la màquina del fang" que denunciava Sánchez i Míriam Nogueras (Junts) ha rebutjat "el repartiment de poder" entre els dos grans partits estatals. L'expresident Carles Puigdemont, a X, s'ha refermat, de fet, que amb l'entesa "guanyava" el PP. Des de Vox, Santiago Abascal ha denunciat que el PP hagi "entregat la justícia a Sánchez". Per la seva banda, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha celebrat l'acord i ha assegurat que hi ha vocals del bloc progressista que corresponen a la quota de Sumar.