Puigdemont insta el Tribunal de Comptes a demanar un suplicatori si volen que pagui la fiança

La defensa de l'expresident al·lega que la immunitat "arriba a qualsevol instància i jurisdicció", inclòs l'òrgan fiscalitzador

L'expresident Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu
09/07/2021
3 min

Barcelona¿El Tribunal de Comptes ha de demanar un suplicatori al Parlament Europeu per poder exigir una fiança a l'expresident Carles Puigdemont? Els consellers de l'òrgan fiscalitzador creuen que no i, en canvi, Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, assegura que l'expresident no ha de pagar res fins que el Tribunal de Comptes demani permís a l'Eurocambra. Aquest és el principal argument de la defensa de l'expresident en un recurs presentat contra la resolució de l'organisme, que demana una fiança de més de 5,4 milions per l'acció exterior del Govern. En el cas concret de Puigdemont, són més de 2 milions d'euros.

En un escrit d'onze pàgines al qual ha tingut accés Europa Press, la defensa de l'expresident insta l'òrgan fiscalitzador a anul·lar la liquidació provisional de Puigdemont perquè té immunitat com a europarlamentari. Una immunitat que "arriba a qualsevol instància i jurisdicció, inclòs el Tribunal de Comptes". Així doncs, segons els advocats de Puigdemont, tant per a l'inici com per a la continuació del procediment "era preceptiva la concessió prèvia del corresponent suplicatori, que ha de ser sol·licitat davant el Parlament Europeu". "Una cosa diferent és que la Sra. Delegada instructora no vulgui fer-ho per no veure el seu procediment sotmès a cap tipus d'escrutini", afegeix el recurs de la defensa de l'expresident.

La discussió entre Boye i la delegada instructora del Tribunal de Comptes va començar dimarts passat, quan, segons descriu l'advocat, ell va al·legar que Puigdemont no havia de fer front a la fiança perquè tenia immunitat i la resposta de l'òrgan fiscalitzador va ser que no el Tribunal de Comptes no és una instància judicial -és un tribunal especial amb capacitat per jutjar- i, per tant, no havia de demanar permís a l'Eurocambra.

Accepti o no el recurs de Puigdemont, el Parlament Europeu jugarà un paper clau en aquesta causa. Segons fonts de la defensa de l’expresident, si l’òrgan fiscalitzador desestima l’apel·lació encara poden jugar la carta de denunciar a l’Eurocambra que s’està a punt de vulnerar la immunitat d’un parlamentari i se la pot instar perquè actuï. Aquest fet està recollit en el reglament del Parlament Europeu i, si la comissió considera que realment no s’està respectant la immunitat, la seva decisió passarà per davant de la que pugui prendre el Tribunal de Comptes, segons fonts de la defensa de l’expresident. L'Eurocambra, doncs, pot tornar a decidir el futur judicial de Puigdemont. Ja ho van fer el 9 de març, retirant la immunitat a l'expresident, a Toni Comín i a Clara Ponsatí perquè el Tribunal Suprem tingués via lliure per tornar a sol·licitar l'extradició de tots tres. La justícia europea, però, després d'un recurs, va retornar-los provisionalment la immunitat mentre estudien el fons de la qüestió.

Més temps per pagar

En el mateix recurs contra les fiances del Tribunal de Comptes, la defensa de Puigdemont reclama que, en el cas que el tribunal decidís no demanar el suplicatori, aclareixi com s'estructuren les quantitats i com s'estableix el criteri per fixar la fiança de l'expresident. També exigeixen més temps per poder pagar la liquidació provisional: "És del tot irraonable requerir el pagament de 2.085.507,80 euros a una persona en un termini tan exigu", critica el recurs. Concretament, el encausats tenen fins al 21 de juliol per pagar, tot i que hi ha una altra via per fer front a la fiança: la Generalitat ha posat en marxa un fons de riscos al qual tots els implicats es poden acollir per avalar els respectius deutes.

stats