Rajoy, molest amb Cameron: "Gibraltar és espanyol, guanyi o perdi el 'Brexit'"
El president espanyol es mostra preocupat per una sortida del Regne Unit de la UE, però Margallo, creu que se n'estan "exagerant les conseqüències econòmiques". Pablo Iglesias també reclama el penyal: "Per descomptat, Gibraltar espanyol".
Barcelona"No ens agrada que Cameron vagi a Gibraltar". El president en funcions del govern espanyol i candidat del PP al 26-J, Mariano Rajoy, ha estat clar en referència a la visita del 'premier' aquest dijous al territori britànic a l'extrem sud de la península Ibèrica, on defensarà el 'no' al 'Brexit'. "El debat és que el Regne Unit surti o no de la Unió Europea (UE), per la qual cosa Cameron hauria de fer campanya al Regne Unit i no a Gibraltar", ha argumentat Rajoy en una entrevista a RNE, i ha sentenciat: "Gibraltar és espanyol, guanyi o perdi el 'Brexit'".
El president espanyol en funcions, això sí, ha aprofitat per carregar contra una possible victòria del 'Brexit', amb l'argument que no seria bo ni per a l'economia espanyola ni per a la britànica i l'europea. "Significaria un pas enrere molt important contra el procés d'unió" a Europa, ha dit, i ha deixat clar –de manera semblant al que esgrimeix contra la independència de Catalunya– que "el món va cap a processos d'integració i no de divisió".
"El 'Brexit ens preocupa", ha assegurat poca estona abans Jorge Fernández Díaz, candidat del PP a a Catalunya, en una entrevista a Catalunya Ràdio. El ministre de l'Interior en funcions, però, ha anat un pas més enllà que Rajoy, criticant el simple fet que la permanència del Regne Unit a la UE se sotmeti a votació: "Els referèndums els carrega el diable [...]. S'entén que els dirigents han de crear les condicions perquè no haguem d'arribar a situacions com aquesta [el referèndum]".
Margallo rebutja els catastrofismes
Lluny de les opinions de Fernàndez Díaz i Rajoy, el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha considerat a la Cope que "s'està exagerant enormementel perill econòmic" que suposaria la sortida del Regne Unit de la UE, perquè –ha dit– si bé en els primers dies hi hauria "gran volatilitat" –amb caiguda de les borses i pujada de la prima de risc–, després tot dependria del tipus de relació que s'estableixi entre Londres i Brussel·les.
Ha insistit, a més, que perquè el 'Brexit' no s'interpreti com el principi de la fi de la construcció europea, els països de l'eurozona han de "fer un salt qualitatiu" i crear "un govern econòmic que emeti obligacions europees", cosa que seria el naixement "dels Estats Units d'Europa". D'aquesta manera, ha dit, els països més partidaris de la unió política podrien "avançar sense esperar els que contínuament hi posen traves".
En el que sí que ha coincidit Margallo amb els seus companys de govern és amb el fet de desaprovar la visita de Cameron a Gibraltar. Tot i que ha admès que comprèn la visita per demanar el vot "fins a l'últim dia", ha deixat clar que el govern espanyol "lamenta profundament que s'utilitzi en una campanya interna Gibraltar, que és un vestigi colonial anacrònic entre països socis i aliats".
Pablo Iglesias també reclama el penyal
Al seu torn, el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, també s'ha referit a la qüestió del penyal, en una entrevista a través de WhatsApp feta a la periodista de TeleCinco Sonsoles Ónega. Preguntat sobre si "la campanya de Cameron pel no al 'Brèxit' ho aguanta tot" o si "Gibraltar espanyol", el cap de llista de la coalició d'esquerres replica que els de la seva formació han estat els únics que han "estat a Gran Bretanya fent campanya", amb el seu secretari d'internacional demanant el sí a la permanència junt a "figures laboristes". "I, per descomptat, Gibraltar espanyol", afegeix: