El retorn de Carles Puigdemont

Puigdemont torna de l’exili i desapareix mentre Illa és investit president

"Encara som aquí", proclama després de gairebé set anys d'exili i abans que els Mossos li perdin la pista

09/08/2024
4 min

BarcelonaAparició de Carles Puigdemont a les nou del matí a l'Arc de Triomf; desfilada acompanyat de multituds pel passeig Lluís Companys, i arribada a les portes al Parlament per ser present a la investidura de Salvador Illa amb la possibilitat que els Mossos d’Esquadra detinguessin l’expresident: aquest era el guió de la jornada d’aquest dijous que Junts havia construït, fins i tot preveient la suspensió del ple. Però la realitat, com tantes altres vegades durant el Procés, ha transitat per una altra banda. El líder del PSC ha sigut investit al Parlament amb la majoria absoluta dels diputats pel suport del PSC, Esquerra i els comuns, i l’expresident Carles Puigdemont ha tornat a Barcelona després de gairebé set anys d’exili envoltat de milers de persones, però ha desaparegut minuts després driblant el dispositiu policial. A l’hora de tancar aquesta edició, els Mossos d’Esquadra encara no sabien on era Puigdemont i l'expresident només havia piulat des d’Instagram: ha penjat un vídeo amb la seva intervenció, de pocs minuts, davant dels independentistes que s’havien aplegat a l'Arc de Triomf per rebre’l –10.500 segons Junts, 3.500 per a la Guàrdia Urbana i 2.500 d’acord amb Interior–. "Encara som aquí", ha proclamat l’expresident des del faristol.

Carles Puigdemont a l'escenari de l'Arc de Triomf.

Com ha anat la seqüència? Quan faltaven pocs minuts per a les nou de matí, l’expresident ha aparegut flanquejat per dos col·laboradors i el secretari general de Junts, Jordi Turull, pel carrer Trafalgar, i s’ha dirigit entre empentes de la multitud cap a l’escenari col·locat a l'Arc de Triomf.

Puigdemont arriba a Arc de Triomf

"Avui he vingut aquí per recordar-vos que encara som aquí i que no tenim dret a renunciar al dret a l’autodeterminació [...]. En un país on les lleis d’amnistia no amnistien, no ens interessa ser-hi. Un país on les lleis d’amnistia no amnistien té un problema de naturalesa democràtica", ha sentenciat, entre aplaudiments. I, seguidament, ha passat l'inesperat: si bé per la megafonia els organitzadors han demanat a la gent que comencés a baixar pel passeig Lluís Companys per arribar al Parlament, Puigdemont ha desaparegut per darrere de l’escenari –hauria pujat dalt d’un cotxe– i els Mossos li han perdut la pista. Potser la manera com ha acabat el seu discurs donava pistes del que estava a punt de passar: "Hem de saber crear noves oportunitats. No sé quan ens tornarem a veure, però, passi el que passi, quan ens tornem a veure hem de tornar a cridar «Visca Catalunya lliure!»".

Amb la desaparició, el desconcert s’ha apoderat de la jornada i ha acaparat tots els focus mentre al Parlament es duia a terme la investidura de Salvador Illa: "Ha arribat l’hora d’unir la Catalunya dels 8 milions", ha afirmat el ja president de Catalunya, que previsiblement prendrà possessió aquest dissabte. Durant el ple, des d’Esquerra han insistit en el seu sí crític, mentre que els comuns han anunciat que estaran vigilants que es compleixin els acords. Al seu torn, Junts, a qui Albert Batet ha representat al Parlament en absència de Puigdemont, s’ha presentat com "l’alternativa independentista" al govern d’Illa.

Dispositiu de la policia a l'entrada al parc de la Ciutadella.

L’operatiu dels Mossos

El que passava fora del Parc de la Ciutadella ha impactat de ple en el debat d’investidura, sobretot l’operatiu de la policia catalana per trobar Puigdemont. "Els Mossos estan buscant el president Puigdemont com la Guàrdia Civil i la Policia Nacional buscaven les urnes l’1 d’Octubre", ha dit Batet. La CUP també ho ha criticat, i ha lamentat les càrregues que s’han produït contra alguns manifestants. I és que els Mossos han activat l'operació Gàbia a Barcelona i posteriorment l’han estès a tota l’àrea metropolitana. Han establert controls a la carretera, com a la C-31 en direcció a França, i han revisat maleters de cotxes, cosa que ha comportat el col·lapse de diverses vies.

Els Mossos obren maleters i paren els cotxes a la Jonquera

La policia també s’ha activat per identificar les persones que han col·laborat en la fugida de l’expresident. Han detingut com a mínim dos mossos per ajudar-lo -que un d'ells després va quedar en llibertat-, i també plana l’amenaça sobre el secretari general de Junts, Jordi Turull, que per ara està desaparegut com Puigdemont. Arran d’això, els juntaires a les tres del migdia han demanat una suspensió del ple, carregant contra el que han considerat un dispositiu desproporcionat: "Voler detenir un diputat electe com si fos un terrorista és gravíssim i inexplicable", ha dit la portaveu, Mònica Sales, però cap més grup de la mesa, ni el PSC ni ERC, els ha donat suport per ajornar la investidura. I és que l’altre titular del dia és l'aprofundiment de la ruptura independentista: "S’ha acabat el Procés", ha dit la CUP, en un debat marcat per l'agror entre Junts i ERC pel suport dels republicans a Illa.

Desconcert dins de Junts

Fins a la votació sobre Illa al ple, cap a quarts de vuit del vespre, s’ha mantingut el desconcert dins de les files de Junts. De fet, alguns diputats pensaven que tard o d’hora Puigdemont acabaria apareixent al Parlament. El relat oficial és que l'expresident "ha complert la seva paraula" de ser a Catalunya el dia de la investidura i responsabilitzen els Mossos del fet que no hagi pogut exercir els seus drets: "Interior ha posat el cos de Mossos al servei del jutge Llarena. Hem demanat una compareixença del conseller Ignasi Elena i estarem molt atents al que digui", ha dit el portaveu del partit, Josep Rius, a TV3, a més d’assegurar que des de Junts també van dir que Puigdemont "no es deixaria detenir". A La Sexta, l’advocat Gonzalo Boye, present al Parlament durant la jornada, ho ha rematat: "Ha vingut, ha fet la seva feina i ha tornat a casa seva". Per ara, però, no se sap on és l’expresident.

stats