La governabilitat de l'Estat
Política29/11/2022

El PSOE obre un altre front amb Irene Montero per la llei trans

Els socialistes mantenen les seves esmenes però no donen per tancat "cap procés de negociació"

MadridAmb la polèmica de la llei del només sí és sí encara cuejant, a Irene Montero el PSOE li obre un altre front: la llei trans. La pressió, per tant, torna a recaure en el ministeri d'Igualtat després que el departament hagi estat en l'ull de l'huracà durant els últims dies, arran d'un degoteig constant de rebaixes de penes a agressors sexuals. PSOE i Unides Podem van tornar a exhibir diferències, sobretot en l'àmbit discursiu. Una discrepància que va quedar més o menys enterrada a finals de setmana davant de l'últim atac masclista de Vox contra Irene Montero. Llavors tot el govern en bloc va tancar files amb la ministra. La imatge d'unitat, però, ha durat poc. La llei trans ha fet aflorar unes divergències que s'havien tancat en fals fa un any quan el consell de ministres va aprovar la normativa.

En realitat va ser un pacte de mínims, sobretot pel que fa a l'autodeterminació de gènere, una qüestió que també divideix el moviment feminista i que ara el PSOE pretén esmenar en la tramitació de la llei al Congrés. Tot i haver-la validat a la Moncloa, els socialistes van avisar ja fa unes setmanes que presentarien esmenes per modificar alguns aspectes de la llei sota la premissa de donar-li més "seguretat jurídica" i blindar-la de possibles recursos al Tribunal Constitucional del PP i Vox. El mateix argument que el grup parlamentari ha donat aquest dilluns per justificar mantenir-les intactes durant la tramitació parlamentària. "El PSOE ha decidit presentar esmenes i no buscar acords", ha lamentat Montero en una entrevista a TVE. "Estic preocupada perquè el PSOE m'ha transmès que no vol aquest acord i seguiré treballant perquè això no passi", ha afegit. Ara bé, fonts socialistes asseguren que no donen per tancat "cap procés de negociació" i defensen que la decisió de mantenir les esmenes s'emmarca dins "el treball parlamentari de qualsevol text legislatiu".

Cargando
No hay anuncios

Fonts del ministeri d'Igualtat retreuen als socialistes la seva falta de voluntat de diàleg. Asseguren que fa tres setmanes van enviar-los "una proposta d'acord" a la qual no van rebre cap resposta més enllà de la d'aquest dilluns, quan el partit ha anunciat que manté les esmenes sense canvis. Una de les qüestions que els socialistes proposaven modificar en els seus textos era endurir les condicions per fer el canvi de sexe per als menors de 16 anys. Així, proposaven que es requerís autorització judicial per als joves d'entre 16 i 14 anys. La norma dissenyada per Montero i validada pel consell de ministres demanava aquesta autorització per als menors de 14 anys. En aquest sentit, Montero ja va demanar en el seu moment que es respectés l'acord a què van arribar els dos socis sobre l'autodeterminació de gènere i el ministeri d'Igualtat no estava disposat a canviar aquesta qüestió. Precisament, fonts del departament d'Irene Montero recorden que la doctrina del Tribunal Constitucional estableix que és "inconstitucional deixar la infància trans fora del dret a decidir la seva lliure identitat de gènere". Les mateixes fonts remarquen que estaven disposats a negociar "altres esmenes" dels socialistes, però no a tocar l'autodeterminació de gènere dels menors de 16 anys. Fonts socialistes, en canvi, neguen la major i asseguren que el ministeri d'Igualtat "no accepta res que no sigui el seu text".

Un possible pacte PSOE-PP?

