Política15/06/2015

L'exconseller valencià Rafael Blasco ingressa a la presó de Picassent

Ha de complir una condemna de sis anys i mig de presó pel desviament de fons públics dirigits a cooperació internacional

Efe
i Efe

ValènciaL'exconseller de Solidaritat i Ciutadania del País Valencià Rafael Blasco ha ingressat aquest dilluns al centre penitenciari de Picassent, a la comarca de l'Horta, per complir una condemna de sis anys i mig de presó pel desviament de fons públics dirigits a projectes de cooperació internacional. Segons ha confirmat a Efe la direcció d'aquest centre penitenciari valencià, Rafael Blasco ha ingressat minuts abans de les nou del matí.

L'exdiputat autonòmic i exportaveu parlamentari del PP ha estat condemnat per delictes de malversació en concurs de prevaricació i falsedat pel cas Cooperació i té pendents dues causes pel suposat desviament d'altres partides destinades també a iniciatives solidàries.

Cargando
No hay anuncios

Blasco havia estat citat per a avui per la secretaria de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià perquè informés sobre el centre triat i iniciés el compliment de la seva condemna, però hi va acudir el divendres a última hora, tres dies abans del previst, i fins avui no ha transcendit el nom del centre penitenciari que havia triat per complir condemna.

El Tribunal Suprem va fer pública dimecres passat la sentència contra Blasco, en la qual rebaixava en any i mig la condemna inicial del TSJ valencià en entendre que no va existir delicte continuat, i va mantenir la pena de 20 anys d'inhabilitació per a càrrec públic. El tribunal valencià va condemnar Rafael Blasco el maig del 2014 a 8 anys de presó, al costat d'altres vuit persones més, pel frau en subvencions.

Cargando
No hay anuncios

Després d'aquesta resolució, tant les acusacions com les defenses van formular recurs davant el TS –per trencament de forma, infracció de llei i precepte constitucional–, i el 25 de febrer es va celebrar una vista al Suprem perquè les parts poguessin fonamentar i exposar els seus escrits.

La sentència relata com Blasco, en la seva qualitat de conseller, va convocar el març del 2008 la concessió de subvencions a grans projectes de cooperació internacional, convocatòria a la qual va concórrer un altre dels condemnats, Marcial López, en nom de la Fundación Cultural y de Estudios Sociales (Cyes). "En realitat, es tractava d'una entitat pràcticament de la seva propietat, que gestionava de forma personal i directa com a plataforma per obtenir en el seu propi benefici subvencions i un altre tipus d'avantatges", relata.

Cargando
No hay anuncios

La conselleria va concedir a aquesta fundació un total d'1,6 milions d'euros suposadament per a dos projectes a Nicaragua que tenien com a propòsit millorar les condicions de vida de dues comunitats rurals a través de l'accés d'aigua potable i fomentar el desenvolupament sostenible mitjançant la producció d'aliments.

El Suprem considera provat que d'aquests diners que la Generalitat va invertir en aquests dos projectes amb prou feines va arribar a la seva destinació la quantitat del 3%, exactament 47.953 euros. El 97% restant va ser aprofitat pels condemnats per adquirir i reformar immobles a la ciutat de València.

Cargando
No hay anuncios

La conselleria que dirigia Blasco va rebutjar inicialment els projectes de la Fundación Cyes per falta d'experiència prèvia, però davant les pressions de l'exconseller van ser adjudicats els fons finalment, segons la sentència.

L'alt tribunal assenyala que la conducta dels condemnats va suposar "trepitjar els nobles sentiments del ciutadà que de grat desitjava veure destinada una part de la seva contribució de l'erari públic a finalitats solidàries transnacionals".