EL MODEL AUTONÒMIC
Política20/11/2017

El País Valencià abandera la reivindicació pel finançament

Pedro Sánchez exigeix a Mariano Rajoy que presenti una proposta abans del 31 de desembre

Daniel Martín
i Daniel Martín

ValènciaL’èxit de la multitudinària manifestació que dissabte va omplir els carrers de València ha suposat la convalidació definitiva del full de ruta del govern valencià i la consolidació de la reivindicació de la millora del finançament com a emblema de la legislatura al País Valencià. L’estratègia de l’executiu que comanden Ximo Puig i Mónica Oltra té la virtut de deixar un marge de discrepància molt estret al Partit Popular valencià, que únicament pot reclamar matisacions a una reivindicació que ha esdevingut transversal i que compta amb el suport dels empresaris, dels sindicats i de la resta de formacions polítiques, a excepció dels populars. Així es va evidenciar en la mobilització de dissabte, que va comptar amb la presència de Podem però també de Ciutadans, un moviment de la formació taronja que aïlla i posa pressió sobre el PP. A aquest patrimoni, l’executiu valencià suma que les reclamacions valencianes no suposen una aposta “rupturista, sinó dialogada”, en paraules de Puig, i la necessitat de l’Estat que el batejat com a “problema valencià” no superi les coordenades de “la lleialtat institucional” en les quals s’ha mantingut fins ara.

Per donar suport a aquesta estratègia, el PSOE va escollir ahir València per aprovar la seva proposta de reforma del sistema de finançament autonòmic i local. Ho va fer en el marc d’una reunió conjunta entre la comissió permanent del PSOE i l’executiva nacional del PSPV que van comandar el líder dels socialistes valencians i el secretari general del partit, Pedro Sánchez, que va reclamar que el govern espanyol “resolgui els deutes històrics” que té amb alguns territoris i, “singularment”, amb el País Valencià. En un transparent exercici de convertir la necessitat en virtut, Sánchez es va esforçar a traslladar tota la responsabilitat de la pervivència de l’actual sistema de finançament al govern espanyol i a Ciutadans, per “no haver complert els seus compromisos” per a aquesta legislatura.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest objectiu, Sánchez va recordar que el PP ha disposat de “cinc anys”, el període de govern del president espanyol Mariano Rajoy, quatre d’ells amb majoria absoluta, per actualitzar el sistema de finançament autonòmic. El secretari general del PSOE també va subratllar que la no actualització del model ha suposat un “incompliment de la legalitat” en la qual el PP ha comptat “amb el suport de Ciutadans”. Sánchez també va lamentar que avui dia “ningú sàpiga quina és la proposta del govern espanyol”, i va concedir de marge a l’executiu de Rajoy fins al 31 de desembre perquè presenti quin és el seu model de reforma del finançament autonòmic. El líder del PSOE també va retreure a Rajoy la seva “desídia” i a Rivera la seva “hipocresia” per haver resolt primer el finançament basc, que “només afecta una comunitat autònoma”, que no pas la situació de 16 territoris i tots els seus habitants.

Cargando
No hay anuncios

Reforma fiscal progressiva

El secretari general del PSOE va defensar que el nou model de finançament autonòmic ha de garantir la igualtat de tots els ciutadans de l’Estat, indiferentment de la comunitat autònoma on resideixin, així com l’accés als serveis públics fonamentals com la sanitat, l’educació, la dependència i els serveis socials. Segons el líder socialista, el nou repartiment de fons també ha d’assegurar la suficiència financera de les administracions territorials. Per acomplir aquests objectius, els socialistes espanyols aposten per incrementar els ingressos mitjançant una reforma fiscal que “afegeixi progressivitat sense lesionar els interessos de les classes mitjanes i treballadores”.

Cargando
No hay anuncios

Segons Sánchez, les comunitats autònomes han assumit el 85% de les retallades introduïdes en els comptes públics des de l’inici de la crisi econòmica, una situació que el líder dels socialistes espanyols va defensar que afebleix l’estat del benestar. De fet, per a Sánchez, la reforma del sistema de finançament autonòmic ha de permetre incrementar el percentatge de recursos que es destinen a garantir les prestacions socials i acostar-se a la mitjana europea. Com és habitual, el finançament local va ocupar la part més petita del debat, i Sánchez només va avançar que cal revisar els límits de despesa dels ajuntaments i deixar que les corporacions municipals puguin fer ús de la seva liquiditat.