L'única manera que el PSOE –que ha convocat per a aquest dimecres la ponència de la llei en un gest per accelerar el debat de les esmenes– aconsegueixi incorporar els canvis que proposa és amb un acord amb el PP, perquè els socis d'investidura veuen amb bons ulls tal com està redactada la normativa actual. "Els vots del PP i del PSOE poden sumar per retallar drets de les infàncies trans", ha advertit Irene Montero. Per a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en canvi, les esmenes que ha presentat el PSOE suposen "reforçar la seguretat jurídica dels menors" i, en declaracions als mitjans de comunicació, no ha volgut entrar en si preveuen aliar-se amb el PP perquè tirin endavant. Els populars obren la porta a parlar amb l'executiu de normatives que encara estan pendents d'aprovar-se, també de reformar la llei del només sí és sí, l'últim cavall de batalla que han fet contra el govern de coalició. Ara bé, el coordinador general del partit, Elías Bendodo, assegura que és el PSOE qui no els ha trucat.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes van intentar una maniobra similar amb la llei del només sí és sí, en el punt relacionat amb la prostitució, una qüestió que separava el govern de coalició dels socis d'investidura. El PSOE va intentar introduir esmenes abolicionistes amb els vots del PP, però els populars es van desentendre del pacte a última hora i tota la qüestió de la prostitució va quedar fora de la llei finalment. La llei de tràfic, justament, també ha obert una esquerda entre els dos socis de coalició. Mentre Pedro Sánchez ha donat per fet un pacte amb Unides Podem per "avançar en la lluita contra les màfies que trafiquen amb dones, amb homes, sobretot amb nenes i nens", des del ministeri d'Igualtat veuen "insuficient" la proposta del ministeri de Justícia i demanen incloure les víctimes en situació irregular perquè també puguin accedir a un permís de residència i laboral. Tanmateix, si res no canvia, la norma arribarà aquest dimarts a un consell de ministre que promet tornar a ser tens i amb Montero de protagonista.

El govern espanyol reactiva la llei d'habitatge

El xoc per la llei trans no augura un final d'any plàcid al govern espanyol. La normativa és una de les mesures que l'executiu té pendents de tancar abans que acabi aquest període de sessions, però no és l'única. La llei d'habitatge és una altra de les normatives que ha de resoldre, però en aquest cas el camí podria començar-se a aclarir. Si més no, aquesta és la sensació amb què van sortir de la reunió de la setmana passada tant els socialistes com Unides Podem i els socis.

La normativa va quedar validada pel consell de ministres ja fa mesos, però estava encallada al Congrés perquè els socialistes no acceptaven les esmenes que els liles van presentar al text per intentar fer pinça amb grups com ERC i EH Bildu i introduir qüestions que s'havien quedat fora de la llei en la negociació amb el PSOE, com ara la regulació dels lloguers. Tanmateix, la setmana passada hi va haver una reunió entre aquests grups i, tot i que fonts coneixedores de les converses demanen prudència, també admeten que van pel bon camí. En aquest sentit, la regulació dels lloguers i també la prohibició dels desnonaments sense alternativa habitacional són qüestions que ja s'estan negociant seriosament.

Les negociacions per la llei de famílies també s'han reconduït en els últims dies i el text hauria de ser aprovat pel consell de ministres aviat: la setmana passada fonts governamentals donaven per fet que seria aquest dimarts mateix, però finalment el lministeri de Presidència ha decidit ajornar-ho, en una mostra d'un nou xoc entre els dos socis de l'executiu. La normativa arriba amb gairebé un mes de retard respecte a l'acord entre els dos socis en el marc dels pressupostos: PSOE i Unides Podem van pactar tenir llesta la llei abans d'acabar el mes d'octubre. El text inclouria l'ampliació dels criteris de l'ajuda a la criança de 100 euros al mes per cada menor de 3 anys a càrrec, a més d'un permís de cinc dies l'any, retribuïts, per atendre un familiar de fins a segon grau o convivent.

La normativa que no hi ha manera que es desbloquegi en canvi és la reforma de la llei mordassa. Les pilotes de goma són l'escull que a hores d'ara divideix el PSOE de la resta de grups que negocient la norma: Unides Podem, ERC, EH Bildu, PNB i Junts. Tots els grups excepte els socialistes són partidaris d'eliminar aquest projectil del material antidisturbis, mentre que els socialistes s'hi resisteixen. La derogació de la llei de seguretat ciutadana que va aprovar el PP era un dels compromisos de legislatura de la coalició i el que ara mateix està més lluny de complir-se.