Puigneró: "ERC no vol que siguem al Govern"
Aragonès rebutja la proposta de Junts encara que hagin eliminat la condició de restituir el vicepresident
BarcelonaComença la setmana decisiva per a la continuïtat del Govern, i ho fa amb Jordi Puigneró, destituït la setmana passada com a vicepresident, trencant el seu silenci: "Esquerra no vol que siguem en aquest Govern". A parer seu, el fet que els republicans no acceptin cap de les propostes que ha posat Junts sobre la taula és un indicador que el president, Pere Aragonès, prefereix tenir un executiu en minoria de només 33 diputats: "Es fa molt difícil que seguim", ha apuntat en una entrevista a RAC1, ara que ja tot queda en mans de la militància de Junts. Puigneró creu que les últimes hores de negociació amb ERC reforcen la seva tesi: Junts va retirar de les seves condicions la restitució d'ell mateix com a vicepresident, però, tot i això, no hi va haver cap pacte. Fonts de Presidència consideren que no hi ha cap canvi substancial en les peticions de Junts –en cap moment Aragonès s'ha plantejat restituir el vicepresident.
Veient la negativa d'Esquerra, el mateix Puigneró va comunicar a l'executiva de Junts que ell no volia ser un "obstacle" per al pacte si "es complien els tres punts de l'acord de legislatura". "Ni amb la meva renúncia Esquerra accepta l'acord", ha sentenciat. "El mateix Puigneró ens va demanar que no volia ser cap obstacle en la possible negociació", ha afegit la presidenta del partit, Laura Borràs, en una entrevista a Catalunya Ràdio, tot i "l'agressió unilateral" que va significar el seu cessament. En tot cas, a parer seu, el que és determinant en la negociació amb Esquerra és que es faci el que diu l'acord de govern. Les posicions estan tan allunyades que els republicans insisteixen que ja l'estan complint.
Els de Laura Borràs reclamen que es creï la direcció estratègica del Procés –i hi tingui un paper rellevant el Consell de la República–, que es canviï la composició de la taula de diàleg per afegir-hi representants de Junts (i parlar exclusivament d'autodeterminació i amnistia) i que els grups d'ERC i Junts es coordinin a Madrid. "La qüestió no és si els consellers de Junts aporten un benefici al Govern. Això està fora de dubte. La qüestió és per què hi ha Govern", ha dit Borràs, que ha recordat que en les últimes eleccions el vot independentista va superar el 50% i que en el debat d'investidura Aragonès va dir que es presentava a la presidència de la Generalitat per culminar la independència. En tot cas, no s'ha volgut posicionar sobre si creu que Junts ha de seguir o no a l'executiu, malgrat que tot el seu entorn defensa sortir-ne: "He de mantenir la neutralitat com a presidenta", ha dit, i ha recordat que hi ha una executiva aquest dilluns per decidir la pregunta de la consulta a la militància.
Fonts de Presidència expressen la seva perplexitat perquè en les negociacions Junts insisteixi a voler donar un paper preponderant al Consell de la República, ja que recorden que va ser el gran escull que l'any passat "va tenir bloquejades" durant "tres mesos" les negociacions de la investidura d'Aragonès, informa Quim Bertomeu. A més, la manifestació de l'1-O de dissabte on es va xiular Carme Forcadell (ERC) –que organitzava el Consell–, ha acabat d'aprofundir la malfiança dels republicans cap a l'organisme que lidera Puigemont. Ara des del Palau de la Generalitat es queda a l'espera del proper moviment de Junts.
L'únic que ha fet Aragonès per ara és delegar temporalment les competències que tenia Puigneró en la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. Des d'Esquerra també s'està pendent del que faci Junts, però ja es comença a pensar en el futur. Aquest dilluns la secretària general del partit, Marta Vilalta, ha assegurat que no volen que l'executiu es trenqui, però ha afegit que estan "preparats" per a "un govern en solitari".
Alsina es fa militant de Junts per defensar seguir al Govern
Enmig d'aquest debat intern, la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, s'ha fet militant de Junts aquest cap de setmana amb l'objectiu de participar en l'executiva del partit d'aquest dilluns –on s'ha de decidir la pregunta de la consulta i les regles de joc de la votació– i defensar la continuïtat de Junts al Govern.
En un comunicat als mitjans de comunicació, la consellera ha explicat que es fa associada de Junts “amb el missatge inequívoc de la necessària permanència del partit al Govern, precisament per assegurar el rumb d’aquest govern cap a la independència i la representació del 52% de la ciutadania que va votar per avançar cap a aquest objectiu". “És hora de fer pinya, és hora de sumar, és hora de treballar plegats per fer possible reptes gegants”, ha conclòs la consellera.
L’exvicepresident Jordi Puigneró ha revelat en l'entrevista a El món a RAC1 que l’encarregat d’aplicar el 155 a la Generalitat, Roberto Bermúdez de Castro, el va amenaçar amb destituir-lo com a secretari de Telecomunicacions si no assistia al sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC) del 2018. “Em va enviar una carta en què m’advertia que em destituiria si no hi anava, cosa que al final no es va produir tot i que vaig respondre que no hi aniria per dignitat”, ha explicat Puigneró, que ha fet pública la carta en aquest mateix programa. Jordi Basté l'ha llegida en directe demostrant que l'alt càrrec del PP el pressionava perquè participés en el sopar del MWC, però no s'hi incloïa cap amenaça de destitució. “La credibilitat d’aquest personatge és directament proporcional a la qualitat democràtica de l’Estat”, ha dit Puigneró després que Bermúdez de Castro assegurés que hi va haver "complicitat total" a l'hora d'aplicar l'article 155 a Catalunya amb Puigneró, aleshores responsable de Polítiques Digitals, o Elsa Artadi, directora general de coordinació interdepartamental de la Generalitat. “No m’hi he reunit mai ni hem parlat mai”, ha dit per mirar de tancar el debat.