Codi Penal

Com queden finalment la sedició, la malversació i els desordres públics?

Les negociacions han acabat amb acord entre el PSOE, Unides Podem i ERC

Ekaizer dissecciona el Procés i el judici
13/12/2022
3 min

BarcelonaSi no hi ha sorpreses d'última hora, la reforma del Codi Penal hauria de superar aquesta mateixa setmana la prova del cotó al Congrés de Diputats. El PSOE i Unides Podem, pel que fa als desordres públics, i els socialistes i els republicans, en referència a la malversació, han presentat aquest dilluns les esmenes que haurien de trobar els vots necessaris en la majoria de la investidura. La triple dreta, Junts i la CUP ja han comunicat que no s'hi sumaran, els primers per veure-les excessives i els independentistes perquè interpreten que són insuficients. Quins són definitivament els canvis?

La sedició

El Codi Penal actual

Aquells que s’alcin públicament i de forma tumultuària per impedir l’aplicació de les lleis o el compliment de les resolucions administratives o judicials s’enfronten a penes de 4 a 10 anys de presó (fins a 15 anys en cas d’autoritat pública).

La proposta de reforma

Se suprimeix el capítol primer del Títol XXII del Codi Penal, és a dir, que tots els articles que fan referència a la sedició queden fora de la llei.

Els desordres públics

El Codi Penal actual

1. Qui actuant en grup o emparant-s'hi alteri la pau pública executant actes de violència sobre les persones o coses, o amenaçant altres amb fer-ho, presó de 6 mesos a 3 anys. Les mateixes penes per als incitadors.
2. D’1 a 6 anys de presó quan algun dels participants porti una arma o altres instruments perillosos; quan es posi en risc la vida de les persones o es puguin causar lesions greus; quan els desordres públics passin en una manifestació o reunió nombrosa; quan hi hagi actes de pillatge; quan hi hagi autoritats o funcionaris que actuïn com a tals; o quan els manifestants ocultin la cara.

La proposta de reforma

1. Presó de 6 mesos a 3 anys a qui, actuant en grup i amb la finalitat d’atemptar contra la pau pública, executi actes de violència o intimidació sobre les persones o coses; obstaculitzi les vies públiques i ocasioni un perill per a la vida o salut de les persones; o envaeixi instal·lacions o edificis i hi alteri greument el funcionament dels serveis essencials. Penes inferiors en un o dos graus per als incitadors.
2. 3 a 5 anys de presó i inhabilitació especial quan es cometin per part d’una multitud el nombre, organització i propòsit de la qual siguin idonis per afectar greument l’ordre públic. En cas d’autoritats la inhabilitació serà absoluta de 6 a 8 anys.
Concentració davant la seu del departament d'Economia el 20 de setembre del 2017

La malversació

El Codi Penal actual

1. El funcionari o càrrec públic que perjudiqui el patrimoni administrat excedint-se en les seves facultats, serà castigat amb presó de 2 a 6 anys i inhabilitació especial de 6 a 10 anys.
2. Si s’hagués causat un dany o entorpiment greu al servei públic, la pena serà de 4 a 8 anys de presó i la inhabilitació absoluta de 10 a 20 anys: si el valor del perjudici excedeix els 50.000 euros; si les coses malversades són de valor artístic, històric, cultural o científic o si es tracta d’efectes destinats a una calamitat pública.
 3. Si el valor excedís els 250.000 euros, la pena de presó pot arribar a la superior en grau (12 anys).

La proposta de reforma

1. El funcionari o càrrec públic que, amb ànim de lucre, s’apropiï de patrimoni públic que té al seu càrrec o consenti que un tercer, amb el mateix ànim, ho faci, presó de 2 a 6 anys i inhabilitació especial de 6 a 10 anys.
2 i 3. El redactat no canvia.
4. Si, sense ànim d’apropiar-se’l, destinés a usos privats el patrimoni públic, presó de 6 mesos a 3 anys i suspensió de feina pública d’1 a 4 anys.
5. Si donés al patrimoni públic una aplicació pública diferent d’aquella a la qual estigués destinat, presó d’1 a 4 anys i inhabilitació especial de 2 a 6 (d’1 a 3 si no hi ha dany greu del servei). 
stats