Jaume Alzamora: "Si el PSOE vol fer polítiques de dretes, que les faci sense nosaltres"
PalmaJaume Alzamora es presenta a les primàries de MÉS per Mallorca per encapçalar les llistes del partit ecosobiranista al Consell de Mallorca després dos anys fent feina en aquesta institució. L'actual conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local té molt clares quines són les línies polítiques a marcar per garantir la diversificació econòmica i potenciar els productes locals. A més, considera clau que el Consell de Mallorca disposi de més recursos humans i econòmics.
Sou el responsable de promocionar l'economia de Mallorca. Com es fa això que sona tan gros?
— Més que promocionar l'economia en si, el nostre objectiu és promocionar els sectors econòmics al marge del turisme. Ens centram sobretot en el producte específic d'aquí, de Mallorca. He de reconèixer que la pandèmia i la crisi social i econòmica ens han empès a fer un esforç extra per ajudar el sector agrari i agroalimentari, però, tot i això, continuam donant suport a la resta de productes locals.
Quin ha estat l'impacte de la pandèmia per al producte local? Ha crescut o ha caigut?
— Encara no tenim dades de la realitat que han viscut els productors a causa de la pandèmia i el canvi de vida i d'hàbits que ha suposat, però sí que és vera que aquesta crisi sanitària ha provocat que el sector primari recuperàs força i fos un element capital per a Mallorca. Durant el confinament hi va haver un augment de confiança en els productors de l'illa i la demanda del producte local va registrar un increment significatiu. Vàrem viure una onada de suport al producte local, el producte fet aquí, per la gent d'aquí i amb les tradicions d'aquí.
La pandèmia ha afectat de ple les fires. Temàtiques o no, creis que s'haurien de repensar o és el millor lloc per promocionar els productes locals?
— Hem d'apostar per tots els canals de promoció, tant el físic com el digital. És cert que la pandèmia i les restriccions ens obligaren a suspendre les fires, que eren el gran aparador del producte local, però ara estam treballant per recuperar-lo i impulsar el seu paper en la societat i dins la tasca de promoció del producte local.
Hi ha una sèrie de productes que automàticament es relacionen amb Mallorca, sobretot la sobrassada i l'ensaïmada. Quin creis que hauria de compartir-hi pòdium?
— De productes, en tenim molts, no només aquests dos, per això hem d'aspirar que aquest pòdium no sigui només de tres, sinó que sigui de 30 o de 300. Si ens conformam amb tres, la visió serà magra; hem de vendre'ns com un mercat divers i dinàmic. Hem de mostrar que tenim una gran oferta: tenim vi, oli, olives, sabates, mobles, perles... molts de productes bons i de qualitat fets aquí.
Us agradaria impulsar la marca 'producte de Mallorca'?
— Ho estam fent, continuam treballant per marcar quins són els ítems i les característiques que han de complir els productes per ser considerats productes de Mallorca, decidir què mereixerà aquesta distinció i aconseguir que tots aquests productes siguin garantia de qualitat. A més, un altre dels elements clau és assegurar-nos que les empreses productores tinguin cura del medi ambient, dels seus treballadors, de fer una economia responsable... Una empresa d'aquí que faci productes locals i de qualitat, però no compleixi amb aquests ítems, no ha de ser representativa de Mallorca.
Què s'ha de fer per aconseguir que el producte local sigui un dels eixos del model econòmic balear?
— S'han de dur a terme diverses actuacions per poder integrar el producte local dins els elements clau de l'economia de Mallorca. La primera és aconseguir que el nombre d'empreses i productors augmenti per poder crear un mercat competitiu; la segona és fer feina per promocionar aquests productes, aconseguir que la gent sàpiga que té aquests productes a l'abast i sigui conscient de la importància, varietat i força del mercat mallorquí; i la tercera és aconseguir estimular el consumidor perquè aposti per comprar aquest producte. A part d'aquestes qüestions, és molt important tenir en compte que tant Mallorca com les Illes Balears tenen una activitat econòmica majoritàriament turística. El que hem d'aconseguir és que el turisme faci de palanca per desenvolupar altres sectors econòmics, com per exemple el producte local. Hem de crear interseccions entre el turisme i els productors de l'illa per aconseguir que el turisme sigui un dels principals consumidors dels altres sectors i també sigui qui aposti per la inversió en productors i productes locals.
