Política03/06/2021

Puigdemont demana a l'Eurocambra que no s'oposi a la decisió de la justícia europea sobre la seva immunitat

L'expresident avisa que els indults no posen fi a la repressió i reclama l'amnistia

Brussel·lesEls eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han celebrat aquest dijous la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de retornar-los provisionalment la immunitat parlamentària a l'espera que es resolgui el recurs que van presentar contra l'Eurocambra per haver accedit al suplicatori del Suprem. "Hem pujat un graó", ha dit l'expresident català, que ha explicat que es tracta d'un pas "molt important" perquè no té "precedents". Els tres europarlamentaris de Junts consideren que defensar els seus drets com a eurodiputats no va en contra de l'Eurocambra, sinó tot el contrari, que la "reforça", i per això esperen que no s'hi oposi.

En la decisió que va emetre ahir el vicepresident del Tribunal General no s'entra a valorar el fons de la qüestió i es deixa clar que l'Eurocambra encara no ha presentat les seves al·legacions. Segons fonts de la cambra tenen dues setmanes per fer-ho, però els eurodiputats independentistes consideren que la seva causa va en la pròpia defensa del Parlament Europeu perquè al protegir els drets dels seus membres també es protegeix la institució, i per això creuen que no hauria de presentar al·legacions en contra de la decisió de Luxemburg. "Estem convençuts que la nostra insistència en defensar els nostres drets és un favor al Parlament Europeu", ha dit Comín.

Cargando
No hay anuncios

La conseqüència més immediata de la decisió del TGUE és que la setmana que ve els tres eurodiputats podran viatjar "més tranquils" a Estrasburg, segons ha assegurat Ponsatí, que, tot i això, ha descartat que travessin la frontera espanyola perquè "l'amenaça de persecució política dins de les fronteres espanyoles no ha disminuït". Això sí, l'eurodiputada de Junts ha admès que l'expresident Puigdemont "circularà amb més tranquil·litat per Europa".

La reacció del govern espanyol a les cautelaríssimes del tribunal europeu ha vingut de la mà del ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, que ha expressat el seu "respecte total i absolut" a la mesura, tot i recordar al mateix temps que "és una decisió provisional mentre no s'adopti una decisió definitiva". "Si tots respectem sempre totes les resolucions judicials ens estalviarem molts conflictes absolutament innecessaris", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

"Espanya necessita deixar de tenir presos polítics"

D'altra banda, l'expresident s'ha mostrat molt escèptic davant l'actitud del govern de Pedro Sánchez respecte a la possibilitat d'indultar els presos polítics o de reformar el delicte de sedició. Puigdemont, Comín i Ponsatí han repetit que els indults no són una solució política i, de fet, han insinuat que si el govern espanyol vol concedir els indults no és per acabar amb la repressió sinó perquè "necessita deixar de tenir presos polítics". L'expresident de la Generalitat ha insistit que l'única solució política és l'amnistia i ha assimilat les polítiques de Pedro Sánchez a les de Mariano Rajoy: "El vocabulari ha canviat, és cert, però els fets no", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

La reactivació de la taula de diàleg també és un dels moviments previstos després de la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. Quan li han preguntat per la possibilitat de formar-ne part, Puigdemont hi ha tancat la porta: "No és responsabilitat nostra participar o deixar de participar a la taula del diàleg", ha dit Puigdemont davant la possible presència de l'exvicepresident Oriol Junqueres. "És una taula entre dos governs, no tutelo el govern català ni vull que un gest meu s'interpreti com una tutela", ha reblat l'expresident.