Què queda (per ara) dins i fora del paquet fiscal del govern espanyol?
De moment han prosperat mesures com l'impost mínim del 15% o una rebaixa en societats per a les pimes
MadridDesprés d'una insòlita comissió d'hisenda que es va allargar fins a la una de la nit, el paquet fiscal del govern espanyol haurà de passar una última prova de foc al ple del Congrés dels Diputats d'aquest dijous. La votació es torna a presentar agònica, sobretot perquè les mesures fiscals que van prosperar aquest dilluns dilueixen molt la reforma fiscal que vol el govern. L'executiu de Pedro Sánchez, però, confia en poder reforça-la.
Aquesta és una guia per no perdre's en el que serà un nou laberint fiscal:
Què es vota al pròxim ple del Congrés?
Al ple del Congrés hi arriben dos grans blocs: un primer bloc amb el dictamen que es va aprovar a la comissió d'hisenda d'aquest dilluns, i un segon bloc amb les esmenes amb mesures fiscals que, tot i no prosperar en comissió, arriben "vives" al ple. Això vol dir que es poden tornar a votar i, per tant, encara poden aprovar-se.
Dictamen amb l'impost mínim del 15%
Pel que fa al dictamen, l'eix vertebrador és el projecte de llei que transposa la directiva europea perquè les multinacionals tributin per un tipus mínim d'un 15% en l'impost de societats. Això, per ara, s'ha aprovat.
Dins d'aquest dictamen, però, també s'hi han introduït les esmenes que sí que es van aprovar a la comissió d'hisenda. Algunes són tècniques –adapten la directiva europea a la legislació espanyola–, però d'altres no tenen res a veure amb la norma, sinó que són mesures que conformen la reforma fiscal del govern. Les més destacades són les següents:
- Els canvis fiscals per posar fi al frau amb l'IVA dels hidrocarburs.
- Elevar en dos punts (del 28% al 30%) la tributació en l'IRPF sobre les rendes de capital superiors als 300.000 euros.
- Revisar les reformes de l'exministre Cristóbal Montoro (PP) sobre l'impost de societats. Hisenda ja ha hagut d'afrontar la devolució de molts pagaments fruit d'errors legislatius de Montoro.
- Una reducció de l'impost de societats que afecta les micro, petites i mitjanes empreses: les que facturen menys d'un milió d'euros a l'any. D'aquestes, a les que tinguin fins a 50.000 euros de beneficis se'ls rebaixarà l'impost de societats del 23% al 17% d'ara al 2027. I per sobre de 50.000 el gravamen serà del 20%.
- Un nou impost als vapejadorsi incrementar la imposició al tabac.
Totes elles, però, no suposen una pluja de milions per a les arques públiques.
Mesures fiscals amb final incert
A banda d'aquest dictamen, els partits al Congrés podran tornar a votar les esmenes que, tot i que han caigut en comissió per falta de suports, arriben al ple. La diferència principal és que no estan dins el dictamen, com les anteriors, sinó que continuen sent propostes individuals. La major part són mesures fiscals que permetrien completar la reforma del govern. Les que tenen més opcions d'aprovar-se són les següents:
- L'impost extraordinari al sector bancari. L'esmena que arriba al ple planteja un gravamen sobre el marge d'interessos i comissions que obtenen les entitats de crèdit i les sucursals a Espanya dels bancs estrangers. Serà un impost progressiu (amb tipus de l'1% al 6% en funció de la base liquidable) i es permetrà la deducció del 25% de la quota de societats; això com una deducció extraordinària en cas d'un descens de la rendibilitat. Dilluns a la nit ERC, EH Bildu i el BNG van acordar amb el govern espanyol que la recaptació es transferís a les comunitats autònomes i incrementar al 7% el tipus més alt. Encara planen dubtes sobre com introduir aquesta modificació.
- Equiparar la tributació del dièsel a la gasolina de manera que s'elimina la bonificació que tenia el primer carburant. La mesura no afectaria el gasoil professional.
- La revisió de l'IVA dels allotjaments turístics. Si bé no ha prosperat la proposta de Sumar, en què es planteja un IVA del 21%, sí que ho ha fet la proposta del PSOE d'obrir la porta a modificar aquest tribut en funció del que faci Europa.
- Amb tot, hi ha altres canvis fiscals que, fruit de l'aritmètica parlamentària, és difícil que prosperin per la falta de suports. Alguns dels més destacats són: acabar amb l'actual règim fiscal de les socimis, l'eliminació de l'exempció a les primes d'assegurances privades sanitàries, l'impost a les grans herències o el nou tribut sobre els iots privats i els cotxes de luxe.
Què faran els partits?
A diferència de la comissió d'hisenda, en què formacions com Podem no poden participar, al ple del Congrés hi voten tots els partits. Per això, tot i que el dictamen i algunes esmenes hagin prosperat en comissió, si el govern espanyol no s'assegura els vots necessaris, encara podria descarrilar. El mateix pot passar amb les esmenes que van caure en comissió però s'han de tornar a votar. De fet, més enllà de saber què farà Podem, ERC, EH Bildu i el BNG condicionen el seu suport al desplegament d'un reial decret llei que recuperi durant un any l'impost a les energètiques. Fonts del ministeri d'Hisenda confirmen que presentaran una proposta.