El retorn de Carles Puigdemont

Puigdemont reapareix a Barcelona després de gairebé set anys d'exili: "Encara som aquí"

Milers de persones el reben a l'Arc de Triomf i, posteriorment, desapareix

BarcelonaDesprés de gairebé set anys d'exili, Carles Puigdemont ja és a Catalunya: ha reaparegut aquest dijous al passeig Lluís Companys de Barcelona, a Arc de Triomf, per ser present al debat d'investidura de Salvador Illa al Parlament. "Encara som aquí", ha proclamat des de l'escenari muntat per rebre'l. "La llei d'amnistia havia de servir per tornar a la política el que no havia d'haver sortit mai de la política. En un país on les amnisties no amnistien, no ens interessa ser-hi i té un problema de naturalesa democràtica", ha proclamat sobre l'estat espanyol davant milers de persones que s'han aplegat a la concentració per rebre'l. Puigdemont ha fet un discurs breu i s'ha acomiadat així: "Hem de saber crear noves oportunitats. No sé quan ens tornarem a veure, però passi el que passi quan ens tornem a veure hem de tornar a cridar «Visca Catalunya lliure»".

L'expresident ha arribat driblant l'ampli dispositiu policial desplegat per detenir-lo: hi ha vigent una ordre de detenció per part del Tribunal Suprem i els Mossos d'Esquadra han blindat el Parc de la Ciutadella per interceptar-lo quan vulgui entrar com a diputat per assistir al plenari. Just després havia de començar a desfilar passeig Lluís Companys avall fins arribar al Parlament acompanyat d'una comitiva institucional encapçalada pel president del Parlament, Josep Rull, uns 300 alcaldes convocats per l'Associació de Municipis per la Independència i diputats de Junts, Esquerra i la CUP. A l'entrada del carrer Marquès d'Argentera l'esperaven per detenir-lo, però ha desaparegut enmig de la multitud i ara mateix és una incògnita d'on és.

Cargando
No hay anuncios

Entre el desconcert -fins i tot hi ha hagut un grup d'agents que s'ha desplaçat a una altra porta del Parlament per agafar-lo-, els Mossos han activat l'operació Gàbia per detenir-lo, fent controls a carrers i carreteres de la sortida de Barcelona, com a la C-31, en direcció França. L’estratègia policial no preveia que Puigdemont tornés a marxar després del discurs. La principal hipòtesi era que Puigdemont intentaria entrar al Parlament i seria detingut als accessos, però, de moment, no s'ha complert aquest escenari. Per contra, ha sigut el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, el que ha intervingut en nom del partit a dins l'hemicicle.

El seu entorn més proper a l'exili -l'advocat Gonzalo Boye, Jami Matamala i Josep Lluís Alay- han seguit en comitiva fins a dins al Parc de la Ciutadella i s'hi han esperat tranquils fins passades les deu del matí, quan ja havia començat el ple per investir Salvador Illa. Tanmateix, cap a quarts d'onze han marxat.

Cargando
No hay anuncios

La protesta

La concentració, convocada just aquest dimecres, ha generat molta expectació: des d'abans de les vuit del matí han començat a arribar manifestants amb estelades per assistir a la rebuda de Puigdemont i quan faltaven uns minuts encara per les nou, l'hora d'inici de l'acte, el passeig Lluís Companys ja era ple. Entre ells, s'amagaven agents de paisà, mentre que els uniformats es concentraven a les entrades del Parc de la Ciutadella. El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, es trobava al Parlament i el centre de coordinació (Cecor) està muntat a la comissaria de Sant Martí de Barcelona, al màxim comandament del qual hi ha la comissària de la prefectura, Rosa Bosch. El dispositiu de la policia acumulava gairebé 400 efectius, però han perdut Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

"Confrontar" l'Estat

Ahir dimecres l'expresident va enviar un missatge a les xarxes anunciant el seu retorn. "El Parlament ha convocat tots els diputats al debat d’investidura del pròxim president de la Generalitat. Jo hi he de ser i hi vull ser. Per això he emprès el viatge de retorn des de l’exili", va dir. Sense concretar, però, res més: ni on era, ni si ja es trobava a Catalunya ni com pretenia driblar el dispositiu policial. "Aquest desafiament [del Suprem] s’ha de contestar i s’ha de confrontar", va sentenciar Puigdemont, i es va mostrar convençut que "no hi ha altre camí per la normalitat democràtica que la fi de la repressió política".

Cargando
No hay anuncios

[Estem actualitzant la informació al minut, segueix el directe]