La legislatura catalana

Puigdemont tornarà a ser el president de Junts i envia Borràs a la fundació

El partit triarà aquest cap de setmana la nova executiva

La fins ara presidenta de Junts, Laura Borràs, amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
23/10/2024
3 min

BarcelonaEra vox populi i només faltava la notificació oficial: Carles Puigdemont ha confirmat que vol ser president de Junts. Ho ha comunicat a la fins ara presidenta, Laura Borràs, en una reunió que han mantingut aquest dimecres a la ciutat belga de Waterloo, on té la residència l'expresident a l'exili, tres dies abans que se celebri el congrés nacional de la formació a Calella. "Presentaré la meva candidatura a la presidència del partit amb la voluntat de contribuir des d'aquesta responsabilitat a la nova etapa política que s'obre per a la nostra organització i el nostre país", ha anunciat en un vídeo publicat a X. De fet, en un comunicat emès pel partit, també ha confirmat el que ja havia avançat l'ARA: Borràs serà presidenta de la fundació de Junts, després de la confluència amb Demòcrates.

Segons el text difós pel partit, Puigdemont "ha volgut comunicar-li personalment la seva voluntat de presentar la candidatura per retornar a la presidència de Junts", mentre que Borràs li ha expressat "el seu convenciment que el lloc des del qual pot seguir servint al projecte del partit i al moviment independentista és a través de la fundació". Una via que ha estat la que s'ha acabat optant després de quedar despenjada de la presidència del partit i havent-se descartat opcions que han anat planant els darrers mesos com la presidència del consell nacional o que Borràs fos una de les vicepresidentes de Puigdemont. Presidint la fundació –encara ha de rebre l'aval dels patrons– serà membre nata de l'executiva nacional.

Tot i quedar relegada de la primera línia política, Puigdemont assegura que vol continuar "comptant amb el capital polític" de Borràs, que ja fa temps que ha anat perdent pes a la formació. De fet, està inhabilitada i pendent de saber si el Tribunal Suprem ratifica els quatre anys i mig de presó a què va ser condemnada pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. En tot cas, el comunicat de Junts posa l'accent en "la gravetat de la persecució judicial que pateix arran de la seva implicació en la lluita política" i en el fet que "el seu bagatge acadèmic i el seu caràcter determinat la fan la persona idònia per presidir la fundació". Tanmateix, Puigdemont no ha esmentat al vídeo l'actual presidenta i es limita a explicar com veu la nova etapa que s'obre i el paper de Junts, "un partit polític central que lidera l'alternativa a l'hegemonia institucional socialista".

El tàndem amb Turull

A diferència de Borràs, qui sí que continuarà a primera línia serà Jordi Turull, que repetirà com a secretari general del partit. "Amb el lideratge del secretari general Jordi Turull avançarem sense defallir, sense cap renúncia, perquè al final del camí hi hagi una Catalunya lliure, justa, culta i sobirana", ha recalcat Puigdemont, després de repassar que també ho farà de bracet amb el consell nacional, l'executiva i les agrupacions territorials. Alhora, ha insistit en l'objectiu del congrés de créixer "en espai ideològic i en espai social i territorial" amb una "confluència" de moltes persones amb la pretensió de "reforçar la nació" en un moment en què l'independentisme ha perdut la majoria al Parlament i en què el socialista Salvador Illa és president.

Així, ha situat la defensa del seu plantejament davant un Estat que "nega la nació", posant en perill drets i llibertats fonamentals, segons el seu relat. Per això, Puigdemont ha destacat "les quatre bigues mestres", que són el lema del congrés: nació, progrés, llibertat i independència, i ha avisat que no renunciaran davant ningú, en al·lusió a la política que pretenen seguir a Madrid en la negociació amb el govern espanyol. Precisament, l'estratègia a seguir al Congrés és un dels punts calents dels juntaires, que han anat avisant que la continuïtat i l'estabilitat a l'Estat dependrà del grau de compliment dels acords.

stats