On queda el centre? La política balear, cada vegada més polaritzada
A mig any de les eleccions, el PSIB accentua el gir a l’esquerra, mentre que l’oposició endureix el discurs contra les mesures del Govern
PalmaQuan falta poc més de mig any per a les eleccions, entra dins la lògica que els partits marquin perfil, però el Debat de Política General ha deixat palesa una gran polarització, sense que ningú faci bandera del centre polític dins del Parlament. Mentre que el PSIB ha deixat de banda la tebiesa i ha agafat la bandera de l’esquerra –amb la consegüent alegria dels socis del Pacte–, formacions com El Pi han accentuat la deriva a la dreta, fent servir conceptes que fins ara només havien estat en boca del PP i de Vox.
“El temps d’aquest Govern s’acaba. És temps de canvi”. El portaveu d’El Pi, Josep Melià, va finalitzar d’aquesta manera la seva intervenció principal durant el Debat de Política General –per primera vegada la duia per escrit–, després d’acusar l’Executiu de “prohibicionista” i “intervencionista” i de deixar clar que el seu partit estava en contra de la moratòria de places –malgrat la contradicció amb el seu posicionament en contra de la massificació turística.
Segons explica la politòloga i membre del col·lectiu Passes Perdudes Aina Roca, El Pi cerca “una posició útil dins del sistema de partits”, i no ha trobat aquest espai amb les victòries de l’esquerra. “Ara han fet un discurs que els perfila amb la dreta, sobretot econòmicament i pel que fa a la fiscalitat”, afegeix. Ara bé, Melià reivindica que El Pi “no és d’esquerres ni de dretes”. “Nosaltres estam fora del plantejament de blocs, ens interessen la nostra política i les nostres idees”, assenyala.
L’oposició, descol·locada
El que no esperava ningú, i molt menys l’oposició, va ser la bateria de mesures que Armengol va anunciar en el debat. Fonts del PP atribueixen aquesta estratègia a l’interès de la presidenta a “alinear-se amb Pedro Sánchez”, a diferència d’altres barons socialistes. “Ha pegat un cop de volant i s’ha posicionat a l’esquerra, com Sánchez, perquè li convé més davant de la batalla electoral”, comenten, a més de reconèixer que no esperaven que “anunciàs aquesta despesa desbocada”. “Hi ha hagut un canvi en clau electoral. Es notava des d’abans de l’estiu, però aquesta setmana hi ha hagut tota una declaració de principis per part d’Armengol”, diuen per la seva banda fonts de Ciutadans, que reconeixen que la presidenta de moment guanya la partida mediàtica. “És dura de pelar”, diuen al respecte.
Pel que fa als partits de l’esquerra, la satisfacció amb aquest gir dels socialistes és evident. “Ha donat cohesió a l’esquerra, però això també fa que hi hagi més unió a la dreta. No hi ha gaire espai per a matisos”, apunten fonts de Més per Menorca, encara que consideren que hi ha mesures, com la devolució de les taxes universitàries, que estan “mal enfocades” perquè també beneficien persones que no ho necessiten i també veuen complicat gestionar un pla de xoc tan complex. Veus de MÉS per Mallorca destaquen que, davant l’hivern “complicat” que queda, ningú no pot qüestionar que calen mesures.
Per la seva banda, Podem considera que quedar-se en la moderació no és una estratègia encertada en moments de necessitat com l’actual, amb l’augment de preus i la incertesa per la guerra marcant el compàs de la societat. “El PSOE ha estat molts anys instal·lat en una socialdemocràcia més lleugera, però ara és moment de missatges clars i polítiques més contundents”, diuen. I des del PSIB s’ironitza pel que fa a les acusacions de la dreta sobre l’economia de subsidi del Govern: “Quan s’ha ajudat moltes empreses ningú no ha dit res”, assenyalen.
La pandèmia i la recuperació econòmica ja semblen molt llunyanes, i bona part dels vots als comicis de maig dependrà de com acabi l’hivern. “Aquests mesos ens jugam les eleccions i no seran gens suaus. Si el to comunicatiu ja és així, ens espera un hivern de molta polarització entre els partits”, afirma Roca.
Desinterès de la ciutadania
Però independentment de la passió amb la qual els partits afronten les seves batalles, esdeveniments com elDebat de Política General no arriben a calar en la ciutadania. I això no ho canvia cap anunci de mesures. “És dramàtic, perquè la gent està molt cansada i la sensació és que els polítics només es dediquen a atacar-se”, diu Roca.
La crispació política fomenta el desinterès i això se suma que “la informació que arriba als votants és inassumible”, apunta. Com a exemple, basta veure les xifres de seguiment del debat d’aquesta setmana a Youtube, on s’emetia en directe en el canal del Parlament. En els moments de més espectadors, hi va haver 104 persones mirant-lo.