El cas Errejón desencadena una crisi política a Madrid
El PP ho aprofita per qüestionar la bandera feminista del govern espanyol
Madrid"El nostre compromís contra el masclisme i per una societat feminista és ferm i sense excepcions". Així va reaccionar en un missatge a X Yolanda Díaz a la dimissió de qui va designar com a portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, perseguit per acusacions de violència psicològica, assetjament sexual i comportaments vexatoris amb dones. La imatge del projecte queda tocada, però també amenaça la bandera feminista del govern espanyol. L'encarregada de plantejar-ho en aquests termes ha sigut la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, sempre a l'avantguarda de l'oposició que el PP practica contra Pedro Sánchez: "Una altra pancarta que els cau", ha dit des de Galícia.
A la Moncloa i en el PSOE subratllen que es van assabentar dels fets quan Errejón va fer públic el comunicat aquest dijous a primera hora de la tarda. Fonts governamentals asseguren que el cas no els "afecta" i que no té res a veure amb l'executiu de l'Estat. "No va de partits, va de víctimes", subratllen. En una piulada a X, el president, Pedro Sánchez, mostrava tot el seu "suport a les dones que pateixen assetjament i abusos" i "tota la condemna a qui atempta contra aquest projecte d'igualtat" pel qual, assegura, treballa el seu govern. A més, expressava la seva "confiança" en Díaz i Sumar, "una organització que ha fet i està fent molt pel progrés de les dones".
Però el PP està decidit a utilitzar aquest cas per desgastar el govern espanyol. En la legislatura anterior, la crisi més greu de la coalició van ser els efectes de la llei del només sí és sí quan es van confirmar rebaixes de penes d'agressors sexuals, al contrari del que el ministeri d'Igualtat d'Irene Montero havia vaticinat. La dreta i l'extrema dreta van acarnissar-se contra el govern espanyol i ara, amb el cas Errejón, hi tornen davant la sospita que Sumar hagi "encobert" durant temps al seu ja exportaveu, atès que fa un any hi va haver una altra denúncia a les xarxes que es va acabar esborrant. "Si ho sabien des de fa un any, que una persona que ells coneixien tenia aquestes conductes, lluny de denunciar-les, les han tapat i a ell l'han fet portaveu de Sumar al Congrés. És a dir, l'han ascendit en la seva projecció política", ha criticat la número 2 del PP, Cuca Gamarra, en una entrevista a Telecinco. Al PSOE, però, lamenten que a Génova es faci "broma" d'un fet "tan greu" i s'estigui dient que "Sumar ja té el seu cas Ábalos".
La crisi és especialment greu en l'espai de Sumar. L'allau de testimonis que han decidit denunciar públicament, encara que sigui a través de la periodista Cristina Fallarás, comportaments masclistes en l'àmbit sexual d'Errejón han causat commoció a les files de l'espai. "Desgraciadament, no hem sabut fer prou i no tinc paraules per expressar la meva profunda preocupació i suport a totes les víctimes. N'estem fartes i tots els casos han de sortir a la llum", ha piulat la ministra de Sanitat, Mónica García, successora d'Errejón com a líder de Més Madrid. També la líder d'Esquerra Unida i ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha demanat una reflexió de fons. "Això ha d'obrir un debat molt profund en les organitzacions d'esquerres i cal reconèixer que les estructures masclistes, les estructures patriarcals, estan presents en totes les organitzacions. A les d'esquerres també", ha afirmat.
El futur de Sumar
Pel que fa a Sumar, perd la seva cara visible a la cambra baixa, que fins al dia abans de la renúncia –ja amb una investigació interna en marxa– havia fet declaracions en nom de Sumar als passadissos del Congrés. La renúncia enceta el meló de la seva substitució. Amb la tria de qui va ser fundador de Podem, Díaz situava un perfil de la seva facció dins del grup parlamentari. Errejón, enfrontat amb el partit lila des de fa anys, també va acabar malament amb Més Madrid, projecte que també va impulsar, però del qual es va distanciar amb l'ascens de Mónica García. Feia temps, expliquen al partit madrileny, que Errejón ja no responia davant d'ells i no se'l considerava com a quota seva dins de Sumar. Caldrà veure si Díaz pot imposar un altre nom de la seva corda després que la tria dels dos últims portaveus hagi estat un fracàs.
Errejón va ascendir a portaveu parlamentari al febrer després de la renúncia de Marta Lois, diputada gallega de la màxima confiança de Díaz, que després de mesos sent qüestionada dins del grup de Sumar al Congrés va renunciar per concórrer com a candidata a les eleccions autonòmiques de Galícia. Lois no va obtenir representació i va abandonar la política. La portaveu adjunta primera de Sumar és Aina Vidal, dels comuns, però no està clar que sigui el relleu d'Errejón. El buit que deixa pot implicar que altres formacions –Esquerra Unida, Més Madrid o Compromís– demanin tenir més visibilitat i Díaz torni a maldar per mantenir l'equilibri de forces intern, ja delicat, i que la va portar a fer un pas al costat i dimitir al juny com a líder del moviment.
Aquest divendres, de fet, Esquerra Unida ja ha demanat una reorganització del grup parlamentari de Sumar al Congrés. "Totes les organitzacions han de ser copartícips de les decisions que es tinguin", ha exigit el seu líder, Antonio Maíllo, en declaracions des d'Andalusia. La decisió arriba, a més, en plena reestructuració de Sumar, que ha de definir el seu futur i qui l'encapçala en una assemblea el 14 i 15 de desembre, en la qual Errejón havia de tenir un paper destacat. Díaz es queda, així, sense una de les figures més reconeixibles de l'executiva i amb més projecció del moviment que va iniciar.
Les formacions de l'esquerra han posat el focus en el suport a les víctimes. Ni tan sols Podem, que té una guerra oberta amb Díaz després de la trencadissa amb Sumar fa gairebé un any, ha fet gaire sang. El fet és que a aquesta formació també se li ha preguntat si tenia alguna sospita, ja que Errejón va ser-ne un membre destacat. "Les explicacions corresponen a les organitzacions a les quals pertany: Més Madrid i Sumar", va respondre la líder de Podem, Ione Belarra, en una entrevista a Cuatro. La formació ha optat per limitar-se a expressar suport a les víctimes. Ho ha fet l'exministra d'Igualtat Irene Montero a X: "Acabar amb la impunitat i trencar el silenci no és fàcil perquè fins ara massa cops es protegia l'home amb poder", ha dit.