Política11/06/2021

El PSOE tanca files amb els indults

Els fins ara crítics canvien de parer: González considera "saludable" l'estratègia de Sánchez i Bono diu que "no acaben amb Espanya"

MadridA les portes de la manifestació de la triple dreta a la plaça Colón de Madrid contra els indults, el PSOE tanca files per mostrar unitat de cara a la concessió de la mesura de gràcia als presos polítics. Després de les crítiques inicials tant de la vella guàrdia socialista com de barons com els presidents extremeny i manxec, l'última setmana ha començat a fer efecte la campanya llançada des de Ferraz –amb el ministre de Transports i secretari d'organització socialista, José Luis Ábalos, al capdavant– per fer "pedagogia" entre les seves files. I encara més després que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, avancés aquest dijous en una entrevista a TVE que els informes del ministeri de Justícia "no tardaran gaire" en enllestir-se: és qüestió de setmanes que s'elevin al consell de ministres per prendre una decisió definitiva.

Dilluns el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va considerar "molt important" l'article a l'ARA del líder d'ERC, Oriol Junqueras, avalant l'indult i qüestionant la unilateralitat, i aquest dijous l'han seguit l'expresident espanyol Felipe González i l'exministre i expresident manxec José Bono, que mostren un punt d'inflexió de les files socialistes amb el tema. Durant un acte sobre els 35 anys de l'entrada a la Unió Europea, González ha fet una llarga disquisició sobre els indults donant a entendre que havia canviat de parer sobre l'estratègia del president espanyol, Pedro Sánchez: "No és una avaluació fàcil, és difícil posar-se en la pell del govern [espanyol], en la intenció de distendre, però la intenció de recuperar la via de la política és més aviat saludable". Fa només dues setmanes va dir a Antena 3 que "en aquestes condicions no concediria l'indult".

Cargando
No hay anuncios

S'unia així a les paraules de Bono, que en un article publicat a El País titulat Els indults i l'escamot de l'odi, sosté que la imputació de l'ex secretària general del PP i expresidenta també de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, l'ha fet canviar de parer sobre el tema i la necessitat d'evitar rancors. "Un indult, encertat o estèril, no acaba amb Espanya; ans al contrari, serà l'antídot del victimisme falsari dels vells convergents", escriu el també exministre de Defensa, que recorda que va deixar el càrrec al govern de Zapatero perquè s'oposava a l'Estatut.

Ha canviat alguna cosa la carta de Junqueras? A priori semblaria que sí. Va ser la raó de les noves declaracions de Vara –la política no són només gestos, però aquest és molt important", va dir–, mentre que l'expresident espanyol ha decidit concedir al líder d'ERC, empresonat a Lledoners, el benefici del dubte. Opina que es donen "símptomes contradictoris" sobre el "recorregut d'acceptació de la institucionalitat", però la composició del Govern posa damunt la taula que hi ha "més voluntat de resoldre els problemes dels ciutadans que de passar pel mateix procés".

Cargando
No hay anuncios

Fugir de la foto de Colón

En el fons, tant González com Bono admeten que no volen que se'ls encaselli al costat de la triple dreta, i encara menys quan falten només tres dies per a la manifestació a Madrid. L'exministre de Defensa assegura que la manifestació de Colón "no és la solució de res" i reivindica la sigla del PSOE i el debat intern que hi ha hagut fins ara. Però, per al canvi de posició, ha sigut vital l'acció de la direcció de Ferraz, així com diferents ministres socialistes que fa dies que estableixen la diferència entre els ciutadans a qui els costa entendre el perdó i la reacció d'una dreta que, segons Calvo, "no s'enfronta a l'independentisme sinó a tot Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

També s'ha manifestat en aquest sentit el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, que des de Conca ha dit que "no és estrany que les mesures –com els indults– costin d'acceptar", però ha recordat que era "l'obligació del govern justificar-les perquè els ciutadans les entenguin i sobretot vegin que s'ajusten a la legalitat constitucional". Aquesta és la condició sine qua non que tant González com Bono i el mateix Vara han posat damunt la taula per acceptar la mesura de gràcia.

També s'ha posat de perfil la líder del PSOE andalús i candidata a les primàries per decidir el pròxim candidat si s'avancessin les eleccions a la comunitat, Susana Díaz, que ha evitat entrar en el terreny relliscós dels indults dins el partit i una vegada i una altra ha assegurat que no volia generar més "soroll" sobre el tema. Aquest dijous ho ha repetit a la SER, on ha deixat clar que Pedro Sánchez té garantit el control de les files socialistes a l'hora d'aplicar la mesura de gràcia.

Cargando
No hay anuncios

La manifestació de diumenge, amb tot, continua generant divisió entre els partits de la dreta. L'organització de l'acte, l'anomenada plataforma Unión 78 –que diu ser de "ciutadans anònims" però està encapçalada per l'exlíder d'UPyD, Rosa Díez– ha confirmat aquest dijous que a l'acte no intervindrà cap representant polític del PP, Vox ni Ciutadans. Els de Pablo Casado haurien aconseguit així evitar una nova foto de Colón i donar munició al govern espanyol, que l'acusa de "covardia" per escapolir-se ara de la imatge al costat d'Abascal tot i "enviar un missatge que la dreta espanyola està radicalitzada i unida contra Catalunya", en paraules de Calvo.