"Putin, surt d’Ucraïna”, criden a Palma
Unes 500 persones es concentren per demanar als governs que intervinguin en el conflicte russoucraïnès
Palma"Per favor, ajuda'ns a protegir el cel, la terra la protegim nosaltres". És el que diu un dels centenars de cartells que aquest divendres han omplert Palma de color groc i blau. "Val més el gas que la pau?", "Stop Putin, stop war", "Putin, surt d'Ucraïna" i "NATO, we will remember", deien altres pancartes. Al voltant de 500 persones s'han concentrat avui horabaixa a la plaça d'Espanya per exigir a tots els governs que intervinguin en el conflicte que assota l'est d'Europa.
"Demanam al govern espanyol que no es mantingui al marge d'aquesta situació, que ajudi el nostre país com pugui", ha manifestat amb llàgrimes als ulls el president de l'Associació Família Ucraïnesa a Mallorca, Iurii Zubko. "Han bombardejat fàbriques i els nostres militars necessiten medicaments, roba, menjar... qualsevol classe d'ajuda", ha subratllat. "Les paraules no són suficients, també necessitam ajuda militar, tot el que es pugui", ha afegit. Igual que ell, altres representants de la comunitat ucraïnesa a les Balears han lamentat que, en ple segle XXI, el seu país hagi de reviure el que ja va passar fa vuit anys a Donbass. "Som gent de pau, demanam a tots els governs que ajudin Ucraïna, imposant sancions a Rússia, com sigui, amb tot el que es pugui", ha manifestat Zubko.
Com ell, el jove ucraïnès de 31 anys Vasil Valentin ha advertit que, aquesta vegada, "la propaganda russa i la informació que s'està donant és més forta" que la del conflicte russoucraïnès del 2014. "Ningú sap el que és la diplomàcia, tot està destruït, el meu país està en ruïnes", ha lamentat. "És impossible viure tranquil quan saps que el teu país està sent bombardejat, que els teus amics no estan com abans, que poden morir", ha afegit.
Quan va esclatar la guerra de Donbass, Vasil i la seva dona ja varen fugir d'Ucraïna. "A Kíev tenia una bona vida, una feina com a periodista, casa i cotxe, però vàrem partir perquè varen començar a bombardejar el país", ha recordat. Convertit en refugiat polític, se'n va anar a Alemanya, on assegura que no li varen oferir ajuda. "Un dia varen tocar a la porta i em varen dir que en una hora havia d'anar-me'n del país". Se'n va anar a Madrid i després va instal·lar-se a Mallorca. Emocionat, ha conclòs: "Com diríem en mallorquí: Santa Catalina, pregau per nosaltres”.