Rajoy i Sánchez pacten tornar al 155 si Torra crea estructures polítiques "paral·leles"

PP i PSOE coincideixen a rebutjar el discurs polític del nou president català per "frontista i xenòfob"

Sánchez i Rajoy, aquest matí
Júlia Manresa
15/05/2018
4 min

MadridMariano Rajoy i Pedro Sánchez fan extensiu el pacte que va permetre aplicar l'article 155 a Catalunya al compromís de tornar-lo a aplicar si el nou govern de la Generalitat "desafia" un cop més la legalitat constitucional i estatutària. "Hi hauria un altre cop 155, però cal posar-ho en condicional perquè cal veure quin 155 s'ha d'aplicar", ha explicat el líder del PSOE després de la reunió que ha mantingut aquest dimarts amb Rajoy a la Moncloa.

Però els dos partits no ensenyen les cartes. Sánchez ha puntualitzat que la tornada al 155 seria d'una "naturalesa diferent" de la que ja s'ha produït, perquè es troba en ple inici d'una legislatura i no dins l'objectiu de convocar unes noves eleccions. Per tant, ha deixat la porta oberta a una aplicació del 155 que no passi per la convocatòria d'eleccions forçades a Catalunya, sinó que impliqui altres mesures que no ha volgut detallar.

Menys explícitament ho han manifestat també a través d'un comunicat del govern espanyol que també ha remès el PSOE després que el líder del PSOE i el president de govern espanyol s'hagin reunit aquest dimarts al matí a la Moncloa. D'entrada, un dels primers anuncis del comunicat va destinat a valorar el discurs polític del president Quim Torra, que critiquen per "frontista i xenòfob".

En aquest comunicat adverteixen l'executiu català contra "qualsevol intent" de posar en marxa "estructures polítiques" alternatives a les "úniques vàlides", amb referència a la creació del Consell de la República presidit per Carles Puigdemont que els independentistes estudien. Per això, tal com ja va passar amb l'aplicació de l'article 155, es comprometen a donar una "resposta pactada i proporcional en la defensa de la legalitat constitucional i estatutària davant de qualsevol desafiament".

Recordatori: Montoro controla els comptes catalans

Davant la insistència de Ciutadans de mantenir el 155, Rajoy ha optat aquest dimarts per reunir-se primer amb el líder del PSOE –ja va avisar a Albert Rivera que faria ben fet de comportar-se com el PSOE– i emetre un comunicat conjunt i contundent en què asseguren que es vigilarà que el Govern compleix la legalitat. Per això, aprofiten per recordar que les finances públiques catalanes estan sota el control del ministeri d'Hisenda, una intervenció que va començar el 2015, que passa pel control no només del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), sinó de totes les despeses, i sota el que es va anomenar 'botó del pànic' en cas que es detecti qualsevol partida destinada a la creació d'estructures encaminades a construir la República.

Això implica, tal com assevera el document, que es retira la intervenció econòmica de la Generalitat exercida amb el 155 i també des de l'estiu del 2017, però no la del FLA, que està vigent des del 2015.

Guanyar el relat a l'exterior

Un dels cinc punts que han acordat amb el govern espanyol passa per intentar controlar el relat a l'exterior per veure com "el supremacisme és el color que tenyeix el bloc independentista" i recollint les "desafortunadíssimes declaracions que ha fet l'actual president de la Generalitat de Catalunya". El secretari general del PSOE ha demanat a Rajoy que sigui "més actiu" també en aquest sentit, com ha fet ell mateix viatjant a diferents països per guanyar el relat a l'exterior. Pedro Sánchez ha viatjat recentment a Alemanya i també a Berlín, on ha sigut dur contra l'independentisme, i la seva voluntat és continuar aquesta tasca amb el suport del govern espanyol.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ja va avisar que traduiria tots els tuits i articles del president Quim Torra per portar-los a Europa, i Sánchez ha seguit aquesta línia i ha qualificat d'antieuropeista el discurs polític del nou president.

Front contra Ciutadans i crida a Podem

El PP i el PSOE han acordat el document en solitari, però han "obert" el pacte a "totes les forces polítiques constitucionals que van donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució" (Ciutadans), així com "a qualsevol altra formació política que desitgi mostrar el seu compromís amb les institucions i el compliment de l'ordenament jurídic". El líder del PSOE ha transmès a Rajoy la seva voluntat d'intentar sumar Podem en aquest pacte. "M'agradaria que Units Podem abandonés el seu suport al dret a l'autodeterminació", ha assegurat Sánchez. Tampoc s'ha oblidat del PNB i ha fet una crida conjunta al nou govern català i als nacionalistes bascos perquè acudeixin a la comissió del Congrés de Diputats que aborda la reforma territorial. Fins i tot, Sánchez ha demanat a Quim Torra que hi comparegui.

Però, a més, el líder socialista ha volgut fer valer la seva condició de "partit d'Estat" i s'ha posat al costat de Mariano Rajoy a l'hora de criticar el posicionament de Ciutadans. Rivera ja ha criticat l'acord titllant-lo de "no-acció" i Sánchez ha sigut dur amb Ciutadans assegurant que "no tenen interioritzat que són un partit d'Estat" perquè trenquen la unitat del front contra el secessionisme a Madrid mentre la defensen a Catalunya. "Rivera s'ha 'aznaritzat'", ha etzibat el líder socialista acusant-lo de fer servir Catalunya per esgarrapar vots com va fer Aznar quan era a l'oposició.

Rivera no ha trigat a respondre. El líder de Ciutadans ha assegurat que no n'hi ha prou a dir "coses òbvies", sinó que cal prendre decisions. Per això, ha assegurat que a la reunió que mantindrà dijous amb el president espanyol proposarà "solucions", però també la seva col·laboració.

Comunicat de Pedro Sánchez sobre la reunió amb Mariano Rajoy
stats