Salari mínim

Una pujada de fins a 50 euros al mes: veredicte dels experts del govern espanyol sobre el salari mínim

La ministra Yolanda Díaz creu que hi ha marge per aconseguir un acord amb sindicats i empresaris

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz saluden Pepe Álvarez a l'acte 'Espanya en Llibertat', inici de la commemoració dels 50 anys de democràcia després de la mort de Franco.
M.T. / X. G.
09/01/2025
3 min

El comitè d'experts que assessora el govern espanyol per a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) ha recomanat que el ministeri de Treball l'incrementi aquest any un 3,4% o bé un 4,4%, la qual cosa suposaria un augment màxim de 50 euros mensuals. Si s'aplica la primera opció, una pujada del 3,4%, l'SMI se situaria en 1.172,5 euros mensuals (per catorze pagues); mentre que si es decideix finalment que l'increment sigui del 4,4%, la renda mínima vorejaria els 1.184 euros al mes a partir d'aquest any. El salari mínim interprofessional és, ara mateix, de 1.134 euros mensuals, també en catorze pagues.

Ara que ja disposa d'aquest informe del comitè d'experts, la intenció de Treball és negociar la proposta amb els agents socials i després aplicar la pujada acordada de forma retroactiva des de l'1 de gener d'aquest any. La negociació amb CCOO, UGT, CEOE i Cepyme estava pendent del veredicte d'aquest grup d'experts. La proposta dels experts supera les expectatives de pujada de l'SMI de les patronals, però queda per sota del que demanen els sindicats. De fet, Pepe Álvarez, secretari general de la UGT, havia demanat un increment de fins al 6%.

La vicepresidenta segona del govern estatal i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ja es va mostrar convençuda aquest dimecres –abans de fer-se pública la recomanació de la comissió– que hi ha marge per aconseguir un acord amb sindicats i empresaris per a la pujada de l'SMI d'aquest any. "Crec que hi ha marge per aconseguir un acord. Tan bon punt el comitè d'experts faci la proposta, convocarem la taula de diàleg social", va afirmar Díaz en declaracions a Telecinco.

L'increment de l'SMI és un altre front de xoc entre la vicepresidenta Yolanda Díaz i el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que se suma a l'enfrontament que mantenen per la reducció de la jornada laboral. El ministre creu que el salari mínim ha de pujar "en línia amb el que ho fa la resta de l'economia", mentre que Yolanda Díaz ha reiterat que els sous a Espanya, inclòs el salari mínim, són "molt moderats" i per això treballa per apujar "el salari mínim, però també, en conseqüència, els salaris en general, i ser una mica més europeus".

El ministeri de Treball va apujar el 2024 el salari mínim un 5%, des dels 1.080 euros mensuals fins als 1.134 euros. És a dir, 54 euros al mes (per catorze pagues). Igual que es preveu aquest 2025, la pujada es va aplicar amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2024, tot i que es va acordar ja entrat l'any.

L'any passat, i no és l'únic cop que ha passat, els agents empresarials (CEOE i Cepyme) no es van sumar a l'acord, que es va pactar amb CCOO i UGT. Les patronals van argumentar que no s'havien atès les seves demandes d'indexar l'SMI als contractes públics i d'establir bonificacions per al sector del camp.

Qui hi ha al comitè d'experts

Segons fonts consultades per Europa Press, el comitè va arribar aquest dimecres a l'acord sobre quina hauria de ser la pujada aquest 2025 perquè la renda mínima no perdi poder adquisitiu i no sigui inferior al 60% del salari mitjà que estableix la Carta Social Europea.

El comitè d'experts està format per membres del mateix govern, dels agents socials i de professionals acadèmics, i es va constituir el gener del 2021 per determinar a quin ritme havia de pujar aquesta renda mínima. Aquest cop, el grup va començar a estudiar-ho el 26 de novembre, quan Yolanda Díaz, vicepresidenta segona de l'executiu, els va encarregar diverses tasques, com ara incrementar l'SMI de manera que els treballadors no perdin poder adquisitiu. També els va instar a analitzar com introduir un canvi en l'Estatut dels Treballadors perquè les pujades de l'SMI es facin de manera automàtica i no quedin en mans dels governs.

stats