Política25/03/2021

Puigdemont reivindica "la política des de l'exili" davant de "sectors independentistes" que la volen "banalitzar"

L'expresident afirma que "ara és el moment de la unitat i de la confiança"

Cesc Maideu
i Cesc Maideu

BarcelonaEl dia que es compleixen tres anys de la detenció a Alemanya de Carles Puigdemont i quan el paper del Consell per la República (CxR) està en el centre del debat, l'expresident ha sortit en defensa de la feina feta a l'exili. Waterloo ha sigut el centre d'operacions d'una estratègia jurídica que l'ha portat a no ser extradit a Espanya, però també és la seu del CxR, l'òrgan que ara mateix bloqueja les negociacions entre Junts i ERC per investir Pere Aragonès; i que té com a president el mateix Puigdemont. Ara els republicans estan insistint en reformular-lo –han presentat un document amb les propostes per fer-ho– i una de les crítiques d'ERC és que el CxR només pivota sobre la figura de l'expresident. Aquest dijous Puigdemont no només ha sortit en defensa de l'exili, sinó que ha carregat durament contra "alguns sectors de l'independentisme que banalitzen l'acció política" des de Bèlgica. "Lamenten que no estiguem empresonats", ha afirmat en un fil de Twitter.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont no ha concretat a qui van dirigides aquestes acusacions, simplement s'hi ha referit com a "sectors" als quals els "incomoda i cada vegada ho dissimulen menys" que des de l'exili es "planti cara" i es porti la "iniciativa". Aquests posicionaments, a parer seu, ajuden a "fer creïble" el relat que els exiliats "viuen despreocupats, còmodament i de forma insolidària amb el patiment" dels presos polítics.

Cargando
No hay anuncios

L'expresident, de fet, posa aquests sectors independentistes al mateix sac que l'estat espanyol. Si els primers estan "incòmodes", els segons estan "enrabiats". Davant d'un Estat que els considera "culpables" abans d'haver sigut jutjats, Puigdemont accepta que tota la feina feta "algun dia" se la podrà "trobar en contra com a agreujant d'una lluita política que l'Estat qualifica de criminal". Precisament, però, creu que l'èxit de l'exili passa no haver-se "rendit" davant "les limitacions, les incomprensions i els atacs". "Sabem que en cas d'extradició, el temps passat a l'exili no compta", ha afegit Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

El moment de la unitat i la confiança

Tot i els dards a sectors de l'independentisme, l'última frase de l'expresident és una crida a refer confiances i deixar enrere els retrets. "Tant se val. Ara és el moment de la unitat i de la confiança", conclou. Ara bé, tot i aquesta crida, l'expresident ha demostrat en els últims dies el seu malestar. A les acusacions d'avui s'hi suma un enigmàtic tuit d'aquest dimarts passat després de la conferència política de Jordi Sànchez. Llavors, l'expresident va criticar que mitjançant "tècniques mafioses" es construeixin "relats" que "colpegen fins que et dobleguen o dobleguen el teu entorn". Puigdemont, sense dirigir-se a ningú en concret, va piular aquestes paraules en un dels punts àlgids de la negociació entre els partits independentistes: el mateix dia que ERC i la CUP van fer públics els preacords i el paper del Consell de la República continuava sent qüestionat.

Cargando
No hay anuncios

Preguntat per si s'ha sentit interpel·lat per les acusacions de Puigdemont, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat ni ell ni "evidentment" Esquerra es donen per al·ludits. "Tot el respecte a tots els tuitares del món", ha dit Rufián. El diputat republicà ha recordat que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, també està exiliada, i ha emplaçat la periodista que li ha preguntat per Puigdemont a enviar un missatge per Twitter a l'expresident: "Diria que té temps per respondre-li", ha dit en forma de crítica velada.

Cargando
No hay anuncios

Rovira demana un "lideratge compartit"

"Què té ganes de fer Puigdemont?", s'ha preguntat aquest dimarts Marta Rovira, que convidava així l'expresident a escollir quina ha de ser la seva funció. Defugint la polèmica, Rovira ha afirmat que el paper de Puigdemont no "és un debat". "Té tot el nostre reconeixement i suport com a president represaliat", ha afegit. Més que posar-se d'acord sobre el paper que ha de jugar l'expresident, diu Rovira, cal arribar a un acord a l'hora de "construir un lideratge compartit". Abans d'això, però, s'han de refer les confiances. Per aconseguir-ho, Rovira creu que és "clau" no quedar-se estancats en el passat i en vivències "molt personals" per mirar endavant i encetar una "nova etapa" que deixi enrere "els retrets". Acceptant que això no es fa de la nit al dia, la líder republicana és de les poques veus d'Esquerra que no urgeix els equips negociadors a arribar a un pacte: ha defensat "un bon acord" i no formar un "govern amb presses". En aquest sentit, Rovira també és de les últimes líders d'ERC que no ha desistit amb els comuns, i ha instat el partit de Jéssica Albiach a abandonar "els vetos creuats" per passar a construir "majories àmplies".