Trama Russa

Puigdemont es querellarà contra el jutge de la trama russa

L'advocat de l'expresident considera que el magistrat ha comès prevaricació i malversació

L’expresident Carles Puigdemont ahir a Cotlliure en un acte de Junts.
22/06/2024
3 min

BarcelonaSemblava que l'Audiència de Barcelona parava els peus al jutge Joaquín Aguirre, entestat a trobar connexions entre Carles Puigdemont i Vladímir Putin, però la nova causa oberta per la trama russa del Procés demostra tot el contrari. Davant del moviment del magistrat, l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ja ha anunciat que es querellarà contra Aguirre per prevaricació i també per malversació, perquè considera que porta anys gastant diners públics en especulacions sense fonament. Ho ha explicat en una entrevista al Més 3/24, on ha carregat contra el "deliri" del jutge del cas Volhov. "L'única trama russa que s'investigarà és la del jutge Aguirre i les persones que l'estan ajudant per aquest delicte de prevaricació, en concurs amb un delicte de malversació. En els pròxims dies presentarem sense cap dubte una querella contra Aguirre", ha recalcat Boye.

"Del jutge Aguirre ens esperem això i moltes més coses. En el deliri d'Aguirre, crec que no s'ha llegit l'amnistia", ha dit Boye, que ha volgut desmuntar els arguments del magistrat sobre el delicte d'alta traïció, tal com recull l'ACN: "Requereix uns requisits acumulatius que no es donen en aquesta causa. No hi ha ni una amenaça efectiva i real, ni un ús efectiu de la força contra la integritat territorial".

Un altre dels nous imputats en la causa és el predecessor de Puigdemont a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, que ha evitat aquest dissabte qualificar de prevaricació les accions d'Aguirre, però sí que ha valorat que està actuant "amb poc sentit de la justícia". En una entrevista a RAC1, Mas ha coincidit amb Puigdemont a dir que el que intenta Aguirre és que no s'apliqui l'amnistia, en vigor des de fa uns dies i a l'espera que els tribunals es comencin a pronunciar a partir de la setmana que ve.

L'altra traïció

El terrorisme i l'alta traïció eren des del primer moment els dos delictes que més dubtes generaven entre els legisladors. El problema no era que s'haguessin comès –ni Junts, ni ERC ni tampoc el PSOE creuen que n'hi hagi hagut durant el Procés–, sinó que alguns jutges els poguessin fer servir per esquivar l'amnistia. Manuel García-Castellón i també Manuel Marchena hauran de decidir sobre el presumpte terrorisme que s'investiga en les causes de Tsunami Democràtic i dels CDR. I pel que fa a l'alta traïció, Joaquín Aguirre és l'encarregat de defensar una tesi que ha anat retorçant amb el pas del temps partint dels contactes d'alguns col·laboradors de Puigdemont i de dues reunions al Palau de la Generalitat amb suposats emissaris russos. Tot i que Puigdemont no va donar cap credibilitat ni als 10.000 soldats que oferien ni al suport econòmic de Rússia a la república catalana, el jutge afirma que era la intenció d'una part de l'independentisme.

L'altre problema és la malversació, que els fiscals del Suprem –corregits per la Junta de Fiscals– consideren que no pot ser amnistiada, encara que no hi hagi un benefici personal per als imputats o condemnats pel Procés. Aguirre, Marchena, García-Castellón i també Pablo Llarena, l'instructor de la causa de l'1-O, decidiran a partir de la setmana que ve si es neguen a aplicar l'amnistia, si consulten els seus dubtes a la justícia europea o si contra tot pronòstic decideixen aplicar íntegrament la llei d'amnistia.

A curt termini afecta les ordres de detenció les que planen sobre Carles Puigdemont (i la resta d'exiliats). En cas que no es retirin, un eventual retorn del líder de Junts a Catalunya li podria comportar l'empresonament. Un risc que el seu advocat ja ha dit que està disposat a córrer: la seva intenció continua sent tornar per assistir al debat d'investidura del Parlament –sigui de qui sigui–, que encara no té data.

stats