Què us queda per fer? Quins projectes voleu dur a terme abans d'acabar la legislatura?
— Aconseguir identificar la marca i el producte de Mallorca de manera clara i començar a promocionar el producte de l'illa fora de les Balears, potenciar les possibilitats d'exportació del producte balear.
Us agradaria que la vostra àrea del Consell tingués més competències? Quines?
— Les competències a la meva àrea estan ben definides i s'està fent bona feina, però el que necessiten tant la meva àrea com el Consell de Mallorca, en general, no són més competències, sinó més recursos humans i econòmics.
Quina relació teniu amb un ens del Govern com la Direcció General de Sobirania Alimentària, que té objectius compartits?
— La relació és cordial i bona, però cada un treballa pel seu compte. En el tema del producte local no acaben de tenir clar el que volen. Nosaltres els vàrem presentar la nostra proposta per anar de la mà, però per ara no existeix aquesta col·laboració i hem de continuar fent feina en solitari per promocionar el producte de Mallorca.
Vós vàreu ser batle d'Artà. Segur que més de dos dies se us escapava qualque crítica a la gestió del Consell. Ara que sou aquí, ho veis igual o creis que us equivocàveu?
— Quan jo era batle d'Artà, trobava que el Consell no assumia les seves obligacions i responsabilitats, però aquell Consell estava presidit per la senyora Maria Salom, l'objectiu de la qual era carregar-se el Consell de Mallorca i ho va ver fatal: va deixar els ajuntaments a l'estacada i no ens va donar gens de suport. Per sort, tot això va canviar el 2015, quan Miquel Ensenyat arribà a la presidència, i s'està reforçant actualment amb aquest nou pacte.
Us presentau a les primàries de MÉS per encapçalar la llista del partit al Consell de Mallorca. Per què vàreu decidir presentar-vos-hi?
— Vaig decidir presentar-m'hi perquè, després de 10 anys d'estar dins la gestió política i conèixer el funcionament de les institucions, em sent molt identificat amb la gestió municipal i insular. MÉS per Mallorca és un partit insularista i municipalista, i la institució que més ho treballa és el Consell de Mallorca. Per això crec que és molt important poder oferir nous lideratges per fer una passa més amb una tercera legislatura d'un pacte d'esquerres.
Bel Busquets va dir a l'ARA Balears que "Jaume Alzamora és al Consell de Mallorca perquè jo vaig proposar que hi fos" . Com ho interpretau?
— Jo interpret que som al Consell de Mallorca -després d'haver passat per l'Ajuntament d'Artà i el Govern- perquè les meves capacitats són prou importants per poder exercir aquests càrrecs. La meva experiència és prou solvent per poder ser aquí i continuar fent la feina que ja he fet i que m'avala.
Just els dos candidats al Consell sou els dos que teniu un càrrec executiu a la institució. Com és aquests dies fer feina amb la vostra 'rival'?
— Jo no tenc rivals, sempre he fet feina bé amb tothom. La meva manera de treballar és integradora i el meu objectiu és que tota la gent amb la qual faig feina colze a colze se senti part d'un equip. Crec que poder fer feina amb un projecte que sentim com a compartit és la clau de l'èxit.
Si sou el candidat de MÉS al Consell i en cas que es pugui reeditar el Pacte, quines seran les línies vermelles per entrar al Govern?
— Han de ser línies d'esquerres. Si el PSOE no vol fer polítiques d'esquerres, no hi haurà pacte ni govern d'esquerres. Si hi hagués la possibilitat de reeditar el pacte d'esquerres, marcarem les polítiques que volem fer de manera molt clara. No podem permetre més que Mallorca estigui en mans de l'especulació, que es menyspreï la llengua catalana, no lluitar per la transformació econòmica. No podem deixar les persones enrere, tampoc podem permetre que les Balears i Mallorca tinguin un finançament com el que tenim, ni que l'habitatge continuï sent un problema per a tots els residents a Mallorca. A més, ara estam en un moment d'emergència climàtica i s'han de prendre mesures per reduir l'impacte, i tot el que no sigui lluitar contra la crisi climàtica serà una línia vermella més. Volem un govern progressista i si el PSOE vol fer polítiques de dretes, que les faci sense nosaltres.
Exigireu la presidència o res?
— Sí, jo em present per presidir el Consell de Mallorca.