Puigdemont ja controla el partit de JxCat

El PDECat qüestiona el comportament "ètic" de l'expresident

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va pronunciar una conferència a la Universitat de Helsinki.
Núria Orriols
10/07/2020
3 min

BarcelonaLa marca de Junts per Catalunya. Aquest és ara per ara el principal cavall de batalla entre els afins a Carles Puigdemont i la direcció del PDECat. Les dues parts mantenen que encara és possible arribar a un acord, però cada cop les relacions entre els dirigents estan més enrarides. Fins fa poc, el PDECat esgrimia la propietat de la marca de JxCat com una de les seves armes negociadores de cara a l'ordenació de l'espai. Tanmateix, aquesta carta ja no la té. Sense posar-los en coneixement del tràmit, l’expresident va iniciar un procés de canvi dels representants de JxCat al ministeri de l’Interior per situar-hi persones afins, tal com va avançar en exclusiva l'ARA dimarts, i així poder-se presentar amb aquesta marca a les eleccions. El tràmit ja s'ha completat i aquest divendres ja surt reflectit al registre de partits: ara els representants legals de la formació són persones pròximes a Puigdemont, entre les quals l'alcalde de Balenyà, Carles Valls, que n'és el president.

Ara la direcció del Partit Demòcrata analitza amb els seus serveis jurídics què fer, ja que consideren que és irregular malgrat que ho hagi acceptat el ministeri de l'Interior. En un comunicat han lamentat el "comportament" de Puigdemont i l'han acusat de "trencar" amb la paraula donada i amb acords signats. "Han prescindit de tots els principis de bona fe i confiança que han de regir el comportament ètic i polític", afirma el partit.

De fet, al PDECat li va passar desapercebuda l'operació de Puigdemont fins que se'ls hi va comunicar als seus dirigents aquest mateix dimarts. Des de llavors el partit estudia la situació de la marca de JxCat al registre de partits i no descarta anar als tribunals. Aquest divendres, l'alcalde d'Igualda i membre de l'executiva del PDECat, Marc Castells, en una entrevista a l'ARA, es reafirma en la convicció que Puigdemont no pot usar la marca de JxCat sense el PDECat.

En l'entrevista, Castells assevera que hi ha uns acords que s'han de complir. ¿A què es refereix? L'any 2019 l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez, com a president del grup parlamentari de JxCat al Parlament, i Bonvehí van signar un document –el contingut del qual va publicar aquest diari–, amb el beneplàcit de Puigdemont, en què es comprometien a no fer servir la marca de JxCat si no hi havia acord entre les parts. Era una manera d'evitar que el PDECat o Puigdemont utilitzés el nom en cas de trencament. Ara bé, cap de les dues parts ha estat disposada a complir aquest acord. El PDECat assegurava fa setmanes que si hi havia ruptura amb l'expresident es presentaria amb el nom de JxCat. I ara Puigdemont, que té sota control la marca, concorrerà a les pròximes eleccions amb Junts per Catalunya.

El conflicte per la marca afegeix un escull més a una negociació plena de pugnes, l’acord és difícil ara de visualitzar. Puigdemont ja ha convocat una assemblea constituent del nou partit per al dia 25 de juliol i la setmana que ve està previst que obri les inscripcions a través d'una pàgina web amb el nom de Junts. Mentrestant, el PDECat rebutja integrar-se en la nova formació de Puigdemont si això implica dissoldre el partit, ja que Bonvehí vol una coalició i mantenir viu el PDECat.

Drets electorals

El que sí que encara té el PDECat són els drets electorals. Com a partit, Junts es va registrar el 2018, ja que el 21-D era només el nom de la coalició entre CDC i el PDECat. Aquests dos partits són els que tenen els drets electorals per concórrer a les pròximes eleccions a la cambra catalana. Això implica que tenen garantits espais de propaganda electoral i presència als debats dels mitjans de comunicació públics.

De de l'entorn de Puigdemont asseguren que això no és cap problema i que estan disposats a concórrer, fins i tot, sense drets electorals. "Ja no té la mateixa importància que abans", sostenen. Ara bé, l'efecte que pot tenir una llista de Puigdemont als comicis, sense el PDECat ni drets electorals, és ara mateix una incògnita.

stats