Política22/12/2017

Puigdemont demana una reunió a Rajoy "sense condicions"

El president no concreta si tornarà a Catalunya però assegura que ha de ser investit

Laia Forès

Brussel·lesEl líder de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, prioritzarà la via del diàleg després dels resultats de les eleccions del 21-D en què els partits sobiranistes –Junts per Catalunya, ERC i la CUP– han aconseguit una majoria d'escons. Puigdemont ha demanat aquest divendres al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, una "rectificació urgent" i una reunió per parlar del futur de Catalunya sense condicions o gestos de bona voluntat.

"La proposta de reunió amb Rajoy és de bona voluntat i sense condicions. Bé, l'única condició és el reconeixement de l'altre; ens hem guanyat el dret a ser escoltats", ha dit el president, cessat pel 155. La trobada, ha puntualitzat Puigdemont, podria ser a Bèlgica o a qualsevol lloc de la Unió Europea a execpció d'Espanya, "per raons òbvies". Tot i això, ha assegurat que "no tindria cap problema" de veure Rajoy a la Moncloa "si hi ha garanties" de no ser detingut.

Cargando
No hay anuncios

L'endemà de les eleccions catalanes Puigdemont ha retret a Rajoy que "ho hagi intentat tot menys el diàleg" i ha reclamat "poder parlar de qualsevol cosa" amb el president del govern espanyol. "Rajoy ho ha intentat tot menys una cosa: el diàleg", ha dit. "Ve el temps de la recepta política, la recepta Rajoy ha fracassat", ha insistit.

El cap de llista de JxCat ha reclamat a Rajoy "un gest de bona voluntat" cap a Catalunya, com la retirada d'agents de policia que es van desplegar abans de l'1-O i "dels homes de negre que prenen decisions de manera il·legítima en nom d'un govern ocupat".

Cargando
No hay anuncios

Tornar a Catalunya

Puigdemont no ha revelat si tornarà a Catalunya –ha esquivat totes les preguntes en aquest sentit– però ha reclamat el seu dret a ser investit. "Jo he de ser investit president. Tenim el dret a restituir allò que ha estat alterat", ha subratllat.

Cargando
No hay anuncios

El candidat de JxCat també ha dit que si el govern de Rajoy respecta els resultats del 21-D ell podria tornar a Catalunya "demà mateix", però s'ha mostrat clarament ambigu i no ha aclarit si està diposat a anar a la presó.

Crida a la UE

Cargando
No hay anuncios

Carles Puigdemont ha reclamat a la UE que "escolti" el missatge dels catalans a les urnes. "A la Comissió Europea no li demano que canviï de posició, només li demano que escolti a tothom. Ens hem guanyat el dret a ser escoltats", ha dit. Brussel·les ha assegurat aquest divendres que el resultat del 21-D no farà que canviï la seva posició.

El president, cessat pel 155, ha comparegut al Press Club de Brussel·les davant la premsa internacional com a cap de llista de Junts per Catalunya acompanyat pels consellers Clara Ponsatí i Lluís Puig, i per membres de la llista, com Eduard Pujol, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula.